Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η ουλίτιδα

Όσοι υποφέρουν από ουλίτιδα ή άλλες ασθένειες των ούλων πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους μία σειρά από κινδύνους που δεν περιορίζονται στο στόμα, τα ούλα και τα δόντια τους.

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων υποφέρει από ουλίτιδα την οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τη βοήθεια του οδοντιάτρου. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι επειδή η ιατρική και η οδοντιατρική θεωρούνται συχνά ξεχωριστοί τομείς, το αποτέλεσμα είναι μία κλασική παρανόηση: πολλοί να θεωρούμε ότι το στόμα και η στοματική υγιεινή μας είναι κατά κάποιον τρόπο αποσυνδεδεμένα από το σώμα και την υγεία μας συνολικά.

Όλο και περισσότερο, όμως, γίνεται σαφές ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της υγείας του στόματός μας και της υγείας του σώματός μας, με το στόμα να αναφέρεται πλέον ως «το παράθυρο της γενικής υγείας».

Συνδέεται όμως η κακή στοματική υγιεινή με αυξημένο ποσοστά θανάτων; Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Communications, η οποία συγκέντρωσε τα αποτελέσματα 294 μελετών, έδειξε ότι η οδοντική νόσος συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, φλεγμονωδών νόσων, παχυσαρκίας, άσθματος, διαβήτη, άνοιας, καρκίνου και χρόνιων παθήσεων του ήπατος, των νεφρών και των πνευμόνων

Η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, όταν τα παθολογικά βακτήρια αρχίζουν να διαβρώνουν το οστό και τους ιστούς που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους.

Αν και επρόκειτο για στοιχεία παρατήρησης, τα οποία δεν μπορούν να προσδιορίσουν την αιτιότητα, ωστόσο δείχνουν ότι οι ασθενείς με ασθένειες των ούλων διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα σοβαρών ιατρικών προβλημάτων.

Διαφορετικές μορφές νόσου των ούλων

Το στόμα καλύπτεται από ένα υγρό που είναι ένα μείγμα σάλιου και βακτηρίων. Αυτή η υγρή επικάλυψη αναφέρεται ως οδοντικό βιοφίλμ και όταν διατηρείται υγιές με τη σωστή οδοντική υγιεινή, τα καλά βακτήρια εμποδίζουν τον σχηματισμό παθολογικών βακτηρίων.

Εάν όμως τα παθολογικά βακτήρια αντικαταστήσουν τα καλά βακτήρια στο βιοφίλμ, μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια των ούλων ή περιοδοντική νόσο – μια ομάδα παθήσεων που προκαλεί χρόνια φλεγμονή.

Η πρώιμη μορφή της νόσου των ούλων ονομάζεται ουλίτιδα. Η ουλίτιδα χαρακτηρίζεται από κόκκινα, πρησμένα ούλα που αιμορραγούν εύκολα. Η αιμορραγία είναι ανώδυνη και πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην αναζητήσουν θεραπεία γι’ αυτήν.

Η ουλίτιδα, όμως, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, όταν τα παθολογικά βακτήρια αρχίζουν να διαβρώνουν το οστό και τους ιστούς που συγκρατούν τα δόντια στη θέση τους.

Αυτή η διάβρωση σχηματίζει βαθύτερες εσοχές γύρω από τα δόντια, οι οποίες γίνονται τόπος αναπαραγωγής για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη παθολογικών βακτηρίων καθώς εξαπλώνονται από τις ρίζες στα οστά που συγκρατούν τα δόντια. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει απώλεια δοντιών και συνδέεται με πλήθος ιατρικών καταστάσεων.

Η κακή στοματική υγεία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η νόσος των ούλων συνδέεται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης, δύο από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η νόσος των ούλων συνδέεται επίσης με άλλες απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο οφείλεται κυρίως στην ίδια διαδικασία που προκαλεί την πλειονότητα των περιπτώσεων καρδιακών προσβολών: την αθηροσκλήρωση.

Η αθηροσκλήρωση αναφέρεται ως εκείνη η χρόνια διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση πλακών γεμάτων χοληστερόλη στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων.

Η προοδευτική αθηροσκλήρωση, ανάλογα με το ποια αιμοφόρα αγγεία επηρεάζει, μπορεί να περιορίσει την παροχή οξυγόνου σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, της καρδιάς, των άκρων και του εντέρου. Και αν κάποια από αυτές τις πλάκες σπάσει, μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική διακοπή της παροχής αίματος, οδηγώντας σε δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές, όπως καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Τόσο η ανάπτυξη των αθηρωματικών πλακών όσο και η καταστροφική ρήξη τους προκαλούνται από φλεγμονή, η οποία ενεργοποιείται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Όταν κάποιος υποφέρει από κάποια ασθένεια των ούλων, παθολογικά βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν από το στόμα στο σώμα του ασθενούς, προκαλώντας χρόνια φλεγμονή, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση.

Βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα έχουν βρεθεί σε αθηρωματικές πλάκες, οδηγώντας στην υπόθεση ότι η χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από την ασθένεια των ούλων σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η θεραπεία της νόσου των ούλων μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου;

Η συσχέτιση μεταξύ της νόσου των ούλων και των γενικών προβλημάτων υγείας, ιδίως των καρδιακών παθήσεων, είναι αρκετά σαφής.

Υπάρχουν όμως ελάχιστα στοιχεία που αποδεικνύουν κατηγορηματικά ότι οι οδοντιατρικές διαδικασίες καθαρισμού μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη αυστηρών μελετών που να αξιολογούν τον αντίκτυπο της θεραπείας της νόσου των ούλων στη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Πώς να προλάβετε τη νόσο των ούλων

Η τακτική οδοντική υγιεινή είναι το κλειδί για την πρόληψη της νόσου των ούλων. Δεδομένης της σταθερής συσχέτισης μεταξύ της νόσου των ούλων και της καρδιοπάθειας και των παραγόντων κινδύνου της, συνήθως συνιστάται από τους οδοντιάτρους σε όλους τους ασθενείς, προκειμένου να διατηρούν καλή οδοντική υγιεινή και να λαμβάνουν τακτική οδοντιατρική φροντίδα για την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου των ούλων.

Μερικές βασικές συμβουλές:

• Να βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά.

• Να αντικαθιστούν την οδοντόβουρτσα, όταν οι τρίχες της φθαρούν, διαφορετικά η ίδια η βούρτσα μπορεί να γίνει εστία βακτηρίων.

• Να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα για να απομακρύνουν την πλάκα που συσσωρεύεται ανάμεσα στα δόντια.

• Να επισκέπτονται τον οδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο για καθαρισμό, καθώς έτσι μπορούν να απομακρυνθούν καλύτερα τα παθολογικά βακτήρια, ιδιαίτερα από τις σχισμές ή τις εσοχές.

• Εάν τα ούλα αιμορραγούν, που μπορεί να είναι σημάδι ουλίτιδας, επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο.

Ο βαθύς καθαρισμός και η ενισχυμένη υγιεινή μπορούν εύκολα να αντιστρέψουν την πορεία της ουλίτιδας πριν αυτή εξελιχθεί προς περιοδοντίτιδα και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών παθήσεων της υγείας σας.

Πηγή:LIFO

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.