Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Κλιματική αλλαγή: Πώς και γιατί οδηγούμαστε στο πιο θερμό καλοκαίρι

Σε μείζον θέμα εξελίσσεται η κλιματική αλλαγή και οι αρκετά υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται στην Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι.

Η εικόνα, σύμφωνα με τα όσα περιγράφουν οι ειδικοί, δεν θα είναι διαφορετική και στην Ελλάδα . Θα καταγραφεί φέτος ρεκόρ θερμοκρασιών; Τι εκτιμούν όσοι μελετούν το φαινόμενο;

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο enikos.gr, ανέφερε αρχικά ότι πιστεύει πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι αρκετά θερμότερο συγκριτικά με το παρελθόν: «Παρατηρούμε τα όσα συμβαίνουν στην Ισπανία και σε άλλες χώρες σε όλη τη Μεσόγειο, σημεία τα οποία αποτελούν στην ουσία ένα hotspot ουσιαστικά της κλιματικής κρίσης σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα γεγονότα μας προβληματίζουν, όπως επίσης και τα διεθνή στοιχεία που συγκεντρώνονται από τις παγκόσμιες καταγραφές. Αυτό που εκτιμάται είναι ότι πάμε σε μία αύξηση της διαδικασίας για πιο θερμές περιόδους και μέσα στα πλαίσια αυτά έχουμε και τη μεγάλη πιθανότητα να έχουμε ένα πιο θερμό καλοκαίρι φέτος».

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι: «Εκείνο το οποίο θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι αύξηση των βαθμών και της θερμοκρασίας την καλοκαιρινή περίοδο αλλά και τις άλλες περιόδους σημαίνει ότι έχουμε πιο μεγάλη ξηρασία. Σημαίνει ότι έχουμε μεγάλη πιθανότητα πυρκαγιών. Μετά ακολουθούν έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά και κατολισθήσεις, διαβρώσεις και πλημμύρες. Αυτό ο κύκλος επιταχύνεται διαρκώς και μας οδηγεί αναντίρρητα στην περιβαλλοντική υποβάθμιση, οδηγεί σε ένα φαινόμενο το οποίο δεν έχει χαρακτήρα επιστροφής. Το φαινόμενο της ερημοποίησης».

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, πιστεύει ότι μια θερμοκρασία 48°C στην Αθήνα, δεν είναι πολύ πιθανό να καταγραφεί στο άμεσο μέλλον. «Πρόκειται για μια τελείως ακραία θερμοκρασία που ξεπερνά οποιοδήποτε σενάριο, αφού στην Αθήνα η μέγιστη τιμή που έχουμε καταγράψει είναι 44,8°C. Μια θερμοκρασία της τάξεως των 48°C είναι οπωσδήποτε επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή, ειδικά σε περίπτωση που έχει μεγάλη διάρκεια. Δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε αλλού για να σκεφτούμε και να φανταστούμε τις επιπτώσεις. Το 2007 με τον μεγάλο καύσωνα είχαμε δασικές πυρκαγιές χωρίς άνεμο και είχαμε και νεκρούς. Αυτές οι θερμοκρασίες συνιστούν απειλή για την ανθρώπινη ζωή», επισήμανε ο κ. Λαγουβάρδος.

Ομάδα καθηγητών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης σε μελέτη που εκπόνησε κατέληξε στο συμπέρασμα πως θα είναι αυξημένες οι μέρες με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου στην Ελλάδα. Η μελέτη έγινε στο πλαίσιο του CLIMPACT- Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή και τις Επιπτώσεις της και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ημέρες με θερμοκρασία μεγαλύτερη των 35°C το καλοκαίρι μπορεί να φτάσουν να είναι έως και 16 ημέρες περισσότερες σε κάποιες περιοχές μέχρι το 2050.

Στο επίκεντρο της μελέτης της ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που απαρτίσθηκε από τους καθηγητές του ΑΠΘ, Θ. Μαυρομμάτη, Δ. Μελά και Π. Ζάνη και τους μεταδιδάκτορες Α. Γεωργούλια και Δ. Ακριτίδη, στο πλαίσιο του CLIMPACT- Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή και τις Επιπτώσεις τέθηκαν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στο εγγύς (2021-2050) και μακρινό (2071-2100) μέλλον, στο σιτάρι, την ντομάτα, το βαμβάκι, την πατάτα, το αμπέλι, το ρύζι και την ελιά. Σύμφωνα με τη μελέτη μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα δυσμενείς κλιματικοί δείκτες θερμοκρασίας και βροχοπτώσεων πρόκειται να παρουσιάσουν σημαντική μεταβολή στην εποχιακή συχνότητα τους κατά τη διάρκεια κρίσιμων περιόδων για την ανάπτυξη και παραγωγή βασικών καλλιεργειών της ελληνικής γεωργίας.

Πηγή:enikos

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.