Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ για την άρνηση βοήθειας από το εξωτερικό…

Οι εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα και ιδιαίτερα στη Νέα Αγχίαλο και πλησίον της 111 Πτέρυγας Μάχης διαψεύδουν δυστυχώς τις ελπίδες που είχαν εκφραστεί –και από κυβερνητικής πλευράς- ότι με την υποχώρηση του καύσωνα θα βελτιωνόταν η κατάσταση και με τις πυρκαγιές….

Η επιδείνωση της εικόνας θέτει όμως και νέα ερωτήματα για τις κυβερνητικές ευθύνες αλλά και παραλείψεις. Ακούσαμε επί παραδείγματι τον κ. Μητσοτάκη να αναγνωρίζει, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να αποτελεί «άλλοθι» για τη απουσία προετοιμασίας.

Ξεκινώντας από την παραδοχή αυτή λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υπουργοί δεν θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις και για το θέμα της βοήθειας από το εξωτερικό; Τα τελευταία εικοσιτετράωρα μάλιστα έχουν γίνει και δημόσιες δηλώσεις (πέραν όσων κυκλοφορούν ως πληροφορίες) που χρίζουν αν μη τι άλλες κάποιων απαντήσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Ένα μεγάλο θέμα -αν όχι και το σοβαρότερο- έχει να κάνει με τη βοήθεια που θα μπορούσαμε (και κατά πολλούς έπρεπε) να έχουμε από την Ρωσία. Μάλιστα μόλις προχθές –λίγες ώρες μόλις μετά την πτώση του Καναντέρ και τον θάνατο των δύο πιλότων στην Κάρυστο- η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ρωτήθηκε σχετικά και απάντησε ότι «δεν έχει υποβληθεί κανένα επίσημο αίτημα» από την Ελλάδα για συνδρομή ρωσικών αεροσκαφών στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Και αφού θύμισε ότι το 2021 ύστερα από «επείγον αίτημα» του Κ. Μητσοτάκη ο Β. Πούτιν απέστειλε συμπληρωματικά και «χωρίς αντίτιμο» εναέρια μέσα πυρόσβεσης εκτός του ρωσικού Μπεριέφ-200, πρόσθεσε με νόημα ότι αν υποβληθεί τώρα κάποιο αίτημα θα ακολουθηθούν οι «προβλεπόμενες διαδικασίες»…

Η Αθήνα τηρεί σιωπή ιχθύος αν και στα παρασκήνια ακούγεται ότι όταν ετέθη ως σκέψη κάτι τέτοιο σε μια από τις κυβερνητικές συσκέψεις, ο κ. Μητσοτάκης το απέκλεισε «κατηγορηματικώς». Αν ισχύει αυτό, τότε το πράγμα είναι ακόμη πιο σοβαρό…

Και καλά η Ρωσία έχει μπει σε …τιμωρία. Η Τσεχία γιατί άραγε; Ναι, η Τσεχία η οποία έχει ακόμη και τώρα έτοιμες πυροσβεστικές δυνάμεις να στείλει (και) στην χώρα μας για να πέσουν στη μάχη της φωτιάς.

Όπως σημειώνει στην επίσημη σελίδα της ωστόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία της χώρας «η τσεχική ομάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην καταπολέμηση των πυρκαγιών στο εξωτερικό. Έχουμε μια μονάδα που μπορεί να επιχειρήσει σε λίγες ώρες εάν χρειαστεί. Προσφέραμε επίσης ενεργά τη βοήθεια των Τσέχων πυροσβεστών στην Ελλάδα, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν λέγοντας ότι έχουν αρκετές δικές τους δυνάμεις και πόρους».

Μάλιστα η μονάδα κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών που έχει συγκεντρώσει η τσεχική Πυροσβεστική Υπηρεσία για αποστολή στο εξωτερικό αποτελείται επί του παρόντος από 64 άτομα και 33 κομμάτια εξοπλισμού…

Ο ΚΟΡΙΟΣ
Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.