Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ο Θάνος Πλεύρης και ο «φωτογραφικός» διαγωνισμός – αστραπή των 19,6 εκατομμύρια ευρώ υπέρ της PWC Γιατί συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα επιθυμούν διακαώς να είναι μοναδικός υποψήφιος του έργου η PwC – Deloitte

Που μας οδήγησε η έρευνα:

  • Οι περίεργες συμπτώσεις της διακήρυξης των 19,6 εκατομμυρίων ευρώ του Υπουργείου Υγείας που κλείνει άρον-άρον λίγο πριν τις εκλογές
  • Τα 19.610.042 ευρώ που θα δοθούν για «παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης, ωρίμανσης, παρακολούθησης δράσεων και έργων» στον διαγωνισμό του ενός υποψηφίου
  • Γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με εντολή του υπουργού Αθ. Πλεύρη επίμονα ζητά να κλείσει «εδώ και τώρα» ο διαγωνισμός
  • Οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας ζητούν να δοθεί παράταση για να μπουν στον διαγωνισμό και άλλοι υποψήφιοι, όπως έχει συμβεί τα τελευταία 3 χρόνια σε αντίστοιχες περιπτώσεις
  • Γιατί συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα επιθυμούν διακαώς να είναι μοναδικός υποψήφιος του έργου η PwC – Deloitte – Αγνοείται επιδεικτικά το αίτημα παράτασης από το σχήμα ΕΥ – Grant Thornton.

των Data Journalists

Μία διακήρυξη που βγήκε πριν από μόλις τέσσερις εβδομάδες και, κατά πολλούς, φέρει όλα τα χαρακτηριστικά «φωτογραφικής» διακήρυξης για να ευνοηθεί ένας και μόνο υποψήφιος σύμβουλος, έχει καταληκτική ημερομηνία σήμερα από το υπουργείο Υγείας.

Με αντίτιμο περισσότερα από 19 εκατομμύρια ευρώ (με το ΦΠΑ), η διακήρυξη απευθύνεται σε Συμβούλους ή σχήματα Συμβούλων με αντικείμενο την «παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης, ωρίμανσης, παρακολούθησης δράσεων και έργων και διαχείρισης προγράμματος (PMO), καθώς και συμβουλευτικών υπηρεσιών για την υποστήριξη στην υλοποίηση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Οι περίεργες συμπτώσεις ξεκινούν από τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας έβγαλε στη δημοσιότητα τη διακήρυξη προς τους ενδιαφερόμενους, μόλις στις 28.02.23. Δίνοντας δηλαδή μόλις τέσσερις εβδομάδες στους ενδιαφερόμενους για να μελετήσουν μια διακήρυξη εκατοντάδων σελίδων, να προετοιμάσουν τους φακέλους και τα απαραίτητα τραπεζικά και νομιμοποιητικά έγγραφα και να συστήσουν τις απαραίτητες ομάδες για να υποβάλλουν την αίτησή τους και να μετέχουν στην ηλεκτρονική διαδικασία.

Φυσικά, όσο έμπειρες και αν είναι οι εταιρείες που μετέχουν, όσο και να έχουν συμμετάσχει σε αντίστοιχους διαγωνισμούς στο παρελθόν, το περιθώριο των 20 εργάσιμων ημερών για να υποβληθεί ένας αντίστοιχος φάκελος είναι ελάχιστος. Πηγές στο υπουργείο Υγείας λένε πως αντίστοιχες … ταχύτητες και σπουδή για διαγωνιστική διαδικασία δόθηκαν από το υπουργείο μόνο την περίοδο των απευθείας αναθέσεων του COVID – 19, λόγοι που ασφαλώς δεν συντρέχουν στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, οι εισηγήσεις των στελεχών του Υπουργείου ήταν πως δεν μπορεί να δίδονται μόνο τέσσερις εβδομάδες χρόνος για να υποβληθεί ένας αντίστοιχος φάκελος. Μοναδικός υποψήφιος μέχρι σήμερα είναι το σχήμα PwC – Deloitte. Στο αίτημα άλλων σχημάτων να δοθεί παράταση, ώστε να μπορέσουν να μετάσχουν στη διαδικασία, ενώ οι εισηγήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου είναι θετικές, η εντολή από την πολιτική ηγεσία είναι ξεκάθαρη: «καμία παράταση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ PDF ΕΔΩ

 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το σχήμα ΕΥ – Grant Thornton αιτήθηκε να δοθεί ένας επιπλέον χρόνος και αγνοήθηκε επιδεικτικά. Οι Data Journalists επικοινώνησαν με το Τμήμα Προμηθειών του υπουργείου Υγείας που αναφέρεται στην διακήρυξη, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για το έργο και κυρίως γιατί υπάρχει τέτοια επιμονή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να κλείσει «εδώ και τώρα» ο διαγωνισμός.

Τη στιγμή που η αρμόδια υπηρεσία και οι φορείς του υπουργείου στο σύνολο των διαγωνισμών του Ταμείου Ανάκαμψης τα τελευταία τρία χρόνια δίνει συνεχώς αντίστοιχες παρατάσεις. Η αρμόδια υπάλληλος (τα στοιχεία της είναι στη διάθεσή της δημοσιογραφικής ομάδας), ενώ στην αρχή ήταν εξυπηρετική και έδωσε όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις, ήταν παράλληλα και ξεκάθαρη. Η εντολή είναι ρητή. Καμία παράταση δεν πρόκειται να δοθεί στη διαδικασία. Όταν δε πληροφορήθηκε πως γίνεται δημοσιογραφική έρευνα για τους χρόνους και τον τρόπο του συγκεκριμένου διαγωνισμού, μας έκλεισε το τηλέφωνο.

Αντίστοιχο ερώτημα απευθύνθηκε και στο γραφείο του κ. Πλεύρη, για τον λόγο για τον οποίο δεν μπορεί να δοθεί παράταση για τον εν λόγω διαγωνισμό, ωστόσο δεν λάβαμε καμία απάντηση.

Όπως καταγγέλλουν στους Data Journalists εταιρείες που έχουν γνώση από τη διαγωνιστική διαδικασία και έχουν έννομο συμφέρον, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει απαγορεύσει κάθε δυνατότητα παράτασης και πιέζει να ολοκληρωθεί η κατάθεση των προσφορών, έστω και αν συμμετέχει ένα μόνο σχήμα.

Σύμφωνα με την διακήρυξη, ο σύμβουλος θα παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες: • Υλοποίηση πλάνου για αξιοποίηση πραγματικών δεδομένων υγείας (RWD/RWE) • Σχεδίαση ταμείου καινοτομίας και μηχανισμού σάρωσης ορίζοντα (horizon scanning) • Σχεδίαση μητρώων ασθενών (patient registries) • Υλοποίηση Οργανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA) • Σχεδίαση Διαδικασιών Κλινικών Δοκιμών.

Οι προσφορές υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους ηλεκτρονικά, μέσω του ΕΣΗΔΗΣ.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.