Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΝΕΑ απεργία 16 Μαρτίου – Έχασε η ΝΔ στις εκλογές της ΓΣΕΕ

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ. 

Τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ είναι “να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους”, καθώς και “να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος”.

“Το έγκλημα των Τεμπών δε θα συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΣΕΕ

Aπογοητευτικά για τους συνδικαλιστές των δεξιών παρατάξεων (ΔΑΚΕ, ΕΝΟΤΗΤΑ) είναι τα αποτελέσματα του 38ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ για την εκλογή της νέας 45μελούς διοίκησης και του Γενικού Συμβουλίου. Κερδισμένοι, η παράταξη του ΚΚΕ, η ΔΑΣ αλλά και η ΠΑΣΚΕ, της οποίας τους χειρισμούς στο εκλογικό παζλ είχε ο απερχόμενος πρόεδρός της Γ. Παναγόπουλος.

Κι αν οι εκλογές στην τριτοβάθμια οργάνωση συνεχίζουν να αποτελούν μια από τις ευαίσθητες πυξίδες των πολιτικών εξελίξεων, τότε οι εκλογές του 38ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ είναι πιθανό να προοιωνίζονται και πολιτικές μετατοπίσεις, στις οποίες σημαντικό ρόλο ίσως έχει και μία ευρύτερη συνεργασία των μη δεξιών δυνάμεων, όπως αυτή εκφράστηκε από τη σύμπνοια όλων –πλην ΔΑΚΕ– στο Συνέδριο.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Οι παρατάξεις που πρόσκεινται στη Ν.Δ. έχασαν συνολικά 4 έδρες, τις οποίες μοιράστηκαν η ΠΑΣΚΕ (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) και η ΔΑΣ (ΚΚΕ). Αυτές οι δύο είναι και οι κερδισμένες των εκλογών.

Η μεν ΠΑΣΚΕ έλαβε 26 περισσότερες ψήφους από το προηγούμενο συνέδριο και με ποσοστό 40,73% (από 38,70% που είχε στο 37ο Συνέδριο) αύξησε τις έδρες της από 17 σε 19. Η δε ΔΑΣ αναδεικνύεται στη δεύτερη (από την Τρίτη) θέση και με 22 περισσότερες ψήφους από το προηγούμενο συνέδριο ( ποσοστό 22,98% έναντι 19,58% που είχε στο 37ο Συνέδριο) εξασφάλισε 11 έδρες, από τις 9 που είχε.

Τρίτη δύναμη, με 5 λιγότερες ψήφους από το προηγούμενο συνέδριο στο οποίο είχε αναδειχθεί δεύτερη , είναι η ΔΑΚΕ ( με επικεφαλής το Ν. Κιουτσούκη). Μείωσε τα ποσοστά της από 23,14% σε 19,06% και εξασφάλισε 9 έδρες από τις 11 που είχε.

Από τις δύο παρατάξεις που εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, η μεν ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ (με επικεφαλής το Ν. Φωτόπουλο) πήρε 32 ψήφους παραπάνω, αλλά μείωσε το ποσοστό της από 6,82% σε 6,53% διατηρώντας τον ίδιο αριθμό εδρών, δηλαδή τρεις. Η δε δεύτερη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΑΚ, αν και επίσης έλαβε 6 παραπάνω ψήφους, από 17 σε 63, διατήρησε επίσης τις έδρες που είχε, δηλαδή 2.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα δύο δεξιά σχήματα, το μεν ψηφοδέλτιο του προέδρου των εργαζομένων της ALPHA Bank, Tάσου Γκιάτη, έχασε 1 έδρα κι από δύο έμεινε μόνο με ένα σύμβουλο στη διοίκηση, ενώ ο ανεξάρτητος ΔΑΚιτης, Πάλλης που διατηρούσε ως διάσπαση της ΔΑΚΕ ,επίσης, μία έδρα φαίνεται ότι προσχώρησε στην ΠΑΣΚΕ.

Τώρα, το ενδιαφέρον κατά εστιάζεται στην εκλογή προέδρου και προεδρείου. Πάντως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το ΠΑΜΕ, αν και αναδείχτηκε η 2η δύναμη δεν αναμένεται να συμμετάσχει στο Προεδρείο

Συνολικά, στο 38ο ψήφισαν 386 σύνεδροι. Τα έγκυρα ήταν 383 έγκυρα και μόλις 3 τα άκυρα.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.