Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Χιλιάδες ελεύθεροι Επαγγελματίες χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

«Από σήμερα ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, με οφειλές στον ΕΦΚΑ, δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε ενημερότητα, ούτε σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πάρα μόνο καλύπτονται από τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφαλίστων», αναφέρει η Πόπη Τσαπανίδου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να δοθεί λύση, με ρύθμιση των χρεών, κούρεμα της βασικής οφειλής και μακρά περίοδο αποπληρωμής και έχει δεσμευτεί σε αυτό στο πρόγραμμά του», τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε. Και οφείλει τώρα, να εξηγήσει τους λόγους, στους χιλιάδες ανθρώπους που επιμένει να τους ζητά να αποπληρώσουν 722 ευρώ την ώρα που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους».

Αποκλείονται από σήμερα, Πέμπτη 1η Ιούνη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, από την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εφόσον δεν πληρώσουν ή δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους στον e-ΕΦΚΑ!
Συγκεκριμένα πάντως η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ υπενθυμίζει ότι:

1) Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του φορέα, κάνοντας χρήση της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που νομοθετήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά και είναι σε ισχύ, μπορούν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, καταβάλλοντας μόνον το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του κλάδου υγείας έτους 2022 και όχι εξοφλώντας ολοσχερώς τις εισφορές έτους 2022 ή ρυθμίζοντας τυχόν άλλες οφειλές τους. Ενδεικτικό είναι πως, με αυτή την ευεργετική διάταξη, διευρύνθηκε κατά 20% ο αριθμός των ασφαλισμένων στους οποίους χορηγήθηκε ασφαλιστική ικανότητα.

2) Η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων, αλλά και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους, έχει παραταθεί, χωρίς προϋποθέσεις, έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από την 1η Ιουνίου 2023, όσοι μη μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά, χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα, στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), στην πλατφόρμα: «έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών», https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες με τον ΑΜΚΑ τους δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έχοντας ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.