Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η ακτινογραφία της κάλπης – Πώς κινήθηκαν οι κοινωνικές ομάδες

Στον δρόμο προς τη δεύτερη κάλπη της 25ης Ιουνίου, τα κομματικά επιτελεία έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τα ποιοτικά στοιχεία της πρώτης αναμέτρησης προκειμένου να βελτιώσουν ή να αναπροσαρμόσουν τις στρατηγικές τους.

«Μίλησαν» οι αριθμοί
Παρά την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει στην γλώσσα των νέων μέχρι και την ύστατη στιγμή ανήμερα των εκλογών, η ηλικιακή ομάδα 17 – 24 επέλεξε να ρίξει στην κάλπη «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο.

Το αποτέλεσμα ήταν έκπληξη και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε ένα ακόμη βίντεο στο TikTok αποτύπωσε τις αντιδράσεις του την ώρα των αποτελεσμάτων.

Πώς ψήφισαν οι νέοι
Το 31,5% των νέων ψήφισε ΝΔ, 28,8% ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ 10,5%, ΚΚΕ 6,4 % και Ελληνική Λύση 5,9%.

Είναι η ακτινογραφία των εκλογών όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που συγκέντρωσαν 6 εταιρείες δημοσκοπήσεων προκειμένου να καταλήξουν στο exit poll που έδειξε τη συντριπτική διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.

Πώς ψήφισαν οι δημόσιοι υπάλληλοι
Νέα Δημοκρατία επέλεξαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου και οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ στις εκλογές του 2019 είχαν ταχθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ συγκέντρωσε 35,1%  στους δημόσιους υπαλλήλους, ο  ΣΥΡΙΖΑ 29,9%, το ΠΑΣΟΚ 14%, το ΚΚΕ 5,4% και η Ελληνική Λύση 2,9% .

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μέτρηση και για τους ελεύθερους επαγγελματίες όπου η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ υψηλά ποσοστά σε αντίθεση με τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι έδωσαν την πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες τα ποσοστά είναι:

– ΝΔ 54%

– ΣΥΡΙΖΑ 17,3%

– ΠΑΣΟΚ 1,2%

– ΚΚΕ 6%

– Ελληνική Λύση 4,1%

Στην κατηγορία των ιδιωτικών υπαλλήλων, προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 29,1 %, ακολουθεί η ΝΔ με 27,8%, το ΠΑΣΟΚ με 12,1%, το ΚΚΕ με 10,1% και η Ελληνική Λύση με 6%.

Τα ποσοστά αυτά θα αποτελέσουν ένα συγκρίσιμο μέγεθος με αυτά που θα προκύψουν στις επόμενες εκλογές.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.