Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Όταν οι Beatles τραγούδησαν Μίκη Θεοδωράκη

Ήταν 8 Αυγούστου του 1963, όταν ακούστηκε στην ραδιοφωνική εκπομπή «Pop go the Beatles» του ΒΒC το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη «Honeymoon song» διασκευασμένο και ερμηνευμένο από τους Beatles.

Η ιστορία του τραγουδιού ξεκίνησε βέβαια λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1958, όταν ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε την μουσική για την ταινία του Μάικλ Πάουελ «Honeymoon» με πρωταγωνιστές τον Άντονι Στιλ και την Λουντμίλα Τσερίνα.

Η µουσική ηχογραφήθηκε στη Ρώµη από τη Συµφωνική Ορχήστρα της RΑΙ µε µαέστρο τον σερ Τόµας Μπίκαµ.

Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού, τους στίχους του οποίου είχε γράψει ο William Sansom, έγινε για τις ανάγκες της ταινίας από τον Μarino Marini και το κουαρτέτο του.
O Marino Marini ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς τζαζίστες της Ιταλίας εκείνη την εποχή και οι ηχογραφήσεις του έφταναν μέχρι την Αμερική.

Το τραγούδι σχεδόν αμέσως έγινε επιτυχία και μάλιστα μεγάλη, αφού την ίδια χρονιά, το 1959 δηλαδή κυκλοφόρησε η ισπανική εκδοχή του, σε στίχους του Rafael de Penagos, τραγουδισμένο από την Gloria Lasso, και αποτελεί μέχρι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της.

Ένα χρόνο αργότερα, το τραγούδι ηχογραφήθηκε και στην Ελλάδα με τίτλο «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου» σε στίχους του Νίκου Γκάτσου και ερμηνεύτρια την Γιοβάνα.

Την ίδια χρονιά ηχογραφήθηκε και στα γαλλικά, σε στίχους των Paul Pique και Max François, με ερμηνεύτρια την Βρετανή Petula Clark, και στα ολλανδικά με τίτλο «Er is geen dag», σε στίχους του Bart Ekkers, με ερμηνεύτρια την ιταλο-γαλλίδα καλλιτέχνιδα Caterina Valente,μεγάλη σταρ του ευρωπαικού τραγουδιού.

Υπάρχει, βέβαια, και μια άλλη διάσταση του τραγουδιού: ανάμεσα στις πολλές ηχογραφήσεις του τραγουδιού που έγιναν στην Λατινική Αμερική ήταν και αυτή που έκανε η ορχήστρα «Manuel and the music of mountains».
Όταν ο Φιντέλ Κάστρο και οι δυνάμεις του πολιορκούσαν την Αβάνα τον Ιανουάριο του 1959, υπήρχε ένας ραδιοφωνικός σταθμός των επαναστατικών δυνάμεων, που λεγόταν «Ηavana Libre», έτοιμος να εκπέμψει μόλις επικρατούσε η επανάσταση. Όταν λοιπόν αυτό έγινε, η εκπομπή άρχισε σε όλη τη Λατινική Αμερική και το πρώτο-πρώτο άκουσμα δεν ήταν κάποιο διάγγελμα, αλλά αυτό το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη !!!

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι το τραγούδι ήταν παγκόσμια επιτυχία πριν το ηχογραφήσουν οι Beatles. Λέγεται πως το επέλεξε ο Πολ Μακ Κάρντεϋ, αφού κάποια χρόνια αργότερα, τo 1969 δηλαδή, το έβαλε στον δίσκο της Mary Hopkins που έκανε ο ίδιος την παραγωγή.

Η ηχογράφηση των Beatles έγινε τελικά στις 16 Ιουλίου 1963 στο στούντιο του BBC και η μετάδοση έγινε από το ραδιόφωνο στις 8 Αυγούστου του 1963.

Μάλιστα η εκτέλεση των Beatles παρέμεινε στα συρτάρια του BBC έως τις 30 Νοεμβρίου 1994, όταν το συγκεκριμένο τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ, «The Beatles: Live at the BBC».

Mπορεί να μην ήταν το καθοριστικό τραγούδι στην τεράστια επανάσταση που έκαναν οι Beatles στην παγκόσμια μουσική, αλλά το γεγονός ότι υπάρχει η ηχογράφηση του συγκεκριμένου τραγουδιού με το σημαντικότερο μουσικό συγκρότημα του 20ου αιώνα, αποτελεί από μόνο του ένα παράσημο στον παγκόσμιο Έλληνα: τον Μίκη Θεοδωράκη.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.