Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Γιατί έγινε “μπλόκο” στο κόμμα Κασιδιάρη – Ο «ελιγμός» του ΕΑΝ

Νέα δεδομένα δημιουργεί στο πολιτικό σκηνικό το «μπλόκο» από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου στο κόμμα Ηλία Κασιδιάρη, «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» από τις εκλογές του 2023. Η υπόθεση της υποψηφιότητας του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση είχε βάλει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό.

Την απαγόρευση καθόδου του κόμματος αλλά και το πόσο «μέτρησαν» τα υπομνήματα των κομμάτων που στάλθηκαν στον Άρειο Πάγο σχολίασε ο συνταγματολόγος Κωνσταντίνος Μποτόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η ρύθμιση

«Είναι η έμπρακτη απόδειξη μιας άμυνας της Δημοκρατίας απέναντι στους υπονομευτές της. Αναμενόμενη ήταν στον βαθμό που η απόφαση του ίδιου του κ. Κασιδιάρη να κατέβει, όπως λέμε στις εκλογές, ανοιχτά ως υποψήφιος και με το δικό του κόμμα, προδικάζει αυτή την απόφαση γιατί ακριβώς «χτυπούσε» πάνω στη διάταξη του πρόσφατου νόμου που αποκλείει τη συμμετοχή, την άμεση συμμετοχή προσώπων καταδικασμένα», δήλωσε αρχικά ο κ. Μποτόπουλος.

Σχετικά με το αν ήταν επαρκής αυτή ρύθμιση ανέφερε: «Εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε επαρκής σε ένα τουλάχιστον πράγμα, ότι απέκλεισε την είσοδο του συγκεκριμένου προσώπου στη Βουλή, διότι όπως ξέρετε, όπως μας είχε δοθεί η ευκαιρία να ξαναπούμε και τότε που συζητούσαμε περί της διατάξεως, το Σύνταγμα θα επέτρεπε στον κ. Κασιδιάρη (την κάθοδο στις εκλογές) εφόσον δεν είναι αμετάκλητα καταδικασμένος. Είναι πρωτόδικη η απόφαση για τη συμμετοχή του στη Χρυσή Αυγή. Θα του επέτρεπε λοιπόν τη συμμετοχή άρα και ενδεχομένως πολύ πιθανώς τη συμμετοχή στη Βουλή».

Τα υπομνήματα και το ΕΑΝ

 

Αναφορικά με το πόσο μέτρησαν τα υπομνήματα της Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ προς τον Άρειο Πάγο απάντησε ότι θεωρεί πως ελήφθησαν υπόψη.

 

«Νομικά είναι λάθος» τόνισε ο κ. Μποτόπουλος για αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας σήμερα, ότι δηλαδή ασκούνται περίεργες πιέσεις σε κόμματα κι ότι το να ορίσεις δικαστές να γίνονται κριτές σε κόμματα, οδηγεί σε περιπέτεια και έχει «φουσκώσει» τον Κασιδιάρη. «Νομικά είναι λάθος κι αν δεν υπήρχε η διάταξη θα υπήρχε η είσοδος του κ. Κασιδιάρη στη Βουλή. (…) Ήδη από μόνο του αυτό συνιστά ένα κρίσιμο πολιτικό γεγονός. Δεν θα «φουσκώσει» τα ποσοστά του αποκλεισμένου του κόμματος», πιθανώς όμως οι ψηφοφόροι να κατευθυνθούν προς το κόμμα «ΕΑΝ».

 

Για την κάθοδο του κόμματος του κ. Κανελλόπουλου στις εκλογές, η οποία έγινε δεκτή από τον Άρειο Πάγο, ο συνταγματολόγος είπε αρχικά ότι ήταν λογική εξέλιξη. «Από τη στιγμή που έσπασε ο δεσμός με το καταδικασμένο πρόσωπο. Ο κ. Κασιδιάρης όχι μόνο δεν ήταν υποψήφιος με το κόμμα του κυρίου Κανελλοπούλου, ήταν υποψήφιος και με δικό του κόμμα, άρα δεν μπορούσε να είναι αφενός υποψήφιος και αφετέρου δεν μπορούσε να θεωρηθεί και πραγματική ηγεσία αυτός, εφόσον πραγματική ηγεσία θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μόνο στο δικό του κόμμα».

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.