Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΠΟΙΑ επαγγέλματα κινδυνεύουν! Η τεχνητή νοημοσύνη ΑΠΕΙΛΕΙ 300 εκατ. θέσεις εργασίας…

Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν περισσότερο από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης

Πάνω από 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας αναμένεται ότι θα επηρεαστούν παγκοσμίως από την τεχνητή νοημοσύνη και chatbots όπως το ChatGPT καθώς και από την αυτοματοποίηση στους χώρους εργασίας.

Σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, οι δουλειές που κινδυνεύουν περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) είναι οι δουλειές γραφείου και διοίκησης, αυτές του δημιουργικού, όπως σχεδιαστές, φωτογράφοι και θέσεις που σχετίζονται με τη δημιουργία ψηφιακών εικόνων και βίντεο.

Επίσης θέσεις στον τομέα της τεχνολογίας όπως είναι όσοι αναπτύσσουν βιντεοπαιχνίδια, όσοι αναπτύσσουν λογισμικό και μηχανικοί. Επίσης αναμένεται να επηρεαστούν και εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης.

Την πρόβλεψη ότι θα επηρεαστούν 300 εκατ. θέσεις εργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη την κάνει η Goldman Sachs η οποία σημειώνει ότι δεν πρόκειται απαραίτητα για απώλειες θέσεων εργασίας αλλά για μεγάλο ποσοστό εργαζομένων που θα χρειαστεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν ή το αντικείμενο.

Τις προβλέψεις για συγκεκριμένα επαγγέλματα που θα δεχτούν πλήγμα την κάνει η Goldman Sachs αλλά και η εταιρεία Beamery, η οποία ειδικεύεται στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και έχει μπει κι αυτή για τα καλά στην τεχνητή νοημοσύνη. Την πρόβλεψη ότι το ΑΙ θα αλλάξει πολλά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα μέσα ενημέρωσης το έχει κάνει η γερμανική εταιρεία κολοσσός στο χώρο των εκδόσεων, η Axel Springer, η οποία έχει μεταξύ άλλων τις εφημερίδες Bild και Die Welt.

Όπως λέει στο CNBC ο Σουλτάν Σειντόφ που είναι συνιδρυτής και πρόεδρος της Beamery, «Αν κοιτάξετε πίσω στη βιομηχανική επανάσταση, όταν ξαφνικά είχαμε αυτοματοποίηση στη γεωργία, αυτό σήμαινε ότι λιγότεροι άνθρωποι θα έκαναν συγκεκριμένες δουλειές στη γεωργία; Σίγουρα, επειδή δεν θα χρειαστούν τόσοι πολλοί άνθρωποι σε αυτόν τον κλάδο. Αλλά σημαίνει κι ότι ο ίδιος αριθμός ανθρώπων θα πάει σε διαφορετικές δουλειές», πιστεύει.

Τι προβλέπει η Goldman Sachs
«Σημαντική αναστάτωση» διαφαίνεται στον ορίζοντα για την αγορά εργασίας λόγω της τεχνητής νοημοσύνης σύμφωνα με νέα έκθεση της Goldman Sachs. Η ανάλυση της τράπεζας για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δείχνει ότι τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό και ότι το ΑΙ θα παίξει ρόλο σε αυτό.

Στις ΗΠΑ, «από εκείνα τα επαγγέλματα που είναι εκτεθειμένα (στις επερχόμενες αλλαγές), τα περισσότερα έχουν ένα σημαντικό μερίδιο του φόρτου εργασίας τους (25-50%) που μπορεί να αντικατασταθεί» από το ΑΙ, ανέφεραν αναλυτές της Goldman Sachs στην έρευνα.

Σε όλο τον κόσμο, έως και 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να επηρεαστούν, αναφέρει η έκθεση. Οι αλλαγές στις αγορές εργασίας είναι επομένως πιθανές – αν και ιστορικά, η τεχνολογική πρόοδος δεν καθιστά απλώς περιττές θέσεις εργασίας, αλλά δημιουργεί και νέες.

Ορισμένες θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν περισσότερο από άλλες, εκτιμά η επενδυτική τράπεζα. Οι εργασίες που απαιτούν έντονη σωματική εργασία είναι, για παράδειγμα, λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν σημαντικά.

Στις ΗΠΑ, οι εργασίες γραφείου και διοικητικής υποστήριξης έχουν το υψηλότερο ποσοστό εργασιών που θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν, σε ποσοστό 46%, ακολουθούμενες από 44% για τις θέσεις που αφορούν νομικές εργασίες και 37% για εργασίες στην αρχιτεκτονική και τη μηχανική.

Ο κλάδος της ζωής, των φυσικών και των κοινωνικών επιστημών ακολουθεί στενά με 36%. Οι επιχειρηματικές και οικονομικές δραστηριότητες συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα με ποσοστό 35% των θέσεων που μπορεί να επηρεαστεί από το ΑΙ.

Στην άλλη άκρη της κλίμακας, μόλις το 1% των εργασιών στον τομέα καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων και εδάφους είναι ευάλωτα στον αυτοματισμό, αναφέρει η έκθεση.

Οι εργασίες εγκατάστασης, συντήρησης και επισκευής είναι ο δεύτερος κλάδος που επηρεάζεται -με λιγότερο με το 4% των εργασιών να επηρεάζεται δυνητικά. ΟΙ κατασκευές και οι εργασίες σε εξορύξεις (πχ ορυχεία) έρχονται στην τρίτη θέση από κάτω με 6% των θέσεων εργασίας να απειλούνται.

Τα δεδομένα για την Ευρώπη είναι ελαφρώς ευρύτερα, αλλά δίνουν παρόμοια εικόνα με τους ρόλους υποστήριξης γραφείου να επηρεάζονται περισσότερο, καθώς το 45% των θέσεων αυτών θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί. Αντίθετα, μόλις το 4% των θέσεων εργασίας στον κλάδο της βιοτεχνίας και των συναφών επαγγελμάτων είναι ευάλωτο. Συνολικά, το 24% της εργασίας στην Ευρώπη θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί — λίγο κάτω από τον μέσο όρο του 25% στις ΗΠΑ, αναφέρει η Goldman Sachs.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.