Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΔΙΕΘΝΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ! ΕΠΙΑΣΕ ΠΑΤΟ η ελληνική ανταγωνιστικότητα…

Ξεκινώντας απόψε στην Βουλή η τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, είναι βέβαιο ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα επαναλάβει μόνο τα μεγάλα λόγια για το οικονομικό «success story» της τετραετίας που πέρασε αλλά και για τις ακόμη «καλύτερες ημέρες» που έρχονται. Αλλωστε όπως αποδείχθηκε και στις κάλπες της 25ης Ιουνίου η οικονομία αποδείχθηκε το βαρύ εκλογικό χαρτί για τη ΝΔ, κάτι που πλέον και η αντιπολίτευση αναγνωρίζει -εκ των υστέρων- ότι υποτίμησε…

Στη σκιά λοιπόν του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος, πόσο αντιστοιχούν όλα αυτά στην πραγματικότητα; Καθώς μάλιστα ο πρωθυπουργός αρέσκεται να επικαλείται στοιχεία, ιδού και κάποιοι δυσάρεστοι αριθμοί οι οποίοι (δυστυχώς) όμως είναι σχεδόν εξαφανισμένοι από την εγχώρια επικαιρότητα και ειδησεογραφία.

Τι δείχνουν αυτοί οι αριθμοί; Αποδεικνύουν με πολύ απλά λόγια ότι η ελληνική ανταγωνιστικότητα εξακολουθεί να βυθίζεται, παραμένοντας μάλιστα μία από τις χαμηλότερες στον κόσμο!

Τα στοιχεία είναι επίσημα και αδιαμφισβήτητα. Προέρχονται από το “Διεθνές Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη της Διοίκησης” (IMD) που εδρεύει στην Λωζάνη και είναι ένα από τα πιο έγκυρα σε διεθνές επίπεδο.

Στο σχετική λίστα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 49η θέση μεταξύ 64 χωρών για το έτος 2023. Και μάλιστα η χώρα μας έρχεται πίσω από τη Ρουμανία (48η) αλλά και τη γειτονική Τουρκία (47η)…

Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, η Ελλάδα προηγείται όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα μόνο της Βουλγαρίας (που βρίσκεται στην 57η θέση), της Σλοβακίας (στην 53η), της Λετονίας (στην 51η) και της Κροατίας (στην 50η)…

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Η Ελλάδα πρακτικά έχει χάσει δύο θέσεις σε σχέση με το 2022 και τρεις θέσεις σε σχέση με το 2021 ενώ βρίσκεται ξανά στην ίδια θέση στην παγκόσμια κατάταξη, όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, που βρισκόταν το 2020. Κατά συνέπεια, το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι καμία απολύτως πρόοδος δεν έχει σημειωθεί από το 2020. Στην καλύτερη περίπτωση μιλάμε για στασιμότητα.

Η Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας του IMD καταρτίζεται από το 1989, άρα αυτή είναι η 35η συνεχής χρονιά. Καλύπτει ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα συνολικά 336 κριτηρίων στα εξής τέσσερα πεδία: “οικονομικές επιδόσεις”, “κυβερνητική αποτελεσματικότητα”, “επιχειρηματική αποτελεσματικότητα” και “υποδομές”.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 40η θέση παγκοσμίως για τις υποδομές και στην 48η θέση για την επιχειρηματική αποτελεσματικότητα, αλλά για το 2023 έχει βαλτώσει στην 53η θέση μεταξύ των 64 χωρών αναφορικά με την κυβερνητική αποτελεσματικότητα.

Όσον αφορά την “οικονομική απόδοση”, η χώρα μας κατατάσσεται μόλις στην 58η θέση μεταξύ των 64 χωρών που εξετάστηκαν. Πρόκειται για πτώση επτά θέσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Κατά τα λοιπά, ας παρακολουθήσουμε την τριήμερη συζήτηση στην Βουλή για να …ευφρανθούμε!

ΚΟΡΙΟΣ
Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.