Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων για τα 4,8 Ρίχτερ στην Αταλάντη

Αναστάτωση προκλήθηκε σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας από το μεσημεριανό χτύπημα των 4,7 βαθμών με επίκεντρο την Αταλάντη.

Ο σεισμός έγινε αισθητός, εκτός από τη Φθιώτιδα, στην Εύβοια, τη Βοιωτία, στην Αθήνα και σε αρκετές περιοχές της Αττικής. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η ισχυρή δόνηση είχε εστιακό βάθος πέντε χιλιόμετρα και το επίκεντρο ήταν 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αταλάντης.

Οι σεισμολόγοι, πάντως, εμφανίζονται καθησυχαστικοί, εκτιμώντας ότι ο σεισμός δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης, αλλά με το ρήγμα της Λοκρίδας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας σημείωσε  σεισμός δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης που είχε δώσει μεγάλο σεισμό τον 19ο αιώνα, αλλά προέρχεται από ρήγμα της Λοκρίδας, νότια της Αταλάντης. Το παρακολουθούμε. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Θα δούμε την εξέλιξη του φαινόμενου».

Τόνισε ότι δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ζημιές για να προσθέσει ότι ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και στην Αττική. Στην περιοχή μετέβη ο γενικός διευθυντής του ΟΑΣΠ, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας δεν σχεδιάζεται μέχρι στιγμής να συγκληθεί η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελάντης, επισημαίνει ότι «ο τρόπος διάρρηξης (πλάγιο κανονική) δείχνει ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΤΑΛΑΝΤΗ! Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη είναι επιπόλαιο να προβώ σε εκτιμήσεις τόσο νωρίς».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.