Στις φωτιές που κατακαίνε την Ελλάδα επί μέρες (και κυρίως τη Ρόδο) και στον τρόπο με τον οποίο αυτές αναμένεται να πλήξουν την ελληνική οικονομία και τον τουρισμό, στέκονται σε άρθρο τους οι New York Times.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό μέσο, εστιάζοντας στα νησιά και με αναφορά στην καραμέλα της κλιματικής αλλαγής, οι πιο σφοδρές πυρκαγιές έχουν πλήξει «μόνο τμήματα λίγων νησιών. Όμως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτελούν πολύ ευρύτερη απειλή για την τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας».
«Καθώς χιλιάδες τουρίστες τράπηκαν σε φυγή από τις φλόγες που καταβροχθίζουν το ελληνικό νησί της Ρόδου, οι ντόπιοι έμειναν με καμένη γη και τις στάχτες των κυπαρισσιών, των ελιών και των πεύκων να περιβάλλουν τα άδεια μπαρ, τα καταστήματα και τα ξενοδοχεία τους. Πολλοί φοβούνται ότι τα προς το ζην έχουν καταρρεύσει προς το παρόν και ίσως και για το μέλλον, εάν οι επισκέπτες, βασική πηγή εισοδήματος για το νησί, δεν επιστρέψουν».
«Ήταν πράσινο και τώρα είναι μαύρο», είπε ο Γιώργος Τιρέλης, ο οποίος διαχειρίζεται μερικές εξοχικές βίλες στα νότια της Ρόδου, οι οποίες είναι τώρα άδειες και περιτριγυρισμένες από απανθρακωμένη γη. «Οι τουρίστες φοβούνται τώρα να έρθουν».
Οι New York Times επισημαίνουν σε αυτό το σημείο ότι περισσότερο από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα εξαρτάται από τους καλοκαιρινούς μήνες του τουρισμού για να πληρώσει τον υπόλοιπο χρόνο και «η οικονομία της βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ελκυστικότητα των κρυστάλλινων θαλασσών και των γραφικών τοπίων της».
Τονίζεται ακόμα ότι οι πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν από την περασμένη εβδομάδα κατέστρεψαν την εικόνα της χώρας ως καταφύγιο διακοπών, προκαλώντας, αυτό που είπαν οι αξιωματούχοι ως τη μεγαλύτερη εκκένωση στην πρόσφατη ιστορία, μετρώντας τεράστιες ζημιές σε κτήρια και περιβάλλον και το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων.
Κλιματική αλλαγή
Αναφέρουν σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της στην ελληνική οικονομία οι NYT:
«Αλλά καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνει τα ασφυκτικά κύματα καύσωνα και την ξηρασία που τροφοδοτεί τις πυρκαγιές, εγείρει επίσης μακροπρόθεσμα ερωτήματα για την οικονομία της Ελλάδας και τους ανθρώπους που ζουν εκεί.
Την Τετάρτη, οι πυροσβέστες εξακολουθούσαν να δίνουν μάχη με τις φλόγες, συμπεριλαμβανομένων νέων πυρκαγιών στην ηπειρωτική χώρα, με τις προσπάθειές τους να περιπλέκονται από τις ολοένα και πιο ξηρές και ζεστές συνθήκες με ένα ακόμη κύμα καύσωνα να πέφτει στην Ελλάδα. Η θερμοκρασία αναμένεται να κορυφωθεί την Τετάρτη, φτάνοντας τους 46 βαθμούς Κελσίου, ή περίπου 115 Φαρενάιτ, στην κεντρική Ελλάδα, με ακραίο κίνδυνο πυρκαγιών σε έξι περιοχές».
«Παράλληλα κινητοποιούνταν και ο τουριστικός τομέας. Η υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, Όλγα Κεφαλογιάννη, διοργάνωσε έκτακτη σύσκεψη και μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC τη Δευτέρα ενθάρρυνε τους επισκέπτες που έκαναν κρατήσεις για τη Ρόδο να ταξιδέψουν παρόλα αυτά, επειδή οι πυρκαγιές έπληξαν μόνο ένα μικρό μέρος του νησιού. Γίνονταν ενέργειες, είπε, για να προβληθεί το νησί ως ‘ένας μοναδικά όμορφος και ασφαλής προορισμός’».