Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η πίεση στα νοικοκυριά μείωσε τις καταθέσεις

Ξεκίνησαν να «τρώνε από τα έτοιμα» νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό και τα αυξημένα επιτόκια που δημιουργούν νέα δεδομένα. Και την ίδια στιγμή καταγράφεται μείωση του ρυθμού ανόδου της χρηματοδότησης, καθώς στεγαστική και επιχειρηματική πίστη τράβηξαν φρένο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Ιανουάριο, οι καταθέσεις των νοικοκυριών ήταν μειωμένες κατά 1,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο, μήνα που παραδοσιακά κινείται σε υψηλότερα επίπεδα, λόγω της καταβολής του δώρου Χριστουγέννων. Πιο αναλυτικά, οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Δεκέμβριο ήταν 141,315 δισ. ευρώ και τον Ιανουάριο του 2023 διαμορφώθηκαν στα 139,829 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, πέρυσι τον Ιανουάριο, τα νοικοκυριά είχαν καταθέσεις 134,723 δισ. ευρώ, έναντι 135,147 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021, δηλαδή μεταξύ Δεκεμβρίου 2021- Ιανουαρίου 2022 «φαγώθηκαν» κάτι περισσότερο από 400 εκατ. ευρώ.

Η υπερτριπλάσια απώλεια καταθέσεων των νοικοκυριών φέτος τον Ιανουάριο σε σχέση με πέρυσι καταδεικνύει την πίεση που δέχονται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί από το κύμα ακρίβειας και τα υψηλά επιτόκια.

Συνολικά, στον ιδιωτικό τομέα οι καταθέσεις κατέγραψαν μείωση κατά 4,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό τους υπόλοιπο να διαμορφωθεί στα 184,1 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 5 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Η εξέλιξη αντανακλά κατά κύριο λόγο τη μείωση κατά 3 δισ. ευρώ των καταθέσεων των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 1,790 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 3,4 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 2,6 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 305 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 830 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.