Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ανεξέλεγκτες οι τράπεζες: Το τρελό πάρτι με τα επιτόκια και τα δάνεια με τις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων – Εκτοξεύονται τα κέρδη τους την ώρα που ο Ελληνικός λαός πνίγεται από την ακρίβεια και τη φτώχεια!

Ανοιξε εκ νέου τον Μάρτιο η «ψαλίδα» μεταξύ του μέσου επιτοκίου δανείων και του μέσου επιτοκίου καταθέσεων των τραπεζών, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Φαίνεται πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα γράφουν στα… παλαιότερα των υποδημάτων τους τις προτροπές του υπουργείου Οικονομικών, καθώς συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια όταν χορηγούν δάνεια και «παγώνουν» τα επιτόκια όταν κάποιος καταθέτει τα χρήματά του στην τράπεζα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα κέρδη των τραπεζών προέρχονται από τους τόκους που πληρώνουν οι δανειολήπτες, ωστόσο τα δάνεια δίνονται από τις καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,23%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 5,73%, με την «ψαλίδα» να αυξάνεται στις 5,5 ποσοστιαίες μονάδες για τις νέες καταθέσεις και τα νέα δάνεια (από 5,36 ποσοστιαίες μονάδες τον Φεβρουάριο). Αντίστοιχη είναι και η «ψαλίδα» στις υφιστάμενες καταθέσεις και τα υφιστάμενα δάνεια – το περιθώριο επιτοκίου αυξήθηκε στις 5,36 ποσοστιαίες μονάδες, από 5,34 τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, μεγάλο μέρος των νέων καταθέσεων των νοικοκυριών τοποθετείται πλέον σε προθεσμιακές καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια πάνω από ένα έτος, στις οποίες το μέσο επιτόκιο αυξήθηκε στο 1,83%, από 1,04% τον Δεκέμβριο του 2022.

Αύξηση 3,6 δισ. €

Το ποσό των νέων καταθέσεων αυτής της κατηγορίας αυξήθηκε σε 3,6 δισ. ευρώ, από 229.000.000 ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο. Την ίδια ώρα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 16 μονάδες βάσης, στο 5,73%. Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,90%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 36 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 12,08%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,82%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης, στο 5,95%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,43%. Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 24 μονάδες βάσης, τον Μάρτιο του 2023, και διαμορφώθηκε στο 5,51%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 26 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,68%.

Οσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου, σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 45 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,92%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1.000.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,83% και για δάνεια άνω του 1.000.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης, στο 5,39%.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.