Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Νέα άνοδος στην τιμή του πετρελαίου – Πολιτικά παιχνίδια και προβλέψεις για 100 δολάρια το βαρέλι

Στα 80 δολάριο το βαρέλι έφτασε η τιμή του πετρελαίου, ενώ σύμφωνα με τον Bloomberg, αναλυτές εκτιμούν ότι ο «μαύρος χρυσός» μπορεί να αγγίξει μέχρι και τα… 100 δολάρια, γεγονός που θα συντρίψει τα όποια λαϊκά εισοδήματα έχουν απομείνει.

Ήδη από τα τέλη του 2022 οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι το 2023 θα βλέπαμε και πάλι τις τιμές ενέργειας να ακολουθούν την ανιούσα, ενώ θα έπρεπε να περιμένουμε επιστροφή τους σε χαμηλά επίπεδα το 2024 ή και το 2025.

Η εκτίμηση αυτή επί μήνες δεν φαινόταν να επιβεβαιώνεται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να κάνουν βουτιά, καθώς η Κίνα παρά το άνοιγμα αναπτυσσόταν με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ Ευρώπη και ΗΠΑ δοκιμάζονταν από το κύμα ακρίβειας και τις αυξήσεις επιτοκίων.

Ωστόσο η τιμή του μαύρου χρυσού τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει και πάλι μία δυναμική ανόδου, η οποία θα μπορούσε να έχει διάρκεια, όπως εκτιμούν αναλυτές. Αυτό συμβαίνει ακριβώς τη στιγμή που οι περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της στον ΟΠΕΚ+ αποστραγγίζουν τις δεξαμενές αποθήκευσης σε όλο τον κόσμο.

«Αναμένουμε μια απότομη σύσφιξη της αγοράς», προειδοποίησε ο Τόριλ Μποσόνι, επικεφαλής των αγορών πετρελαίου στη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) στο Παρίσι, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg. «Καθώς η ζήτηση αυξάνεται εποχιακά, πιστεύουμε ότι υπάρχει κίνδυνος οι τιμές να συνεχίσουν να αυξάνονται στο τρίτο τρίμηνο».

Μία επιστροφή των τιμών κοντά στα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη, υπό τα δεδομένα αυτά. Αν έρθει, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο  την παγκόσμια οικονομία, η οποία έχει ωφεληθεί πρόσφατα από τη χαλάρωση του κόστους των καυσίμων, ενώ θα μπορούσε να επηρεάσει και τις τύχες των πολιτικών ηγετών – από την εκλογή του προέδρου Τζο Μπάιντεν μέχρι τον πόλεμο που διεξήγαγε στην Ουκρανία ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η επιστροφή του αργού πετρελαίου Brent στα 80 δολάρια το βαρέλι είναι ένα σημείο καμπής που προαναγγέλλει ένα σημαντικό ράλι τιμών. Τα σύννεφα οικονομικής καταιγίδας εξακολουθούν να θολώνουν τον ορίζοντα, από τους ασταθείς κινεζικούς δείκτες έως την αύξηση των επιτοκίων, και τα βαρέλια αργού πετρελαίου με μειωμένες τιμές συνεχίζουν να πλημμυρίζουν από το Ιράν και τη Ρωσία.

 

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.