Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Kαλλιτέχνες: Έκτακτη κινητοποίηση τη Δευτέρα ενάντια στα μέτρα που επιχειρεί να περάσει στα «μουλωχτά» η κυβέρνηση

Σε παρέμβαση στο ΥΠΠΟΑ τη Δευτέρα 27 Μάρτη, στις 11 π.μ. προχωρούν τα καλλιτεχνικά σωματεία, απαιτώντας να αποσυρθούν τώρα οι διατάξεις που ήρθαν «εν μια νυκτί» από την κυβέρνηση και να υπογραφούν άμεσα συλλογικές συμβάσεις παντού και μέτρα ασφάλειας στους χώρους συνάθροισης κοινού!

Όπως σημειώνει σε κάλεσμά του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, μετά το ΠΔ85 και τις μεγάλες κινητοποιήσεις, μέσα σε ένα νομοσχέδιο με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη, η κυβέρνηση επιλέγει από την πίσω πόρτα να κάνει ένα δωράκι στους επιχειρηματίες, τα Ιδρύματα, τους «μεγάλους» του πολιτισμού…

Αναφέρει επίσης ότι «η κυβέρνηση κάτω από τον τίτλο “καταπολέμηση της μαύρης εργασίας” στο χώρο των καλλιτεχνών :

– Διαχωρίζει την εργασία της πρόβας από την εργασία της παράστασης δίνοντας το δικαίωμα η πρόβα να πληρώνεται με ατομικές συμβάσεις (όχι συλλογικές), όποιας μορφής θέλει ο εργοδότης (ωρομίσθιο, μπλοκάκι…). Δηλαδή για μια 2ωρη πρόβα παράδειγμα 5 ευρώ την ώρα…! Η πρόβα δεν αποτελεί παράπλευρη δραστηριότητα στα πλαίσια της δουλειάς του καλλιτέχνη αλλά είναι πολύωρη και κοπιαστική προετοιμασία για την παρουσίαση. Δεν δεχόμαστε με κανένα τρόπο τον διαχωρισμό της από την παρουσίαση και ούτε την επιβολή ειδικού καθεστώτος εργασίας.

– Ο εργοδότης θα μπορεί να απολύει όποτε θέλει στη μέση των προβών χωρίς να δίνει το λόγο (αυτό καταργεί και τον ίδιο τον αστικό κώδικα). Δηλαδή ο εργοδότης μπορεί να καταγγείλει τη Σύμβαση ενός μουσικού, χωρίς να επικαλεστεί κανένα λόγο ακόμα και όταν ο μουσικός έχει υπογράψει Σύμβαση , έχει ολοκληρώσει τις πρόβες του και είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις εμφανίσεις.

– Μέσα από την υποχρεωτική ψηφιακή κάρτα εργασίας, η δουλειά μας που όλοι γνωρίζουμε τις ειδικές της απαιτήσεις και προετοιμασία (καθημερινή μελέτη), θα καταγράφεται ως δίωρη, τρίωρη και θα αμείβεται με εξευτελιστικά ωρομίσθια. Ειδικά στο επάγγελμα μας που δεν έχει καθοριστεί ποιο είναι το πλήρες ωράριο.»

Ο ΠΜΣ προσθέτει πως αυτή η fast track διάταξη έρχεται να συζητηθεί στη βουλή, ως δωράκι στην εργοδοσία, που σε μια σειρά χώρους πιέζεται ή είναι σε διαδικασία υπογραφής ΣΣΕ, όπως τα μαγαζιά εστίασης, η ΕΡΤ, η ΕΛΣ, αλλά και στα εμπορικά Θέατρα για τους Ηθοποιούς κ.α.

Καταλήγοντας αναφέρει:

«Κόντρα στο “πάμε κι όπου βγει” ας πούμε ποτέ ξανά σε εγκληματικές πολιτικές που απαξιώνουν όχι μόνο την τέχνη, την εργασία μας, αλλά και την ίδια μας τη ζωή!

Τώρα είναι ώρα όσοι κινητοποιούμαστε εδώ και μήνες να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασισμένοι, με μαζικές διαδικασίες, όλους τους τρόπους και τις μορφές.

– Δυναμώνουμε όλα τα ανοιχτά μέτωπα για συμβάσεις σε όλους τους χώρους που έχει ξεκινήσει η διαδικασία! Πιέζουμε με κάθε τρόπο την εργοδοσία.

– Έκτακτη παρέμβαση καλλιτεχνικών σωματείων στο ΥΠΠΟΑ Δευτέρα 27/03, 11.00 π.μ., για να παρθούν πίσω οι απαράδεκτες διατάξεις.

– Συμμετοχή σε όποια άλλη παρέμβαση, κινητοποίηση, πρωτοβουλία σε συντονισμό με όλα τα καλλιτεχνικά σωματεία.

– Καλούμε σε συνέχεια των κινητοποιήσεων και σε απεργία ξανά και άμεσα, με σκοπό να αποσυρθούν τα απαράδεκτα αυτά μέτρα και την υπογραφή συμβάσεων.

– Να παρθούν όλα τα μετρά προστασίας, ειδικά στα μεγάλα φεστιβάλ και διοργανώσεις της θερινής σεζόν!»

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.