Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

‘Χαστούκι” από την επιτροπή PEGA στην κυβέρνηση

Στο σκάνδαλο των υποκλοπών εστιάζει το Στρασβούργο καθώς προ των πυλών βρίσκεται η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις συστάσεις της εξεταστικής επιτροπής (PEGA) για προγράμματα κατασκοπείας.

Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη και μια ημέρα νωρίτερα σημαντικοί ευρωβουλευτές θα ενημερώσουν τα μέσα ενημέρωσης για όλες τις εξελίξεις. Ανάμεσα σε αυτούς ο πρόεδρος της επιτροπής Τζερόν Λέναερς (ΕΛΚ, Κάτω Χώρες) και η εισηγήτρια Σόφι ιν’ τ Βελντ. (Renew, Κάτω Χώρες).

Με την έρευνα να πλησιάζει στο τέλος της, η εξεταστική επιτροπή υπέβαλε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις συστάσεις της για μελλοντική δράση.

Το πόρισμα, που καταλήγει σε ισχυρές ενδείξεις χρήσης του Predator από το Μαξίμου για την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων, είχε εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία από τους ευρωβουλευτές-μέλη της εξεταστικής επιτροπής PEGA στις αρχές Μαΐου (με 30 ψήφους υπέρ, 3 ψήφους κατά και 4 αποχές) κι επομένως η τότε ψηφοφορία αποτελεί πρόκριμα για το τι μπορεί να συμβεί στην Ολομέλεια στην ψηφοφορία της προσεχούς Πέμπτης.

Όπως γράφει η «Εφ.Συν.» η έκθεση εντοπίζει συστημικά ζητήματα σε Πολωνία και Ουγγαρία, ενώ αντίθετα για την Ισπανία αναγνωρίζει ότι το νομοθετικό πλέγμα της παρέχει επαρκείς δικλίδες ασφαλείας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια εντελώς γκρίζα ζώνη, όπου ναι μεν η χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού δεν φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης αυταρχικής στρατηγικής, αλλά φαίνεται ότι αποτελεί ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται επί τούτω για πολιτικά και οικονομικά οφέλη.

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα της PEGA, που έρχεται στην Ολομέλεια με τη μορφή έκθεσης-νομοθετικού ψηφίσματος, εκφράζει μεγάλες ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της κατάχρησης εφαρμογών παρακολούθησης στη δημοκρατία, την κοινωνία των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης σε αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Μεταξύ άλλων ζητά: αμερόληπτες και διεξοδικές έρευνες για καταγγελλόμενες καταχρήσεις, θέσπιση ευρωπαϊκών προτύπων για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη νόμιμη ανάπτυξη λογισμικού κατασκοπίας με περιορισμούς ως προς το ποιος μπορεί να παρακολουθηθεί, αποτελεσματικά ένδικα μέσα για τα άτομα που έχουν παρακολουθηθεί, αυστηρή επιβολή των κανόνων της Ε.Ε. για τον έλεγχο των εξαγωγών, δημιουργία εργαστηρίου τεχνολογίας της Ε.Ε. για τη διερεύνηση καταγγελιών και τη διεξαγωγή τεχνικών ελέγχων, συντονισμό με τρίτες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.