Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Όλοι τώρα αγοράζουν χρυσό – Το ρεκόρ του 2023

Σε επίπεδα ρεκόρ έχει αυξηθεί η αξία του χρυσούπαρά την αστάθεια της αγοράς και το εξασθενημένο δολάριο των ΗΠΑ. «Το 2023, οι  traders επιλέγουν τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις του χρυσού», δήλωσε στο FOX Business ο Joe Cavatoni, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

«Η περιφερειακή τραπεζική κρίση, τα αυξημένα επιτόκια, οι γεωπολιτικές εντάσεις και το ανώτατο όριο χρέους είναι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν το πολύτιμο μέταλλο ακόμη πιο ψηλά», επισήμανε ο αναλυτής.

 

Η τιμή του χρυσού έχει κερδίσει περίπου 12,4% από την αρχή του έτους, πλησιάζοντας το ρεκόρ των 2.051,50 δολαρίων ανά ουγγιά που έφτασε τον Αύγουστο του 2020.

Τα τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού έδειξαν ότι η συνολική ζήτηση αυξήθηκε κατά 1% σε ετήσια βάση, σε 1.174 τόνους, το πρώτο τρίμηνο του 2023. Κατά την ίδια περίοδο, η ζήτηση ράβδων και νομισμάτων αυξήθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση στους 302 τόνους.

Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια κατανάλωση κοσμημάτων παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη, φτάνοντας τους 478 τόνους.

Θα αυξηθεί η ζήτηση

Το Συμβούλιο προβλέπει ότι η ζήτηση ράβδων και νομισμάτων θα συνεχιστεί και φέτος, καθώς η ζήτηση στις ΗΠΑ, τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή θα υπερκαλύψει την επιβράδυνση στην Ευρώπη. Η προσφορά χρυσού προβλέπεται επίσης να αυξηθεί από την παραγωγή ορυχείων και την ανακύκλωση.

Ο Cavatoni δήλωσε ότι «Ακόμη και η ζήτηση του χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνεται».

«Είναι απλό, ο χρυσός είναι ένα πραγματικό περιουσιακό στοιχείο. Το σπίτι μου, η γη μου, ο χρυσός μου», κατέληξε ο Cavatoni.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν 228 τόνους στα παγκόσμια αποθέματα κατά το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας υψηλό ορόσημο για την περίοδο.

Πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα της Kitco News έδειξε ότι οι επενδυτές μπορεί να δουν τον χρυσό να κορυφώνεται στο ρεκόρ των 2.100 δολαρίων ανά ουγγιά το 2023.

Με πληροφορίες από foxbusiness

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.