Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η Κίνα «αγριεύει» με τη Δύση: «Μην μας λέτε τι να κάνουμε – Δεν ξεκίνησε η Ρωσία τον πόλεμο»

Οι δυτικές δυνάμεις δεν μπορούν να λένε στο Πεκίνο τι να κάνει για τη Ρωσία σχετικά με τον πόλεμό της στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή (07/04) ο πρεσβευτής της Κίνας στη Ρωσία.

«Δεν ήταν η κινεζική πλευρά που δημιούργησε την ουκρανική κρίση, η [Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας] δεν είναι μέρος της και δεν έχει παράσχει όπλα σε κανένα από τα μέρη της σύγκρουσης» δήλωσε ο Ζανγκ Χανχούι σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα «Izvestia», την οποία επικαλείται το «Politico». Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Η Δύση δεν είναι σε θέση να δώσει οδηγίες στην Κίνα και πολύ περισσότερο δεν έχει την εξουσία να της επιρρίψει ευθύνες».

 

 

Παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους κορυφαίους συμμάχους της Μόσχας, η Κίνα προσπάθησε να τοποθετηθεί ως μεσάζων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, προτείνοντας ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες ότι η Κίνα μπορεί να προμηθεύει όπλα στη Ρωσία. Τον περασμένο μήνα, το «Politico» ανέφερε ότι κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας που συνδέεται με την κυβέρνηση στο Πεκίνο, είχαν στείλει σε ρωσικές οντότητες 1.000 τουφέκια εφόδου και εξαρτήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η συνάντηση του Σι με Μακρόν και φον ντερ Λάιεν

Τα σχόλια του Κινέζου πρέσβη έρχονται εν μέσω της πολυαναμενόμενης κοινής επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, και της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Κίνα. Την Πέμπτη (06/04), και οι δύο προέτρεψαν τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, να εντείνει τις ειρηνευτικές προσπάθειες – αν και με διαφορετικές μεθόδους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υιοθέτησε μια πιο ήπια στάση, λέγοντας στον Σι Τζινπίνγκ ότι «υπολογίζει [σ’ αυτόν] να επαναφέρει τη Ρωσία στη λογική», ενώ η προσέγγιση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν πιο άμεση.

 

 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε κατά της προμήθειας όπλων στη Μόσχα, λέγοντας: «Ο εξοπλισμός του επιτιθέμενου αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δεν θα έπρεπε ποτέ να οπλίζεται. Αυτό θα έβλαπτε πράγματι σημαντικά τη σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας».

 

 

Εντούτοις, ο Σι Τζινπίνγκ φάνηκε να μην συγκινείται από αυτές τις προσπάθειες και επέμεινε στα σημεία συζήτησης του Πεκίνου σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα οποία απηχούν σε μεγάλο βαθμό τη ρωσική θέση. «Οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη τις εύλογες ανησυχίες όλων των πλευρών για την ασφάλεια με αναφορά στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε ο Κινέζος Πρόεδρος.

Τα σχόλια του πρεσβευτή της Κίνας στη Ρωσία, που έγιναν την Παρασκευή (07/04), ήταν εντυπωσιακά παρόμοια. «Αυτό που κάνει η κινεζική πλευρά μπορεί να συνοψιστεί σε μια φράση: Καλεί για ειρήνη και προωθεί τις διαπραγματεύσεις» τόνισε ο Ζανγκ Χανχούι.

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.