Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Φοροκαταιγίδα για όσους χρωστούν στο Δημόσιο

Ένα «κοκτέιλ» φορολογικών υποχρεώσεων καλούνται να τακτοποιήσουν εκατομμύρια πολίτες, καθώς ο Ιούλιος εκπνέει  και μαζί του λήγουν και μια σειρά από προθεσμίες για πληρωμές και διευθετήσεις υποχρεώσεων προς το Δημόσιο.

Προκειμένου να μην υπάρξουν επιπρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σπεύσουν άμεσα να ρυθμίσουν την καταβολή δόσεων για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις και δηλώσεις ΦΠΑ, να τροποποιήσουν τα Ε9 και τα μισθωτήρια συμβόλαια, όπως επίσης να υποβάλλουν αιτήσεις για τις ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων για επαγγελματίες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Οι 5+1 υποχρεώσεις που λήγουν

  1. Υποβολή φορολογικών δηλώσεων για τους φορολογούμενους που θέλουν να προλάβουν την έκπτωση του 3% καταβάλλοντας ολόκληρο το ποσό του οφειλόμενου φόρου. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει παρατείνει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023 την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων καθώς 1 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν… πατήσει το κουμπί. Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις και τα νομικά πρόσωπα. Η παράταση δεν επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα καταβολής των φόρων, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους έως την καταληκτική ημερομηνία, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή τη δόση του Αυγούστου, συμπεριλαμβάνοντας και την τρέχουσα του Ιουλίου. Η τελευταία δόση θα καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε έξι μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο.
  2. Αιτήσεις από τους φορολογούμενους για την ένταξη στα προγράμματα διακανονισμού των οφειλών σε 72 και 120 δόσεις τα οποία όμως δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, με το ενδιαφέρον των φορολογούμενων να εξακολουθεί να είναι υποτονικό με μόλις 40.500 να έχουν υποβάλλει αίτηση όταν οι δυνητικά δικαιούχοι ξεπερνούν τις 200.000. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει καμία παράταση.
  3. Πληρωμή της τρίτης από τις δέκα δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2023 συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.
  4. Διορθώσεις στοιχείων ακινήτων στο Ε9 με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες που έχουν εντοπίσει λάθη ή είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία το 2022 και θέλουν να ξεφουσκώσουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ καθώς θα ακολουθήσει νέα εκκαθάριση από την ΑΑΔΕ και ο λογαριασμός θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2024.
  5. Αλλαγές στα ενεργά μισθωτήρια συμβόλαια μαζί με αυτά που έχουν λήξει και δεν έχουν δηλωθεί από εκμισθωτές ακινήτων προκειμένου να αποφευχθούν άδικες επιβαρύνσεις και πρόστιμα. Την ίδια ώρα η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας ζητά παράταση έως την 31 Δεκεμβρίου για την υποβολή της δήλωσης μισθώσεων ακινήτων δίνοντας έμφαση στις συνέπειες που συνεπάγεται η άγνοια της σχετικής υποχρέωσης από τους φορολογούμενους.
  6. Υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ από επιχειρήσεις και επαγγελματίες με διπλογραφικά και απλογραφικά βιβλία.
Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.