Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η στρατηγική της μιας κάλπης του Αλέξη Τσίπρα

Ένα βήμα πιο μπροστά έφερε την πρότασή του για συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ένα προγραμματικό πλαίσιο 11 βασικών δεσμεύσεων προς τις υπόλοιπες δυνάμεις που ανήκουν στον ίδιο ή όμορους πολιτικούς χώρους.

 

Εκ παραλλήλου δε, προχώρησε και την επικοινωνιακή του προεκλογική καμπάνια προβάλλοντας τέσσερα νέα σποτ που διαδραματίζονται σε περιβάλλον «ζούγκλας» αναδεικνύοντας την παντελή έλλειψη κανόνων και προστασίας των πολιτών απέναντι στα οικονομικά προβλήματα και την καταπάτηση των ατομικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών.

 

Γίνεται σαφές ότι στο δρόμο προς τις εκλογές η Κουμουνδούρου εξειδικεύει την πολιτική της πρόταση διακυβέρνησης και εκ των πραγμάτων οδηγεί και τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα σε μία διαδικασία ανάγνωσης ή εξοικείωσης με ένα προγραμματικό πλαίσιο που απαρτίζεται από 11 άρθρα ένα «Συμβόλαιο Αλλαγής» όπως το παρουσίασε χθες στο Λαύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

 

Παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εκφράζουν, μάλιστα, τη βεβαιότητά τους ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις δύσκολα θα μπορούσαν να απορριφθούν από το ΠΑΣΟΚ που είναι σαφές πως είναι ο βασικός αποδέκτης του προγραμματικού πλαισίου.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, χθες απευθύνθηκε και σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες καλώντας τους να συνυπογράψουν ουσιαστικά με την ψήφο τους αυτό το Συμβόλαιο μετατρέποντάς το επί της ουσίας την 21η Μαϊου σε Συμβόλαιο Νίκης για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

 

Ζητώντας «ισχυρή εντολή» έστειλε μήνυμα κατά της λογικής της χαλαρής ψήφου επισημαίνοντας ότι οι εκλογές της 21ης Μαϊου είναι αυτές που θα βγάλουν κυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Επανέλαβε τη βεβαιότητά του ότι το πρώτο και το τρίτο κόμμα θα μπορούν στις 22 Μαϊου να σχηματίσουν κυβέρνηση μακράς πνοής αφού κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το Συμβόλαιο Αλλαγής

 

Άρθρο 1

 

*Νομοθέτηση για την αύξηση μισθών και εισοδημάτων . Με αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Ιουλίου του 2023 στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

 

Ξεπάγωμα των τριετιών, αύξηση των μισθών στο δημόσιο τομέα από την 1η Ιουλίου του 2023 κατά 10%, επαναφορά της 13ης σύνταξης και απόδοση σε βάθος τετραετίας των αναδρομικών σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Επίσης, χορήγηση αύξησης 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς καθώς και ένταξη του συνόλου των συνταξιούχων στον ετήσιο μηχανισμό αύξησης

 

Θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 για όλα τα φυσικά πρόσωπα για εισοδήματα από την εργασία τους. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

 

Άρθρο 2

 

*Νομοθέτηση από τις πρώτες ημέρες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη συγκράτηση και τη μείωση των τιμών

 

Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%, για προϊόντα δε ζωτικής σημασίας όπως παιδικές τροφές, γάλα, ψωμί καθιέρωση μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ.

 

Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στον κατώτατο συντελεστή και κατάργηση στην απόδοσή του για το αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο. Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και θέσπιση εντατικών ελέγχων στις αγορές.

 

Έκτακτη φορολόγηση συσσωρευμένων υπερκερδών και ουρανοκατέβατων κερδών καθώς και θέσπιση πλαφόν στην κερδοφορία εταιρειών κλάδων που παρουσιάζουν συστηματικά υπερκέρδη.

 

Προώθηση ενεργειακών κοινοτήτων για αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Αποκατάσταση του μεταφορικού ισοδύναμου και μείωση του κόστους της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις δημόσιες συγκοινωνίες από τα 27 ευρώ στα 10 ευρώ

 

Άρθρο 3

 

*Ρύθμιση χρεών και προστασία της πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης. Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία με διαγραφή της βασικής οφειλής για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. Επίσης, 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου χρέους. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα και για όσους απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.

 

Άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως και 300.000 ευρώ.

 

Κατάθεση στη Βουλή σχεδίου αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου της Νέας Δημοκρατίας με μόνιμα μέτρα ρύθμισης χρεώς και προστασίας πρώτης κατοικίας.

 

Νομοθέτηση πλαισίου κανόνων εποπτείας και φορολόγησης των δραστηριοτήτων των funds που κατέχουν κόκκινα δάνεια.

 

Νομοθέτηση δεσμευτικού πλαισίου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης με υποχρεωτικότητα συμμετοχής του πιστωτή. Ο μηχανισμός είναι απλός και αυτόματος και λειτουργεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας δίνοντας δύο εναλλακτικές ρύθμισης: Μία βραχυχρόνια 5-10 έτη με μεγάλη διαγραφή της ονομαστικής αξίας του δανείου (40-60%) και μία μακροδρόνια (έως 35 έτη) με καταβολή της αντικειμενικής αξίας του ενυπόθηκου ακινήτου σε χαμηλές δόσεις και με σταθερό επιτόκιο 2%. Προβλέπεται σε κάθε περίπτωση κρατική επιδότηση έως και 50% της δόσης με διευρυμένα κοινωνικά κριτήρια.

