Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Market Pass 2: Ποιοι πρέπει να κάνουν αίτηση – Τι αλλάζει

Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί το Market Pass 2 ανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Αιτήσεις δεν χρειάζεται να κάνουν όλοι οι δικαιούχοι, παρά μόνο όσοι είναι νέοι δικαιούχοι και δεν είχαν κάνει την προηγούμενη φορά, είτε γιατί έχασαν τις προθεσμίες, είτε γιατί δεν κάλυπταν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια που ίσχυαν.

Όπως ανακοινώθηκε, το νέο επίδομα για αγορά τροφίμων θα δοθεί αυτόματα σε όλους όσους είχαν κάνει τον Φεβρουάριο την αίτησή τους στο vouchers.gov.gr. Οι αρμόδιες αρχές θα κάνουν τον έλεγχο, για να διαπιστωθεί εάν θα πάρουν ή όχι και αυτή τη φορά τα χρήματα με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2022.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο Χάρης Θεοχάρης εξήγησε ότι στο υπουργείο Οικονομικών θα λάβουν υπ’ όψιν τους «τις νέες αιτήσεις. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είχαν εισοδήματα και τώρα δεν έχουν, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν εισοδήματα και τώρα έχουν. Και είναι άδικο να πάρουν χρήματα».

Είπε ότι όσοι έχουν υποβάλει αίτηση, ακόμη και αν απορρίφθηκαν, δεν θα χρειαστεί να την ξανακάνουν, καθώς το σύστημα αυτόματα θα θεωρήσει ότι οι αιτήσεις επανυποβλήθηκαν και θα γίνει ο έλεγχος με βάση τις νέες φορολογικές δηλώσεις. «Να θεωρήσουμε ότι έχουν γίνει αυτές τις αιτήσεις και απλώς το σύστημα να ανοίξει για κάποιες μέρες για όσους επιπλέον θέλουν να κάνουν αίτηση», είπε ο υφυπουργός.

Market Pass 2: Η ημερομηνία για αίτηση – Τι αλλάζει στην πληρωμή

Οι διαδικασίες θα ανοίξουν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Καθώς καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Ιουλίου, η πλατφόρμα στο gov.gr θα ανοίξει μέσα στον Αύγουστο, οπότε εκεί εκτιμάται ότι θα αρχίσουν και οι πληρωμές.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι η τελευταία πληρωμή του Market Pass 2 να γίνει στο τέλος Οκτωβρίου, ώστε τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν τον Νοέμβριο. Και καθώς, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία της Ε.Ε., η παράταση του μέτρου δεν μπορεί να περάσει και στο 2024, εκτιμάται ότι θα αλλάξουν και οι ημερομηνίες πληρωμής και όσοι έχουν επιλέξει την άυλη κάρτα θα πάρουν τα τελευταία χρήματα Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου αναδρομικά.

Πώς γίνονται οι αιτήσεις για το Market Pass 2

Όσοι δικαιούχοι θα χρειαστεί να κάνουν αίτηση για Market Pass 2, θα πρέπει να εισέρχονται στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους κωδικούς Taxisnet.

Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, ο δικαιούχος συμπληρώνει και επιβεβαιώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, δηλαδή τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου και τη διεύθυνση e-mail.

Έπειτα, επιλέγει τον τρόπο πίστωσης, δηλαδή είτε την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας είτε την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί.

Εάν επιλέξει την καταβολή μετρητών στην τράπεζα, θα πρέπει να έχει διαθέσιμο τον αριθμό IBAN ενεργού τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο να είναι τουλάχιστον συνδικαιούχος.

Στη συνέχεια, η πλατφόρμα θα επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας. Για το κινητό θα έρθει ένας κωδικός με SMS, ενώ για το e-mail έρθει ένα μήνυμα με ενεργό link.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η επιδότηση θα κυμαίνεται από 22 ευρώ έως 100 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν στον πρώτο γύρο ήταν τα εξής:

  • Άγαμοι: Έως 16.000 ευρώ
  • Έγγαμοι – Μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 24.000 ευρώ
  • Για κάθε παιδί ή επιπλέον μέλος: Συν 5.000 ευρώ

Σχετικά με την αντικειμενική αξία των ακινήτων, ίσχυαν τα εξής:

  • Άγαμοι: Έως 250.000 ευρώ
  • Έγγαμοι – Μονογονεϊκές οικογένειες: Έως 400.000 ευρώ
Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.