Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Πως η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τον χώρο της εκπαίδευσης

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια μεγάλη πρόοδος στην πληροφορική και συγκεκριμένα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Τα τεράστια άλματα της πληροφορικής τα τελευταία χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα πολλές καινοτομίες οι οποίες έχουν απλουστεύσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα μας, Τα smartphones τα οποία έχουν αντικαταστήσει τις αριθμομηχανές, τους φακούς, τα σημειωματάρια αλλά και έχουν απλουστεύσει την επικοινωνία, αφού μπορούμε να καλέσουμε από εξωτερικούς χώρους, χωρίς τη δέσμευση του σταθερού τηλεφώνου . Αλλά και το ίντερνετ που έχει πληροφορίες που πιο παλιά ήταν προσβάσιμες μόνο μέσω των βιβλίων, που μπορεί να είχαμε στο σπίτι μας ή που έπρεπε να αγοράσουμε ή να δανειστούμε από κάποια βιβλιοθήκη.

Η καινούργια όμως εξέλιξη έχει μεγάλο ενδιαφέρον αφού πρόκειται για ένα μηχάνημα τεχνητής νοημοσύνης, το chatgpt, το οποίο περιέχει χιλιάδες πληροφορίες και με το οποίο μπορούμε να κάνουμε μια κανονική συζήτηση!  Από δοκιμές σε ελληνικές ειδησεογραφικές σελίδες ,και όχι μόνο, έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να περάσει με άριστα εξετάσεις νομικής, ιατρικής και πολλών άλλων σχολών με υψηλό επίπεδο δυσκολίας.

Πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, έχουν ήδη παρατηρήσει ότι πολλοί φοιτητές και μαθητές χρησιμοποιούν το chatgpt για τις εργασίες και τα project τους, τα οποία δύσκολα διακρίνονται ως αποτέλεσμα τεχνητής νοημοσύνης και φαίνονται σαν να είναι γραμμένα από άνθρωπο. Για αυτό τον λόγο έχουν ήδη εκφραστεί  ανησυχίες  για αυτή την καινοτομία υποστηρίζοντας ότι είναι ένα πολύ εύκολα προσβάσιμο μέσο αντιγραφής που ήδη κάνουν κατάχρηση μαθητές  παγκοσμίως και το οποίο φοβούνται ότι στο μέλλον μπορεί να αντικαταστήσει το επάγγελμά του καθηγητή, όπως και πολλά άλλα, και να χαθεί η ανθρώπινη επαφή στην εκπαίδευση.

Εκτός όμως από τις ανησυχίες αυτές υπάρχουν και οφέλη στην χρήση του. Πολλές φορές οι καθηγητές πάνω στην προσπάθεια τους να καλύψουν την διδακτέα ύλη, δεν εξηγούν επαρκώς μερικά ζητήματα και δεν αφιερώνουν τον απαιτούμενο χρόνο για τις απορίες των φοιτητών, οι οποίες μετά μπορεί να τους δημιουργήσουν δυσκολία στην κατανόηση των επόμενων μαθημάτων και να τους αφήσουν κενά . Το chatgpt δίνει την δυνατότητα στους μαθητές να θέσουν τις απορίες τους οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και να λάβουν αναλυτικές απαντήσεις και απλουστεύσεις σε πολλά δύσκολα επιστημονικά θέματα. Από ορισμούς μέχρι και επεξηγηματικές λύσεις ασκήσεων, το chatgpt μπορεί εύκολα να λάβει τον ρόλο του καθηγητή ιδιαίτερων μαθημάτων σε οποιοδήποτε τομέα. Ταυτόχρονα μπορεί να “διασπάσει” οποιοδήποτε ζήτημα σε εύκολες και κατανοητές έννοιες και να “κάτσει” για ώρες με τον φοιτητή μέχρι να του λυθεί η οποιαδήποτε απορία, αλλά και να φτιάξει ένα αποδοτικό πρόγραμμα διαβάσματος με βάση αποδεκτές και δοκιμασμένες θεωρίες.

Φυσικά οι χρήστες του πρέπει να είναι προσεκτικοί, αφού η τεχνολογία αυτή βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και μπορεί να δώσει λάθος απαντήσεις. Αλλά τα οφέλη της για τους μαθητές είναι αδιαμφισβήτητα, όταν χρησιμοποιείται για τον σκοπό που δημιουργήθηκε….

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.