Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

«ΚΑΗΚΑΜΕ, καταστραφήκαμε, πάθαμε και δεν μάθαμε!»

Μια ακόμη ημέρα πύρινης καταστροφής η χθεσινή για τη χώρα μας. Αλλά και σαν χθες σημειώθηκε η τραγωδία στο Μάτι. «Πέντε χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018 έως τις καταστροφικές του 2021 αλλά και τις πρόσφατες στην Αττικοβοιωτία και Ρόδο, τίποτε δεν έχει αλλάξει. Καήκαμε, καταστραφήκαμε-πάθαμε και δεν μάθαμε!»…

Η συγκλονιστική αυτή διαπίστωση δεν ανήκει σε κάποιον άσχετο ούτε αποτελεί έναν γενικού τύπου αφορισμό. Προέρχεται από έναν κατά τεκμήριο ειδικό και ίσως από τους πιο αξιόπιστους και αντικειμενικούς. Τον αντιστράτηγο και πρώην υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Ανδριανό Γκουρμπάτση ο οποίος μάλιστα ως δικαστικός πραγματογνώμονας των οικογενειών της τραγωδίας στο Μάτι γνωρίζει όσο λίγοι και από πρώτο χέρι καταστάσεις και στοιχεία.

Και όχι μόνο δεν έχει αλλάξει τίποτε, αλλά ακούμε από επιστήμονες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ότι έχουν επέλθει και ουκ ολίγες διαφοροποιήσεις στα δεδομένα αντιμετώπισης τέτοιων καταστροφών. Ήδη τα στατιστικά επιβεβαιώνουν ότι η καμένη ανά πυρκαγιά έκταση σε μεγάλες δασικές φωτιές, είναι τεράστια σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που σημαίνει ότι το υπάρχον μοντέλο δασοπυρόσβεσης έχει μάλλον αποτύχει.

Από τη δική της πλευρά η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της στις εκκενώσεις όπως έκανε σε αντίστοιχες περιπτώσεις θεομηνιών και καθ’ όλη την προηγούμενη τετραετία. Σε πρώτη φάση και στον απόηχο της εκατόμβης του 2018 σωστά έκανε και το …πανηγύριζε κιόλας. Αλλά αυτό «αρκεί» πια ή είναι ήδη πεπερασμένο ως τακτική; Άλλωστε πέραν των καταστροφών που βλέπουμε να συντελούνται, κάτι τέτοιο τείνει να εξελιχθεί σε ιδεοληπτική εμμονή…

Χρόνο με το χρόνο, φορά με την φορά, μοιάζει περισσότερο με «ψυχοεκπαίδευση» που αναγορεύει σε βασικό έως αποκλειστικό ζητούμενο την σκέτη επιβίωση. Κι όταν αυτή επιτυγχάνεται, βγαίνουν στεναγμοί ανακούφισης ο,τι κι αν συμβαίνει γύρω μας: “Ευτυχώς εμείς την βγάλαμε καθαρή…”. Σε κάτι ανάλογο δεν μας προσπάθησαν να μας «εκπαιδεύσουν» και με άλλες αφορμές –εντός και εκτός συνόρων- κατά την τελευταία τριετία;

Σε επικοινωνιακή εφεδρεία, για να δικαιολογηθεί η αποτυχία στην διαχείριση της κατάστασης, αναδεικνύεται στο μεταξύ ολοένα και πιο πολύ το αφήγημα περί διεθνούς «κλιματικής κρίσης». Θυμίζει κατ’ αναλογία αυτά που έλεγαν η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης περί …εισαγόμενης κρίσης για την ακρίβεια, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, όταν αυτή είχε .ξεκινήσει στη χώρα μας αρκετούς μήνες νωρίτερα…

Για τους λόγου το αληθές, όποιος κάνει μια απλή αναζήτηση στο Google για τον καιρό σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο αυτές τις ημέρες θα διαπιστώσει ότι ο πλανήτης δεν «φλέγεται» όπως θέλουν να μας τρομοκρατήσουν οι τίτλοι των εγχώριων φιλοκυβερνητικών μέσων…

Ο ΚΟΡΙΟΣ
Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.