Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

«Το σχεδόν 90% του πλανήτη ΔΕΝ ακολουθεί τη σωστή πλευρά της ιστορίας»! Άρθρο κόλαφος από το Newsweek

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι τοποθέτησε την Ελλάδα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την ανεξήγητη στάση του στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει σχεδόν κηρύξει τον πόλεμο στην Ρωσία, την ίδια ώρα που μοιάζει πολύ πρόθυμη να συζητήσει με την Τουρκία που μας απειλεί…

Η «σωστή πλευρά της ιστορίας» δεν μπορεί να προσδιορίζεται με ποσοστά. Ωστόσο το άρθρο που υπογράφουν οι David H. Rundell και Michael Gfoeller  στο Newsweek δεν μπορεί παρά να τρομάζει όσους έχουν πιστέψει ότι όλος ο πλανήτης είναι κατά της Ρωσίας και του Πούτιν.

Γράφουν:

«Οι γνωστές μέχρι τώρα πολιτικές και οικονομικές συμμαχίες αλλάζουν και αυτή η αλλαγή έγινε ξεκάθαρη από τις ποικίλες αντιδράσεις στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι στενότεροι σύμμαχοί τους στην Ευρώπη και την Ασία έχουν επιβάλει σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα, το 87% του παγκόσμιου πληθυσμού αρνήθηκε να μας ακολουθήσει».

Οι δύο Αμερικανοί διπλωμάτες επισημαίνουν ότι «πουθενά η αλλαγή δεν είναι πιο εμφανής όσο στις ενεργειακές αγορές όπου, σε αντίθεση με τα νομίσματα, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν απλώς να εκτυπώσουν αυτό που χρειάζονται. Εδώ ο ιστός των κυρώσεων γίνεται κόσκινο.

Η Σαουδική Αραβία, από καιρό αφοσιωμένος Αμερικανός εταίρος, έχει δημιουργήσει μια στενή συμμαχία με τη Ρωσία στο καρτέλ του OPEC Plus. Οι Σαουδάραβες έχουν δημοσίως αρνηθεί το αίτημα του Αμερικανού προέδρου να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου. Αντίθετα, εισήγαγαν ρωσικό πετρέλαιο για εγχώρια χρήση για να εξάγουν περισσότερη δική τους παραγωγή. Την περασμένη εβδομάδα μείωσαν κι άλλο την παραγωγή και είπαν  ότι μπορεί να το κάνουν ξανά.

Η Κίνα πουλά στην Ευρώπη υγρό φυσικό αέριο (LNG) που προέρχεται από τη Σιβηρία ενώ ταυτόχρονα εισάγει ρωσικό πετρέλαιο. Στη συνέχεια το διυλίζει και το εξάγει.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν, έγινε ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας για το σιτάρι.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Ινδίας δήλωσε δημόσια ότι η κυβέρνησή του δεν βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Μόσχα και  ότι έχει «ηθικό καθήκον» να διατηρήσει χαμηλές τις τιμές της ενέργειας στο εσωτερικό της χώρας του αγοράζοντας ρωσικό πετρέλαιο.

Οι συμμαχίες που δημιουργήθηκαν εν μέρει για την αντιμετώπιση της δυτικής οικονομικής και πολιτικής επιρροής επεκτείνονται. Η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία έχουν ανακοινώσει το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στους BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική). Ο Οργανισμός της Σαγκάης συνδέει επί του παρόντος την Κίνα, τη Ρωσία, την Ινδία και το Πακιστάν. Το Ιράν σχεδιάζει να ενταχθεί αυτόν τον μήνα, ενώ το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ είναι πιθανό να γίνουν «εταίροι διαλόγου» ή υποψήφια μέλη.

Επιπλέον, η φιλόδοξη Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας συνδέει πολλά αφρικανικά έθνη με το Πεκίνο με δεσμούς εμπορίου. Η Ρωσία προσεγγίζει την Αφρική με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος πρόσφατα μίλησε στους 22 ομολόγους του του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο πριν πραγματοποιήσει περιοδεία σε ορισμένες αφρικανικές χώρες.

