Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Eκλογές των γελοιοτήτων

Του Πάνου Παναγιωτόπουλου

 

Πιθανώς ζούμε την πιο γελοία προεκλογική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών! Εκεί, που η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού περίμενε ότι τα πιο αιχμηρά και οδυνηρά προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών θα αποτελούσαν το κεντρικό πεδίο έκφρασης του πολιτικού λόγου και αντιλόγου από την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με διατύπωση επιχειρημάτων και αντ-επιχειρημάτων, με ανάπτυξη γνήσιου συγκρουσιακού κλίματος και στο τέλος με εναλλακτικές προτάσεις για το πως μπορούμε να βγούμε από τη σημερινή βαθύτατη ηθική, κοινωνική και οικονομική παρακμή, με τους Εθνικούς κινδύνους να παραμονεύουν, βρεθήκαμε μπροστά στην… εισβολή του lifestyle στον προεκλογικό αγώνα, με τόσο σφοδρό και έντονο τρόπο, που απειλεί να εκτοπίσει όλα τα πραγματικά και υπαρκτά προβλήματα που μας προκαλούν ασφυξία!

Ζήτω το lifestyle και το TikTok, λοιπόν…!

Προεκλογική περίοδος για γέλια και για κλάματα! Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, με πρώτους και καλύτερους τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα και τους υπολοίπους να έρχονται από κοντά, σε ένα κωμικό γαϊτανάκι διαδοχικών τηλεοπτικών εμφανίσεων στα πρωινάδικα, να χαριεντίζονται με τηλεπερσόνες πρώτης και δεύτερης διαλογής και με σχολιαστές της πλάκας, που αμέσως μετά ασχολούνται με τις φούστες του Γαβαλά, με τη λεβεντιά του Μπισμπίκη, με την ‘ωραία φωνή’ του Κοκλώνη και με τα μπότοξ της Δέσποινας Βανδή!

Σιγά – σιγά εξαερώνεται κάθε διάθεση των πολιτικών ταγών αυτού του τόπου να βουτήξουν κάτω από την επιφάνεια της σκοτεινής θάλασσας της καθημερινότητας των περισσοτέρων Ελλήνων και Ελληνίδων για να μπορέσουν να αγγίξουν τα πραγματικά προβλήματα και να ψάξουν τα επικίνδυνα αδιέξοδα, που έχουν κάνει την ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού σχεδόν αφόρητη.

Όλο και περισσότερο ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης ‘ξεχνάνε’ την οποιαδήποτε αναφορά τους στο εγκληματικό γεγονός των Τεμπών, το οποίο συμβολοποιεί την πλήρη αποτυχία του πολυ-διαφημιζομένου «Επιτελικού Κράτους» και του «μεταρρυθμιστικού έργου» της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Γιατί άραγε;

Από την άλλη πλευρά ο νάρκισσος της πολιτικής, Γιάνης Βαρουφάκης δίνει ρεσιτάλ στον ρόλο του πολιτικού προβοκάτορα και του… ‘πασσαδόρου’ του Κυριάκου Μητσοτάκη, επαναφέροντας στην μνήμη των μικροαστών και μεσοαστών τον τρόμο των capital controls και του δημοψηφίσματος του 2015 και τις ‘θεωρίες – φούσκες’ περί επιστροφής στη δραχμή ή στη νέα… εκδοχή της την φερόμενη ως… «Δήμητρα»! Ωραίες μπαλιές για να βάλει γκολ ο Μητσοτάκης!

