Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Βρετανικά ΜΜΕ: Ο πόνος των Ελλήνων μετατρέπεται σε οργή

Πρώτο θέμα στα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ η εθνική τραγωδία, με αρκετά να έχουν αρχίσει ήδη να εστιάζουν στα σοβαρά προβλήματα και ευθύνες που προκύπτουν από το δυστύχημα.

Το BBC με εκτενές άρθρο του αναφέρεται στην  απεργία των σιδηροδρομικών, αλλά και τις κινητοποιήσεις πολιτών και οργανώσεων, υπογραμμίζοντας ότι στην Ελλάδα ο πόνος μετατρέπεται σε οργή.

Πολλοί στην Ελλάδα δηλώνουν ότι το δυστύχημα ήταν κάτι που αναμενόταν να συμβεί, σχολιάζει το BBC και προσθέτει τις ανακοινώσεις των σωματείων που επιρρίπτουν ευθύνες διαχρονικά στις κυβερνήσεις για την εγκατάλειψη των σιδηροδρόμων.

Το βρετανικό δίκτυο κάνει ειδική αναφορά στις κυβερνητικές υποσχέσεις περί ανεξάρτητης έρευνας, αλλά και στην προκλητική δήλωση Μητσοτάκη περί «ανθρώπινου λάθους», σημειώνοντας ότι προκάλεσε οργή και αντιδράσεις.

Ξεχωριστή σημασία παρουσιάζουν και οι δηλώσεις του Νίκου Σάββα, φοιτητή ιατρικής από την Κύπρο, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «το σιδηροδρομικό δίκτυο ήταν προβληματικό, φθαρμένο, με κακοπληρωμένο προσωπικό».

Από την πλευρά του  ο Κώστας Μπαργιώτας, γιατρός με έδρα τη Λάρισα επισημαίνει «ο σταθμάρχης που συνελήφθη δεν πρέπει να πληρώσει το τίμημα για ένα συνολικά φθαρμένο σύστημα. Πρόκειται για ένα απαράδεκτο περιστατικό, η κατάσταση αυτή είναι γνωστή εδώ και τριάντα χρόνια».

Στο BBC μίλησε και ο Κώστας Μαλίζος, συνταξιούχος χειρουργός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο οποίος επέστρεψε στη δουλειά του για να χειρουργήσει τραυματισμένος επιβάτες.

Περιγράφει με ανατριχιαστικό τρόπο τα όσα βίωσε και στηλιτεύει το μήνυμα Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι το πόρισμα για ανθρώπινο λάθος είναι βιαστικό και απαιτείται μια εκτεταμένη, ανεξάρτητη έρευνα.

Sky News: Ξεπερασμένο το δίκτυο της Ελλάδας

Αιχμηρό είναι και το ρεπορτάζ από το Sky News, με τον δημοσιογράφο Άνταμ Πάρσονς να σημειώνει ότι «μόλις πριν από έναν μήνα, ένα από τα συνδικάτα στους σιδηροδρόμους προειδοποιούσε ότι οι ελλείψεις και οι αστοχίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρό δυστύχημα. Η πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής των σιδηροδρόμων είπε ότι τα συστήματα σηματοδότησης εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη χειροκίνητη λειτουργία, αποδίδοντάς τα όλα σε ανθρώπινο λάθος».

Στο σχόλιό του σημειώνει «αν διευθύνει κανείς έναν σιδηρόδρομο, δεν μπορεί να φτάσει σε πιο θεμελιώδη αποτυχία σχετικά με όσα έγιναν. Λίγες μόνο ώρες μετά το δυστύχημα, η αστυνομία συνέλαβε τον σταθμάρχη από τον σιδηροδρομικό σταθμό Λάρισας. Αλλά ήδη στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει συζήτηση σχετικά με το αν είναι ευθύνη ενός και μόνο ανθρώπου ή αν μιλάμε για ένα τελικά αναπόφευκτο αποτέλεσμα που ήρθε ως συνέπεια των αποτυχιών στο δίκτυο, το οποίο σε σχέση με άλλους σιδηροδρόμους της ΕΕ, είναι ξεπερασμένο».

Καταλήγοντας αναφέρει πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την καταστροφή αυτή, τους νεκρούς, τους ετοιμοθάνατους και τους τραυματίες.

Guardian: Μεγαλώνει η οργή, καθώς η κυβέρνηση παραδέχεται προβλήματα στο δίκτυο

Επικριτική είναι και η ανταπόκριση του Guardian, με το βρετανικό μέσο να αναφέρεται εκτενώς στις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητική εκπροσώπου περί διαχρονικών λαθών.

Η ιστοσελίδα καταγράφει την αυξανόμενη οργή των πολιτών για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και τα προβλήματα, ενώ αναφέρεται και στις κινητοποιήσεις πολιτών και εργαζομένων.

Ο Guardian υπογραμμίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να μιλήσει για «τραγικό ανθρώπινο λάθος» την ώρα που υπάρχει μεγάλη πεποίθηση ότι η τραγωδία θα έπρεπε να αποφευχθεί.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.