Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ακρίβεια: Μειώνουν τα ψώνια της εβδομάδας οι καταναλωτές

Φουντώνει αντί να σβήνει η «φωτιά» σε τιμές τροφίμων και βασικών προϊόντων, με τα νοικοκυριά να στενάζουν μπροστά στα ράφια των σούπερ μάρκετ.   Οι τιμές των τροφίμων φούσκωσαν μεσοσταθμικά κατά 9,2% το πρώτο πεντάμηνο του έτους, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο έβλεπαν ανατιμήσεις 6,8%.  Πρωταθλητές στις αυξήσεις την ίδια περίοδο αναδείχθηκαν τα γαλακτοκομικά που σημείωσαν άλμα 15,7%, ενώ άνοδο 10% είδαν τα κατεψυγμένα προϊόντα. 

Μειώνουν τα ψώνια της εβδομάδας

 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι καταναλωτές μειώνουν τα ψώνια της εβδομάδας και φτάνουν στο ταμείο με τα απολύτως απαραίτητα. Το ψαλίδι στις αγορές τροφίμων φτάνει στο 36%, με τη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση να καταγράφουν τα έτοιμα γεύματα κατά 48,3% και τα αλκοολούχα ποτά κατά 41,1%.

 

Οι Έλληνες έχουν αλλάξει πλέον την καταναλωτική τους συμπεριφορά για να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις. Έτσι επιλέγουν κατάστημα και ψωνίζουν με βασικά κριτήρια πλέον την τιμή του προϊόντος, τις προσφορές και τη συνολική αξία των αγορών τους.   Ξεκάθαρη είναι πλέον η στροφή προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που ο τζίρος τους αυξήθηκε κατά 20% το πρώτο πεντάμηνο του 2023, παρά το γεγονός ότι μεσοσταθμικά οι τιμές τους αυξήθηκαν κατά 14,4% ενώ των επωνύμων κατά 9,3%. Οι συνεχείς ανατιμήσεις αύξησαν σημαντικά τον τζίρο των σούπερ μάρκετ από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις τροφίμων μειώθηκαν.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.