Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

«Κολλάει» η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Πύργου

Η κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού (Ακτωρ, Αβαξ, ΤΕΡΝΑ) που έχει αναλάβει την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Πύργου, προσέφυγε στη διαιτησία, με αίτημα τη συνολική αναθεώρηση του κόστους του έργου. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιμένει πως δεν αιτιολογείται αυτή η κίνηση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», η «Ολυμπία Οδός» ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022 έχει κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου για αύξηση του κατασκευαστικού κόστους.

Ο εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας είχε επιβεβαιώσει το αίτημα προς το υπουργείο Υποδομών, για αναπροσαρμογή των τιμολογίων των υλικών, κάτι που δεν ισχύει, όμως, για τις συμβάσεις παραχώρησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Παναγιώτης Παπανικόλας, είχε πει, τότε, πως οι τιμές που είχαν δοθεί για το έργο, είχαν ως βάση αναφοράς τα τιμολόγια του 2006, ενώ η κατάσταση που επικρατεί πλέον στην αγορά πρώτων υλών και οικοδομικών υλικών, δεν έχει καμία σχέση, όπως και η μεγάλη άνοδος του κόστους ενέργειας.

Το ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο, απέρριψε το αίτημα, υποστηρίζοντας ότι η σύμβαση υπεγράφη μόλις το 2019 και δεν μπορεί να αιτιολογηθεί αναπροσαρμογή κόστους του έργου. Μετά την απόρριψη του αιτήματός της, η Κοινοπραξία προσέφυγε σε διαιτητικό δικαστήριο.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει πως η Κοινοπραξία ζητάει την επικαιροποίηση του προϋπολογισμού του έργου, υποστηρίζοντας ότι οι συνθήκες άλλαξαν άρδην και δεν υπήρχε τρόπος αυτό να προβλεφθεί και να συμπεριληφθεί στα περιθώρια ρίσκου που έχει κάθε σύμβαση παραχώρησης.

Η εξέλιξη αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η εξέλιξη των εργασιών.

Η Κοινοπραξία «Ακτωρ – Αβαξ – ΤΕΡΝΑ» δεν σχολιάζει, επισήμως, τις παραπάνω εξελίξεις. Ωστόσο επισημαίνεται ότι η διαιτησία είναι μια κοινά αποδεκτή πρόβλεψη της σύμβασης παραχώρησης, την απόφαση της οποίας δεσμεύονται όλες οι πλευρές να τηρήσουν.

Τυπικά το έργο βρίσκεται, σήμερα, εντός χρονοδιαγράμματος, αλλά στο χαμηλότερο δυνατό όριο των χρηματορροών και σε ποσοστό υλοποίησης 13,76%, με τα τρία τμήματα του έργου να παρουσιάζουν εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς προόδου.

Πιο προχωρημένο είναι το τμήμα Γαστούνης – Πύργου, το οποίο έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ και βρίσκεται στο 24,8% υλοποίησης. Το πρώτο τμήμα του έργου, από Μιντιλόγλι έως Καρέικα, που έχει αναλάβει η «Αβαξ», βρίσκεται στο 12,1% και τέλος, τη χαμηλότερη πρόοδο παρουσιάζει το μεσαίο τμήμα, από Καρέικα έως Γαστούνη, που έχει αναλάβει η «Ακτωρ» και βρίσκεται μόλις στο 6,4%.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.