Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Πέθανε ο μυθικός Χάρι Μπελαφόντε

Πλήρης ημερών «έφυγε» ο θρυλικός τραγουδιστής με τη μοναδική φωνή σε ηλικία 96 ετών. Ένας πρωτοπόρος καλλιτέχνης της εποχής του, που αφιέρωσε, όμως και μεγάλο κομμάτι της ζωής του στη μάχη για τα δικαιώματα της μαύρης κοινότητας.

Ο Χάρι Μπελαφόντε, όπως ανακοινώθηκε, πέθανε σήμερα στο σπίτι του στο Μανχάταν από καρδιακή ανεπάρκεια.

 

Με τη μαγευτική φωνή και την εντυπωσιακή παρουσία του ο Χάρι Μπελαφόντε ήταν ένας από τους πρώτους μαύρους καλλιτέχνες που απέκτησαν ευρεία δημοφιλία πουλώντας εκατομμύρια δίσκους και συμμετέχοντας σε μερικές πολύ επιτυχημένες ταινίες.

Τραγούδησε μερικά πανέμορφα τραγούδια, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον θυμούνται για το επικό “Banana Boat Song (Day-O),” και το “Day-O! Daaaaay-O.”

Πολύ σύντομα, πάντως, από τη δεκαετία του 1960 και μετά ο Μπελαφόντε χρησιμοποίησε τη φήμη του και τις ανοιχτές πόρτες που έβρισκε προκειμένου να προωθήσει τα αιτήματα της μαύρης κοινότητας και αναδείχθηκε σε σημαντική μορφή του κινήματος για ισότητα και πολιτικές ελευθερίες.

Συμμετείχε σε πολλές πορείες και συναυλίες διαμαρτυρίας, ενώ βοήθησε στην οργάνωση και τη δημοσιοποίηση πολλών από αυτές. Ήταν, άλλωστε, στενός φίλος με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και δεν ήταν λίγες οι φορές που πραγματοποιούσε παρεμβάσεις εξ ονόματός του τόσο σε πολιτικούς όσο και σε συναδέλφους του, ηθοποιούς και καλλιτέχνες.

Μετά τον θάνατο του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, το 1968, ο Χάρι Μπελαφόντε ήταν εκείνος που συνέχισε να στηρίζει οικονομικά την οικογένειά του.

Ο Χάρι Μπελαφόντε ήταν ήδη μεγάλο αστέρι από τη δεκαετία του 1950, ενώ κέρδισε το βραβείο Tony το 1954 και το 1959 έγινε ο πρώτος μαύρος καλλιτέχνης που κέρδισε βραβείο Emmy.

Το 1995 το album του “Calypso,” ήταν το πρώτο που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο πωλήσεις από solo καλλιτέχνη και προκάλεσε εθνική «ψύχωση» με τη μουσική και τους ρυθμούς της Καραϊβικής. Ανάμεσα στους θαυμαστές του ήταν κι ένας νεαρός Bob Dylan, ο οποίος είχε κάνει το ντεμπούτο του σε ηχογραφήσεις παίζοντας φυσαρμόνικα στο “Midnight Special” του Χάρι Μπελαφόντε.

Το πολιτικό του «αστέρι» είχε αρχίσει να λάμπει από νωρίς, παρέα με τον φίλο και συνεργάτη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, με την οικογένεια Κένεντι να είναι από τους πρώτους πολιτικούς που αναζήτησαν τις συμβουλές και απόψεις του, σε μια περίοδο που οι ψήφοι της μαύρης κοινότητας ήταν μοιρασμένοι ανάμεσα σε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς.

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης και ακτιβιστής έφερε σε επαφή την πανίσχυρη πολιτική οικογένεια με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, όμως, στην πορεία δεν παρέλειψε να ασκήσει σφοδρή κριτική για λάθη στην πολιτική τους για τα δικαιώματα των μαύρων.

Το 1963 ο Χάρι Μπελαφόντε συμμετείχε ενεργά στην πορεία της Ουάσιγκτον, καταφέρνοντας να κινητοποιήσει και ονόματα όπως ο Σίντεϊ Πουατιέ, ο Πολ Νιούμαν και άλλες διασημότητες.

Η πορεία της καριέρας του, άλλωστε, είχε αρκετούς παραλληλισμούς με τον σπουδαίο Σίντεϊ Πουατιέ, ο οποίος πέθανε το 2022. Και οι δυο τους πέρασαν κομμάτι της παιδικής τους ηλικίας στην Καραϊβική και κατέληξαν στη Νέα Υόρκη. Και οι δυο τους υπηρέτησαν στον στρατό κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια μπήκαν στον χώρο των τεχνών και του κινηματογράφου. Ο Πουατιέ ήταν επίσης ένας σημαντικός ακτιβιστής, όμως αφιέρωνε σημαντικό κομμάτι του χρόνου του και στην καριέρα του.

Ο Χάρι Μπελαφόντε δεν έμεινε σιωπηλός ούτε όταν τα χρόνια πέρασαν και φρόντισε αρκετές φορές να εργαστεί ως μέντορας για μαύρους καλλιτέχνες όπως οι Usher, Common, Danny Glover, αλλά και να ασκήσει κριτική σε ονόματα όπως οι Jay Z και Beyonce επειδή παραμελούσαν τα «κοινωνικά τους καθήκοντα».

Ένας από τους τελευταίους του κινηματογραφικούς ρόλους είχε ξεχωριστή σημασία, καθώς ερμήνευσε τον γηραιό «σοφό» που μετέδιδε τη γνώση του σε νεαρούς ακτιβιστές στο πολύ δυνατό “BlacKkKlansman” του Σπάικ Λι.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.