Αν αυτά δεν είναι αρκετά για να σκεφθεί ξανά  η Δύση την πολιτική της, να προσθέσουμε ότι η  Μόσχα βρίσκεται ξανά στη Λατινική Αμερική, ενισχύοντας τις στρατιωτικές της σχέσεις με τη Νικαράγουα, τη Βενεζουέλα και την Κούβα. Οι δύο ισχυρές δυνάμεις αυτής της περιοχής, η Βραζιλία και το Μεξικό, αρνήθηκαν επισήμως να υποστηρίξουν τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η κατάσταση του αποθεματικού νομίσματος, του δολαρίου παραμένει πυλώνας της παγκόσμιας οικονομικής τάξης, αλλά η εμπιστοσύνη σε αυτήν την τάξη έχει πληγεί. Οι οικονομικές κυρώσεις έχουν ταρακουνήσει τμήματα του διεθνούς τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος μεταφοράς κεφαλαίων SWIFT. Περιουσιακά στοιχεία κατασχέθηκαν και ακυρώθηκαν συμβάσεις για  εμπορεύματα. Οι εκκλήσεις για αποδολαριοποίηση έχουν γίνει πιο δυνατές. Όταν η Ρωσία ζήτησε πληρωμές ενέργειας σε ρούβλια, γιουάν ή ντιράμ ΗΑΕ, η Κίνα και η Ινδία συμμορφώθηκαν.

Πολλές ασιατικές οικονομίες πλήττονται τώρα τόσο από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου όσο και από την υποτίμηση του δικού τους νομίσματος έναντι του δολαρίου. Ως αποτέλεσμα, επεκτείνουν τη χρήση διμερών ανταλλαγών νομισμάτων που τους επιτρέπουν να συναλλάσσονται μεταξύ τους στα δικά τους νομίσματα. Πριν από ογδόντα χρόνια η βρετανική λίρα έχασε την εξέχουσα θέση της μεταξύ των νομισμάτων του κόσμου. Αυτό ακριβώς προσπαθούν να κάνουν οι αντίπαλοι της Αμερικής στο δολάριο και αν οι Σαουδάραβες σταματήσουν ποτέ να τιμολογούν το πετρέλαιο σε δολάρια, μπορεί κάλλιστα να τα καταφέρουν.

Η παγκοσμιοποίηση μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν οι περισσότεροι συμμετέχοντες σε αυτή ,πιστεύουν ότι προωθεί τα συμφέροντά τους. Εάν ο υπόλοιπος πλανήτης πιστέψει  ότι η Δύση τη χρησιμοποιεί άδικα τγια δικό της όφελος, η διεθνής τάξη που βασίζεται σε κανόνες καταρρέει και θα αναδυθούν εναλλακτικές λύσεις.

Σήμερα, οι πληθωριστικές πιέσεις και οι φόβοι για ύφεση καταδιώκουν μεγάλο μέρος του κόσμου. Ενώ η πλούσια Δύση μπορεί να αντέξει το κόστος των κυρώσεων, πολλά από τα υπόλοιπα κράτη δεν μπορούν. Η Ευρώπη πλέον ανταγωνίζεται χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Σρι Λάνκα, το Πακιστάν και η Ταϊλάνδη για τις αποστολές ενέργειας. Στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οι ελλείψεις ενέργειας και τροφίμων έχουν αυξήσει την προοπτική πολιτικών αναταραχών παρόμοιων με την Αραβική Άνοιξη.

Αυτές οι ανησυχίες δημιουργούν σημαντικό αντιδυτικό αίσθημα σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Επιπλέον η  Ρωσίαπου διαθέτει  πυρηνικά όπλα δεν δείχνει πρόθυμη  να τερματίσει τον πόλεμο και οι ηγέτες της δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν. Η Δύση χάνει γρήγορα κράτη συμμάχους και έτσι υπονομεύει τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη που επιδίωξε να δημιουργήσει.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.