Βεβαίως, ο Πρωθυπουργός είναι μάλλον αδύνατο να μην αφουγκράζεται τη λαϊκή οργή, που βράζει μέσα στην Ελληνική κοινωνία και να μην ξυπνάει κάποιες νύχτες καταϊδρωμένος! Αλλά όταν βλέπει την επόμενη μέρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν να κατεδαφιστεί ο φράχτης του Έβρου, να φλυαρούν για την πιθανότητα σχηματισμού «κυβέρνησης των ηττημένων» και να δίνουν τα ρέστα τους για το πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει, με άλματα, στην κατοχύρωση του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών και στη θεσμική καθιέρωση της τεκνοθεσίας, τότε ο κ. Μητσοτάκης συνέρχεται και ανακτά την τερατώδη αυτοπεποίθησή του, την οποία ορισμένοι εκλαμβάνουν (όχι αδίκως) και ως αλαζονεία! Και έτσι, ο προεκλογικός αγώνας συνεχίζεται, με τους βασικούς πρωταγωνιστές να αναφέρονται βαριεστημένα, που και που και όταν το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στην Κατερίνα Καινούργιου και στη Σταματίνα Τσιμτσιλή και στα… ‘προβληματάκια’ των καθημερινών πολιτών, όπως η ακρίβεια που σκοτώνει, οι κατασχέσεις της πρώτης κατοικίας που συνεχίζονται, η εγκληματικότητα της γειτονιάς που σαρώνει και τρομοκρατεί, η κατάρρευση των δημοσίων νοσοκομείων, το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, τα αδιέξοδα της Παιδείας, η περιθωριοποίηση και η ξενιτιά των νέων ανθρώπων, το πετσόκομμα των συντάξεων και η απελπισία των συνταξιούχων και οι ασφυκτικές συνθήκες της καθημερινής ζωής. Ούτε λόγος, βεβαίως – βεβαίως, για το τι θα γίνει με την δομική απειλή της Τουρκίας εναντίον της Εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και για το εκκολαπτόμενο σχέδιο συμβιβασμού («Πρέσπες του Αιγαίου»), που θα αποβεί σε βάρος των Εθνικών μας συμφερόντων! Άλλωστε, Κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν φαίνεται να διαφωνούν με μια τέτοια προοπτική!

Με άλλα λόγια, σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα κινούνται και δρουν σαν να έχουν ρόλους σε ένα ήδη προαποφασισμένο casting και να έχουν βολευτεί με αυτούς. Και εκεί που διαφωνούν, η διαφωνία τους δεν έχει ένταση, δεν έχει τη συναισθηματική φόρτιση που περιμένει κανείς σε έναν Δημοκρατικό, ελεύθερο, αλλά και ειλικρινή και γνήσιο προεκλογικό αγώνα!

Γι’αυτό και το βάρος των εντυπώσεων μεταφέρεται στο εύκολο πεδίο του lifestyle και του TikTok. Έτσι, είδαμε -μεταξύ των άλλων- τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μας μιλάει για το… «δελφινάκι – tattoo» και τον Αλέξη Τσίπρα να χαϊδεύει ένα αξιαγάπητο μαύρο σκυλάκι στο πλατώ της Τσιμτσιλή. Όλοι μέσα στην καλή χαρά, άνετοι και χαλαροί, σαν να μην παίζουν το κεφάλι τους στις εκλογές της 21ης Μαΐου!

Κάτω από φυσιολογικές πολιτικές συνθήκες, σε κάθε χώρα με σύγχρονους και στέρεους Δημοκρατικούς θεσμούς, που υπηρετούν μία πραγματικά ανοιχτή κοινωνία, οι εκλογές ανοίγουν τους κρουνούς της λαϊκής ετυμηγορίας και ενίοτε της λαϊκής οργής και αφήνουν να φανούν σε μεγαλύτερη ή μικρότερη εικόνα οι πραγματικές τάσεις, που διατρέχουν την κάθε κοινωνία. Η παρούσα προεκλογική περίοδος, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δείχνει ότι κάποιοι προσπαθούν να μας σκεπάσουν με ένα πελώριο σελοφάν, σαν το μαγειρεμένο φαγητό σε μια πιατέλα, που το φυλάμε στο ψυγείο για την επομένη, ώστε να φαινόμαστε μεν, αλλά να μην ακουγόμαστε δε… Θα τους επιτρέψουμε να μας βάλουν σε ψύξη συντήρησης και πιθανώς, την μεθεπομένη ημέρα να μας πετάξουν στη σακούλα των σκουπιδιών;…

Όχι, μην τους αφήσουμε!…

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.