Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Στον … πάτο η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Ακόμα μία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Άκη Σκέρτσο, εξελίχθηκε σε προεκλογική διαφήμιση της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, μία μέρα μετά την έκθεση – κόλαφο για τη χώρα μας από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) για την ελευθερία του Τύπου, που μας κατατάσσουν στη θέση 107 παγκοσμίως, τελευταίοι και με διαφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πώς γίνεται χώρες με στρατιωτικά και αυταρχικά καθεστώτα να σημειώνουν καλύτερη θέση από μία δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα. Πρέπει να απαντήσει η οργάνωση για το πως προκύπτουν αυτά τα αποτελέσματα, που θεωρώ δεν αντιστοιχούν στην κατάσταση στην Ελλάδα» διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης, που έχει εκτεθεί πολλαπλά εξαιτίας των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων, της μειωμένης αξιοπιστίας κρατικών ΜΜΕ και της συγκέντρωσης της πλειονότητας των Μέσων σε λίγους επιχειρηματίες.

Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση θεωρεί αναξιόπιστούς τους RSF, στους οποίους επέλεξε να επιτεθεί τόσο χθες όσο και πέρυσι όταν η Ελλάδα κατρακύλησε 38 θέσεις φτάνοντας στην 108, ενώ ΟΗΕ, UNESCO, Συμβούλιο της Ευρώπης τους συμβουλεύονται απάντησε προκλητικά το εξής υποτιμώντας τη νοημοσύνη των πολιτών.

«Συνομιλούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την κ. Γιούροβα, έχουν γίνει συγκεκριμένες συστάσεις για την περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, έχουμε τουλάχιστον υιοθετήσει 20 μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων, για τη σύσταση και συγκρότηση ομάδας εργασίας συντονισμού για την διασφάλιση της ασφάλειας και την ενίσχυση της θέσης των δημοσιογράφων και των επαγγελματιών στα ΜΜΕ, έχουμε θεσπίσει μέτρα για τη διαφάνεια στον Τύπο με νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως η τροποποίηση του άρθρου 110 στον ν.4915, έχουμε λάβει μέτρα για την οριζόντια ενίσχυση των Μέσων και ειδικά των περιφερειακών αλλά και μέτρα ενίσχυσης των δημοσιογράφων. Όλα αυτά σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εμείς με την Επιτροπή συνομιλούμε για την κατάσταση του Τύπου στην Ελλάδα. Δεν έχουμε κάποια γνώση τη μεθοδολογίας που ακολουθεί η οργάνωση».

Σε ό,τι αφορά την προεκλογική αντιπαράθεση ο κ. Σκέρτσος δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το τί σκοπεύει να κάνει την διερευνητική εντολή η Ν.Δ. και με το γιατί θεωρεί πιο σταθερή μια κυβέρνηση με 152 βουλευτές από έναν κυβερνητικό συνασπισμό. Επίσης, σημείωσε ότι τα κόμματα της αριστεράς, που υποστηρίζουν την απλή αναλογική και τις κυβερνήσεις συνεργασίας, δεν έχουν κάνει τίποτα να προετοιμάσουν μια προγραμματική συμφωνία.

Νωρίτερα, εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι το κόμματα του κατέγραψε «80 εξαγγελίες που απλά υπόσχονται πολιτικές που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή έχουν δρομολογηθεί προς υλοποίηση. Πολιτικές που ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην υποκρισία του, καταψήφισε τα προηγούμενα χρόνια καταγγέλλοντάς τες. Καμιά δημιουργικότητα καμία προσπάθεια να κρύψουν την ένδεια δικών τους ιδεών αλλά και τη διγλωσσία τους».

«Ενδεικτικά ρυθμίσεις χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, που έχουν γίνει -αναγνώριση εργαζομένων σε πλατφόρμες, που έχουν γίνει- ολοκλήρωση χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων σε όλη τη χώρα που έχει δρομολογηθεί, νέο gov.gr, που έχει γίνει- χρηματοδότηση ΜμΕ από κοινοτικά κονδύλια, ψηφιακό φάκελο ασθενούς, πρόγραμμα κοινωνικής στέγης, τρέχει ήδη, για προσωπικό βοηθό ΑμεΑ και πολλά άλλα» πρόσθεσε., μεταξύ άλλων.

«Γιατί να τους πιστέψουμε ότι θα επαναφέρουν τη 13η σύνταξη και από που θα χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες; Γιατί δεν έδωσαν καμία αύξηση στους υγειονομικούς την περίοδο διακυβέρνησης τους και το μόνο που τους ένοιαζε ήταν το περίφημο “μαξιλάρι” και η άγρια υπερφορολόγηση; Γιατί δεν έτρεξαν με ταχείς ρυθμούς οι ΑΠΕ στα 4 χρόνια διακυβέρνησης τους αντιθέτως ήταν κολλημένες, γιατί δεν έγινε τίποτα στις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων;» αναρωτήθηκε.

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι η Ν.Δ. θέλει και εργάζεται «καθημερινά για μια Ελλάδα με περισσότερες ευκαιρίες κοινωνικής κινητικότητας και οικονομικής ανόδου για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και ειδικά τους νεότερους συμπολίτες μας. Κάθε πτυχή του προγράμματος μας για την Ελλάδα του 2027 και του 2030, δηλαδή για την παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, ψηφιακή, πράσινη και φυσικά για την ισχυρή Ελλάδα, υπηρετεί αυτό το στόχο: η τάξη του καθενός μας, ο τόπος καταγωγής και η οικονομική κατάσταση του να μην λειτουργούν σαν μοίρα».

Κι αφού αράδιασε σειρά υποτιθέμενων στόχων της Ν.Δ. υποστήριξε ότι όλοι «θα επιταχυνθούν με την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 που αποτελεί μείζονα εθνικό και οικονομικό στόχο. Ένας στόχος που συνδέεται ευθέως με την συγκρότηση μιας σταθερής, δημοσιονομικά υπεύθυνης και φιλο-επενδυτικής Κυβέρνησης όπως η σημερινή αμέσως μετά τις εκλογές».

Επίσης, ο κ. Σκέρτσος διέψευσε συναντήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων με στέλεχος ακροδεξιού σχήματος, ενώ σε ερώτηση για το κατά πόσον υπάρχει κοινός τόπος για συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι ο κ. Ανδρουλάκης λέει κάτι μη λογικό, ότι δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.

Τέλος, επέμεινε πως «ως κυβέρνηση νιώθουμε συλλογική και προσωπική συντριβή για το δυστύχημα στα Τέμπη, είμαστε δίπλα στις οικογένειες και δεν έχουμε καμία πρόθεση να προσβάλλουμε ή να σταθούμε εμπόδιο».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.