Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

13 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ! Η ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ του Νταλάρα για την «ευρωζώνη που θα κατέρρεε αν…»

«Αν η ελληνική οικονομία είχε χρεοκοπήσει θα κατέρρεε το σύνολο της ευρωζώνης». Όπως επίσης «άλλωστε, η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη για την καταιγίδα που τη βρήκε, αλλά δεν ήταν έτοιμη ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και για αυτό χρειάστηκε αρκετός χρόνος…»

Αυτά δεν είναι τα λόγια ενός οποιουδήποτε λιγότερο ή περισσότερο σχετικού με τα γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία του τόπου από το 2010 και μετά, με την είσοδο στα καταστροφικά μνημόνια. Είναι τα λόγια ενός από τους κατεξοχήν πρωταγωνιστές και αυτουργούς της μνημονιακής περιπέτειας της χώρας. Και ειπώθηκαν μόλις προχθές το βράδυ στην Αθήνα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το e-kyklos του Ευάγγελου Βενιζέλου. Τα είπε ο ίδιος ο Τσαρλς Νταλάρα…

Ο Τσαρλς Νταλάρα είναι, για όσους το έχουν …ξεχάσει, ο πρώην πρόεδρος του IIF, δηλαδή του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, που υπήρξε από τους πρωτεργάτες του περίφημου PSI που επιβλήθηκε με την τρικομματική κυβέρνηση Παπαδήμου το 2012 και έδωσε τη χαριστική (μνημονιακή) βολή στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 13 χρόνια για να έχουμε αυτήν την εκκωφαντική ομολογία που αν μη τι άλλο γκρεμίζει ολοσχερώς το μέχρι σήμερα επίσημο αφήγημα ότι η Ελλάδα δήθεν δεν είχε εκείνη την περίοδο άλλη λύση. Μπορεί να έχουν περάσει αρκετά χρόνια αλλά δεν είναι και τόσα πολλά για να ξεχνάμε πώς πειθαναγκάστηκε η ελληνική κοινωνία να μπει στα σαγόνια τα ΔΝΤ και να παραδοθεί στις ορέξεις των δανειστών και της τρόικας.

Αυτό που μας έλεγε σύσσωμο το (πρώιμο αλλά και το όψιμο) μνημονιακό σύστημα ήταν ότι δεν γινόταν παρά να υποκύψει η Ελλάδα στον εκβιασμό για να μην χρεοκοπήσει. Και όσοι υποστήριζαν τότε ότι μπορούσαμε ως χώρα να τους «γυρίσουμε» τον εκβιασμό, με την απειλή κατάρρευσης ολόκληρης της ευρωζώνης αντιμετωπίζονταν ως περιθωριακοί και εξωπραγματικοί.

Οσοι επέμεναν ότι πρώτα ο Γ. Παπανδρέου και κατόπιν οι υπόλοιποι με την αποδοχή του μνημονίου απλώς «έδωσαν» το χρόνο στους Ευρωπαίους να …διασώσουν τις δικές τους τράπεζες που απειλούνταν να τιναχτούν στον αέρα, θεωρούνταν περίπου ως εχθροί της πατρίδας και όλα τα σχετικά.

Μεσολάβησαν βέβαια κι άλλες παραδοχές, στη διάρκεια των τελευταίων ετών, με πιο χαρακτηριστική ίσως εκείνη του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών και τότε επικεφαλής του Eurogroup, του Γερούν Ντάισεμπλουμ, ότι η δανειακή σύμβαση -όπως χαρακτήριζαν κατ’ ευφημισμόν τα μνημόνια- και το συνακόλουθο λιώσιμο της Ελλάδας έγινε για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες!

Οσοι μάλιστα έλεγαν τότε με κυνισμό εκείνο το «κράτα γερά Γερούν!» αυτοαποκαλούνταν φορείς της «κοινής λογικής» και …όλοι οι άλλοι «ψεκασμένοι». Σήμερα που ο Νταλάρα έρχεται και ομολογεί το έγκλημα (που διέπραξαν οι δικές μας πολιτικές ηγεσίες) τι έχουν να πουν;

Ο ΚΟΡΙΟΣ
Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.