Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ποια ονόματα ακούγονται για τα υπουργεία

Με τη νίκη του στις κάλπες της 25ης Ιουνίου και με την ταυτόχρονη κατάκτηση της αυτοδυναμίας, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτό που θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης θα ορκιστεί πρωθυπουργός και το απόγευμα της ίδιας ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, η ορκωμοσία της οποίας θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, 27 Ιουνίου.

Τις τελευταίες ώρες φουντώνει η φημολογία σχετικά με το ποιοι θα αναλάβουν πόστα στα υπουργεία. Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, η μόνη που θα παραμείνει σταθερή στο υπουργείο της είναι η Λίνα Μενδώνη, ενώ στα περισσότερα άλλα πόστα θα μετακινηθούν πρόσωπα που έχουν ήδη υπηρετήσει ως υπουργοί με κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, αναλαμβάνουν:

Υπουργείο Εξωτερικών: Γιώργος Γεραπετρίτης

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Νίκος Δένδιας

Υπουργείο Οικονομικών: Κωστής Χατζηδάκης
→ αναπληρωτής: Νίκος Παπαθανάσης

Υπουργείο Εσωτερικών: Νίκη Κεραμέως
→ αναπληρωτής: Θεόδωρος Λιβάνιος

Υπουργείο Υγείας: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
→ αναπληρωτής: Ειρήνη Αγαπηδάκη

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Υπουργείο Παιδείας: Κυριάκος Πιερρακάκης
→ αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού: Γιάννης Οικονόμου

Υπουργείο Εργασίας: Άδωνις Γεωργιάδης

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Χρήστος Σταϊκούρας

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Δημήτρης Παπαστεργίου

Υπουργείο Ναυτιλίας: Νότης Μηταράκης

Υπουργείο Περιβάλλοντας και Ενέργειας: Θοδωρής Σκυλακάκης

Υπουργείο Οικογενείας και Κοινωνικής Συνοχής: Σοφία Ζαχαράκη

Υπουργείο Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Λευτέρης Αυγενάκης

Υπουργείο Ανάπτυξης: Κώστας Σκρέκας

Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας: Βασίλης Κικίλιας

Υπουργείο Μετανάστευσης: ακούγονται τα ονόματα των κ. Καιρίδη, Θεοδωρικάκου και Στυλιανίδη

Υπουργείο Δικαιοσύνης: ακούγονται τα ονόματα των κ. Φλωρίδη και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

Υπουργοί Επικρατείας: Μάκης Βορίδης, Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό: Γιάννης Μπρατάκος

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Γιάννης Μαρινάκης

Τα βήματα ως την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής

Με την παράδοση των επισήμων εκλογικών αποτελεσμάτων, από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζει τη Δευτέρα, 26 Ιουνίου, η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου. Βασικοί σταθμοί της, η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνηση και η ορκωμοσία των «300» (την επόμενη Δευτέρα, 3 Ιουλίου), και τελικός σταθμός, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη νέα κυβέρνηση, μερικές ημέρες αργότερα.

Στις 9 το πρωί της Δευτέρας, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού θα μεταβεί στο Μέγαρο της Βουλής όπου θα επιδώσει τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, στον Πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα. Αυτός, με τη σειρά του, θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού προκειμένου να ενημερώσει σχετικώς, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή, προκειμένου να τον διορίσει πρωθυπουργό και να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος. Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός θα ορκιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο, και μερικές ώρες μετά, αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.