Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Τσίπρας: Πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος

Πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , Αλέξης Τσίπρας,  σε δηλώσεις του από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες», υπογράμμισε.

«Ηταν η πιο δύσκολη αλλά και η πιο όμορφη εκλογική μάχη που έχουμε δώσει ποτέ. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι προφανώς αρνητικό για μας. Αν και ο κίνδυνος της κατάρρευσης που διαφάνηκε μετά την κάλπη της απλής αναλογικής αποφεύχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση, έχουμε υποστεί μια σοβαρή εκλογική ηττα. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κυρίως αρνητικό για την κοινωνία και τη δημοκρατία. Η ανάδειξη στη Βουλή τριών ακροδεξιών κομμάτων, ενός εκ των οποίων με φασιστικές προεκτάσεις, σε συνδυασμό με την πλειοψηφία της δεξιάς του κυρίου Μητσοτάκη, αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη», πρόσθεσε.

«Ποτέ στα χρόνια της μεταπολίτευσης, δεν υπήρξαν συσχετισμοί τόσο αρνητικοί για τον προοδευτικό χώρο και αυτό εκπέμπει ένα σήμα κινδύνου για κάθε δημοκρατικό πολίτη», τόνισε, επισημαίνοντας ότι έχει ευθύνη και η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας που μετέφερε τοπεδίο της προεκλογικής αναμέτρησης σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα, «διολισθαίνοντας μάλιστα, σε ένα ακραίο, εθνικιστικό και διχαστικό λόγο, ενώ η νομοθετική της παρέμβαση για το κόμμα Κασιδιάρη όχι μόνο αποδείχτηκε κενό γράμμα, αλλά τελικά, όπως προβλέψαμε, διόγκωσε την ακροδεξιά».

«Σε κάθε περίπτωση, όταν δεξιά και ακροδεξιά προελαύνουν, οι δυνάμεις της προόδου και της Δημοκρατίας οφείλουν να οργανώνουν τις αντιστάσεις τους», τόνισε.

Η νέα κατάσταση «απαιτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σωστή, νηφάλια εκτίμηση, δημοκρατική εγρήγορση, ενότητα, αλλά και γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι απαιτείται «να σταθούμε στο ύψος του ρόλου που παρά την ήττα μας, μας ανέθεσαν εκ νέου οι πολίτες με την ψήφο τους», δηλαδή, «της βασικής δύναμης που μπορεί να σταθεί απέναντι στη Δεξιά και την άκρα Δεξιά και να ασκήσει αποφασιστική προγραμματική αντιπολίτευση».

Χρονικός ορίζοντας

Ως χρονικό ορίζοντα για «την επιστροφή» του ΣΥΡΙΖΑ προσδιόρισε τις ευρωπαϊκές εκλογές, σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα. Είπε ειδικότερα ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος, ένας κύκλος θετικής προσφοράς στην κοινωνική πλειοψηφία και την πατρίδα» και «πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνια». Ταυτόχρονα, σημείωσε, «πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές για να ανοίξει σύντομα και δυναμικά ένας καινούργιος κύκλος, ακόμη πιο ελπιδοφόρος», για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη δημοκρατία και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για νέους συσχετισμούς υπέρ της προόδου.

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει τις αποφάσεις του «με συντεταγμένες και συλλογικές διεργασίες» «όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό συμμετοχικό κόμμα» και πως «τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες». Σημείωσε ότι «είναι αυτονόητο, πως σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.