Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Κι αυτό καλά πήγε: Η Microsoft κλείνει γραφεία και απολύει αντί για τις «μεγάλες επενδύσεις» στην Ελλάδα

Προς ένα νέο «ναυάγιο» οδεύει ο χρηματοοικονομικός κλάδος της χώρας, με το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα να «βαλτώνει».

Το Data Center στο οποίο θα επένδυε ο τεχνολογικός κολοσσός παραμένει στα χαρτιά και στη φιέστα που στήθηκε στο μουσείο της Ακρόπολης τον Οκτώβριο του 2020. Μιλάμε για ακόμη ένα παράδειγμα κατάρρευσης του αφηγήματος της κυβέρνησης περί στρατηγικών επενδύσεων διεθνούς φήμης επιχειρήσεων στη χώρα.

Οι εξελίξεις γύρω από την αναδιάρθρωση που επιχειρεί ο όμιλος της Microsoft απλώνουν βαριά σύννεφα πάνω από την ελληνική θυγατρική της. Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο του 2023 η Microsoft ανακοίνωσε 10.000 απολύσεις, κάτι που φαίνεται να επηρεάζει και τη χώρα, όπως παραδέχτηκε χθες σε δημοσιογράφους ο κ. Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

«Η ανακοίνωση της εταιρείας για 10.000 απολύσεις αναφέρεται σε όλη την Microsoft παγκοσμίως και σε αυτά τα πλαίσια κινούμαστε και εμείς σαν εταιρεία», απάντησε και συνέχισε λέγοντας, «δέσμευση της εταιρείας στην Ελλάδα είναι να συνεχίζουμε να επενδύουμε και να εστιάσουμε όπου χρειάζεται. Αν χρειαστεί να αλλάξουμε τον τρόπο που δουλεύουμε θα το κάνουμε».

Για το εάν έχουν υπάρξει ή θα υπάρξουν αποχωρήσεις στελεχών απ’ την θυγατρική ο ίδιος αρκέστηκε να απαντήσει: «Αλλαγές είχαμε πάντα. Κάποιοι άνθρωποι φεύγουν, κάποιοι έρχονται. Οι προτεραιότητες μπορεί να αλλάζουν τόσο σε επίπεδο εταιρείας όσο και των ίδιων των στελεχών που μπορεί να αναζητήσουν κάτι άλλο», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, ακόμη μία κίνηση της εταιρείας δείχνει πως η μεγάλη επένδυση απομακρύνεται. Συγκεκριμένα, ο τεχνολογικός όμιλος ξενοίκιασε τα γραφεία, όπου στεγαζόταν η Softomotive, η οποία εξαγοράστηκε πριν περίπου τρία χρόνια από τη Microsoft.

Πλέον, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνταν για την Softomotive και στη συνέχεια μετά την εξαγορά για την Microsoft, μεταφέρθηκαν στα κεντρικά γραφεία που διαθέτει η τελευταία στο Μαρούσι.

Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί λίγο μετά την είσοδό της Softomotive στην οικογένεια της Microsoft, οι οποίες έθεταν το μέχρι πρότινος στρατηγείο της στο επίκεντρο της περαιτέρω εξέλιξης των δραστηριοτήτων της.

Τι θα γίνει όμως με τo Data Center

Η μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα κατά τα 28 χρόνια της παρουσίας της στην Ελλάδα, όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος της εταιρείας Μπραντ Σμιθ, μένει τελικά στα λόγια 2,5 χρόνια μετά τις ανακοινώσεις;

Οι εργασίες για την κατασκευή του Data Center, άλλωστε, βρίσκονται ακόμα στα χαρτιά, καθώς το μόνο που έχει γίνει από τότε είναι η αγορά ενός κτήματος στα Μεσόγεια. Αυτό είχε πει τουλάχιστον ο διευθύνων σύμβουλος τον Ιούνιο του 2021.

Ο κ. Μιχαλόπουλος δεχόμενος χθες ερώτηση για τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα έσπευσε να καθησυχάσει λέγοντας πως τελικά φέτος θα είναι η χρονιά που θα προσδιοριστούν όλες οι λεπτομέρειες της επένδυσης, αφού παραδέχτηκε πως άλλα περίμεναν και άλλα έγιναν.

 

 

«Η επένδυση συνεχίζεται κανονικά. Η δημόσια διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) ολοκληρώθηκε, πήραμε θετικές συστάσεις απ’ τους φορείς. Τώρα είμαστε σε μία φάση όπου περιμένουμε την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων», σημείωσε.

«Η αλήθεια είναι και εμείς διαφορετικά τα περιμέναμε στην αρχή. Δυστυχώς όμως είμαστε οι πρώτοι που κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία, οπότε και έπρεπε να αντιμετωπιστούν πολλά ζητήματα», κατέληξε.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.