 

Επαναφορά της δυνατότητας προσφυγής στη δικαστική οδό σε περίπτωση αδυναμίας ρύθμισης στο εξωδικαστικό στάδιο με σύντομη ειδική προθεσμία εκδίκασης

 

Άρθρο 4

 

*Αποκατάσταση δικαιοσύνης και κανονικότητας στην εργασία

 

Κατάργηση των αντεργατικών ρυθμίσεων της ΝΔ, του Νόμου Χατζηδάκη και του Νόμου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

 

Επαναφορά της διαπραγμάτευσης για το μισθό στους Συλλογικούς Εταίρους από το 2024 με βάση διαπραγμάτευσης την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή.

 

Αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ανασύσταση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας

 

Άρθρο 5

 

*Ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στην ενέργεια και το νερό που συνιστούν δημόσια αγαθά.

 

Ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ και ορισμός διοίκησης που θα έχει ως στόχο την προστασία των καταναλωτών

 

Επαναφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο και μείωση του ΦΠΑ στο πόσιμο νερό στο 6% από 13% που είναι σήμερα και στο 13% από 24% που είναι σήμερα.

 

Για το δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα καταργείται το ΤΧΣ και υπάγονται οι μετοχές του στο υπουργείο Οικονομικών.

 

Αξιοποιείται το μερίδιο μετοχών του δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα ώστε να αποτελέσει μαζί με την Αναπτυξιακή έναν δημόσιο πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 

Άρθρο 6

 

*Νέο ισχυρό ΕΣΥ για αξιοπρεπή περίθαλψη και φροντίδα υγείας για όλους ανεξαρτήτως της οικονομικής δυνατότητας των πολιτών.

 

Αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία στο 7% του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας. Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του Συστήματος Υγείας.

 

Άμεση γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ. Εισαγωγικός μισθός 2.000 ευρώ στους γιατρούς με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών και ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα.

 

Μονιμοποίηση όσων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Πρόσληψη σε βάθος τετραετίας 15.000 με παράλληλη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης κάλυψης κενών συνταξιοδότησης.

 

Επαναφορά Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη νοσοκομείων

 

Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με στόχο τη λειτουργία 380 ΤΟΜΥ μέχρι το τέλος της επόμενης τετραετίας. Ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με αξιοποίηση και ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.

 

Άρθρο 7

 

*Στήριξη όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Αύξηση της χρηματοδότησης σε βάθος τετραετίας για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, διπλασιασμός της χρηματοδότησης των ΑΕΙ σε βάθος τετραετίας. Προκήρυξη διορισμών εκπαιδευτικών με στόχο σε βάθος τετραετίας οι αναπληρωτές να αποτελούν το 5% του αριθμού των μόνιμων απο 30% που είναι σήμερα. Διπλασιασμός των καθηγητών στα πανεπιστήμια. Ενίσχυση των δημόσιων δαπανών για την έρευνα

 

Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια από τη φετινή χρονιά και κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας με τους αστυνομικούς να βρίσκονται στις γειτονιές για να αντιμετωπίζουν το έγκλημα

 

Άρθρο 8

 

*Στήριξη των νέων και των γυναικών με στόχο και την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού. Απόδοση σε 900.000 γυναίκες του επιδόματος μητέρας το οποίο θα λαμβάνουν από τη γέννηση του παιδιού τους έως τα 24 του χρόνια ανεξαρτήτως σπουδών και από τη συντάξιμη ηλικία τους εφ’ όρου ζωής

 

Αύξηση του επιδόματος μητέρας για το δεύτερο παιδί από τα 70 ευρώ στα 105 ευρώ το μήνα και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης

 

Εξίσωση άδειας μητρότητας για εργαζόμενες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επέκταση του επιδοματος στις αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες.

 

Διασφάλιση δωρεάν ένταξης όλων των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και διπλασιασμός της επιδότησης σε νέους και νέες 25-44 ετών.

 

Δημιουργία Τράπεζας Στέγης για προσιτή κατοικία σε νέα ζευγάρια, απαγόρευση του Airbnb σε νομικά πρόσωπα, διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και απλοποίηση της διαδικασίας πολιτογράφησης στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων.

 

Άρθρο 9

 

*Ενίσχυση του πολιτισμού και των ανθρώπων πολιτιστικής δημιουργίας. Κατάργηση του ΠΔ 85/2022 και ένταξη των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων στην βαθμίδα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, δια νόμου. Ενίσχυση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών

 

Άρθρο 10

 

*Στήριξη των ατόμων με αναπηρία. Αύξηση της δαπάνης των επιδομάτων αναπηρίας κατά 20% ανεξαρτήτως ηλικιακών κριτηρίων με άρση των υφιστάμενων αδικιών. Εκπόνηση ενός πιλοτικού προγράμματος 20 πλήρως προσβάσιμων γειτονιών σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εξασφάλιση προσωπικού βοηθού ή φροντιστή για 70.000 άτομα αναλόγως με τις συνθήκες του ανάπηρου ατόμου, ακόμη και σε 24ωρη βάση.

 

Άρθρο 11

 

*Μεταρρύθμιση του κράτους για αξιοκρατία, λογοδοσία και δικαιοσύνη

 

Κατάργηση του νόμου του επιτελικού κράτους. Καμία θέση πάγιας διοικητικής ιεραρχίας δεν καταλαμβάνεται από μετακλητό υπάλληλο.

 

Ενίσχυση του ΑΣΕΠ με το σύνολο των προσλήψεων να γίνεται υπό την εποπτεία του.

 

Θεσμοθέτηση Διαύγειας για την παρακολούθηση των τεχνικών έργων και Ψηφιακό Μητρώο για όλες τις δημόσιες υποδομές.

 

Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της ΕΛΑΣ με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εγκλήματος.

 

Επαναφορά της ΕΥΠ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και κατάργηση της τροπολογίας που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση παρακολούθησης από την ΕΥΠ .

 

Κατάργηση όλων των ποινικών ασυλιών.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.