Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Gold Switzerland: «Έρχεται μία άνευ προηγουμένου κρίση – Κανείς δεν εμπιστεύεται πλέον τα αμερικανικά ομόλογα» «Θα εξαπλωθεί σαν ντόμινο»

Η ύψους 24 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αγορά τίτλων χρέους του αμερικανικού Δημοσίου δείχνει ότι έρχεται μία άνευ προηγουμένου κρίση, όπως αναφέρει η  Gold Switzerland.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Gold Switzerland σχεδόν κραύγαζε ότι «η αγορά ομολόγων ήταν το πράγμα που θα σπάσει» και ότι, όταν τελικά θα έσπαγε, οι αγορές (και οι αθώες οικονομικές ζωές) θα κατέρρεαν.

Θα ακολουθούσαν, δε, αυστηρότεροι έλεγχοι από τους ίδιους τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που προκάλεσαν την κρίση.

Καταστροφή στην αγορά ομολόγων

Σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο, ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε άλλη μία κρίση, στην αγορά ομολόγων, να βιώσουμε άλλον έναν Τιτανικό.

Όπως έχει προειδοποιήσει ο Egon von Greyerz, εδώ και χρόνια γενικά και αυτόν τον Ιανουάριο ειδικότερα, οι φόβοι μετάδοσης στις τράπεζες θα υλοποιηθούν, με αποτέλεσμα την πρόκληση ακόμα ενός ντόμινο κατάρρευσης.

Οι αγορές repo του 2019, η πτώση των κρατικών ομολόγων του Μαρτίου 2020 και η έκρηξη στην τιμή του χρυσού το 2022 είχαν ήδη (και ξεκάθαρα) δείξει τον δρόμο.

Κανένα από αυτά τα γεγονότα δεν ήταν ατυχήματα, μαύροι κύκνοι ή παρεκτροπές της αγοράς.

Αντίθετα, επρόκειτο για πιστωτικά γεγονότα, απότοκα της τύφλωσης των ρυθμιστικών αρχών, της οικονομικής αγνωσίας και της άγνοιας έστω των απλών μαθηματικών.

Κατά τ’ άλλα, όπως επισημαίνουν τα πλέον επίσημα χείλη, όλα βαίνουν καλώς…
Αλλά όπως είπε κάποτε ο Γκαίμπελς, «όσο μεγαλύτερο είναι το ψέμα, τόσο πιο εύκολο είναι να το πιστέψεις».

Σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία γι’ αυτό, αρκεί να αναλογιστείτε την ασυνήθιστη άγνοια της Janet Yellen σε ό,τι αφορά της πρόσφατη εμφάνισή της ενώπιον της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Κυριολεκτικά δεν γνώριζε τα μαθηματικά του δικού της υπουργείου ή τους αυξανόμενους κινδύνους που κρύβει το έλλειμμα των ΗΠΑ.

Αλλά η Yellen δεν είναι μόνη. Είχαν προηγηθεί ο Greenspan, ο Draghi, η Lagarde…

Σύμφωνα με την Gold Switzerland, είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι το πιο σημαντικό ομόλογο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ένα δείκτης βάσει του οποίου μετρώνται τα επίπεδα ασφάλειας και ρευστότητας των τραπεζών, οι αγορές παραγώγων «ασφαλίζονται» και τα έθνη κατέχουν (> 7 τρισεκατομμύρια δολάρια ) ως αποθεματικό, χάνει ξαφνικά τη λάμψη και την αξιοπιστία του.

Εν ολίγοις, το ομόλογο του αμερικανικού δημοσίου έχει ύψιστη σημασία…

Δυστυχώς, ωστόσο, μετά από χρόνια υποστήριξης μη βιώσιμων επιπέδων χρέους και εξαγωγής του πληθωρισμού των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, κανείς δεν εμπιστεύεται πλέον αυτό το κρίσιμο κρατικό ομόλογο.

Στην πραγματικότητα, το περίφημο IOU του θείου Sam δεν είναι υπόσχεση «χωρίς ρίσκο», παρά ένα αντικειμενικά αλλοιωμένο σύμβολο «χωρίς αποδόσεις».

Ας δούμε απλώς την άνευ προηγουμένου αστάθεια στην αγορά των ΗΠΑ των τελευταίων ημερών.

Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, η ρευστότητα στα αμερικανικά ομόλογα (και τα γερμανικά bunds, btw) βυθίστηκε σαν βράχος, με κυματιστικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο.

Τη Δευτέρα, το 2ετές των ΗΠΑ είδε την απόδοσή του να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από το 1987.

Μέχρι την Τρίτη και την Τετάρτη, τα επίπεδα αστάθειας ξεπέρασαν αυτά της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης του 2008.

Όπως επιβεβαίωσε ο David Ingles του Bloomberg, η ακραία αστάθεια και οι αποδόσεις της περασμένης εβδομάδας στο 2ετές παρουσίασαν 3 κινήσεις σίγμα, κάτι που οι μαθηματικοί του MIT υποστηρίζουν ότι πρέπει να συμβαίνει στατιστικά μόνο μία φορά κάθε 50+ εκατομμύρια χρόνια (σ.σ.: στη Στατιστική, η τυπική απόκλιση, εκπροσωπούμενη επίσης από το ελληνικό γράμμα σίγμα σ ή s, είναι ένα μέτρο που χρησιμοποιείται για να υπολογιστεί το ποσό της μεταβολής ή της διασποράς ενός συνόλου τιμών δεδομένων).

Κάτι μεγάλο μόλις έσπασε

Και όμως, λόγω των σοκαριστικών στατιστικών, πολλοί οικονομολόγοι, και όχι οι κεντρικοί τραπεζίτες, προειδοποιούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 ότι η αγορά ομολόγων ήταν ο δείκτης που έπρεπε να παρακολουθηθεί και να «προστατευθεί».

Όπως υποστήριζαν, η αγορά ομολόγων, υπό την πίεση της νομισματικής σύσφιξης που επιβάλλει η Fed, προεξάρχοντος ενός Powell ενδεδυμένου με το πνευματικό «σκήνωμα» του Volcker, τελικά θα «σπάσει» – ως και έγινε.

Τέλος, η Gold Switzerland επίσης ανέφερε πως η κρίση ρευστότητας στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων απειλεί να ανατινάξει τις παγκόσμιες τραπεζικές αγορές, συναλλάγματος, ομολόγων και περιουσιακών στοιχείων κινδύνου.

Αλλά ο Hemingway τα είπε καλύτερα: πληθωρισμός, καταστροφή νομισμάτων και πόλεμος.

Αντί λοιπόν να ακολουθήσουμε τα κενά λόγια των πολιτικών, την οικονομική μεροληψία των hedge funds ή ακόμα και το λεγόμενο «book talking» των χρυσοδάκτυλων από την Ελβετία, ας πάμε στον Papa Hemingway, ο οποίος δεν σπούδασε ποτέ εφαρμοσμένα μαθηματικά ή δεν αναζήτησε κάποιο αξίωμα στην Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζεται πως ο Powell μας είπε ότι ο πληθωρισμός ήταν «παροδικός».

Αυτό δεν ήταν λάθος, ήταν ψέμα.

Ο Powell ήλπιζε να «χαλκεύσει» τον πραγματικό πληθωρισμό ενώ προσποιούνταν ανοιχτά ότι τον πολεμά.

Ο πραγματικός του στόχος στις αυξήσεις των επιτοκίων του 2022 δεν ήταν ο πληθωρισμός (που χρειάζεται), αλλά να έχει κάτι να μειώσει όταν η ύφεση, την οποία επίσης επαναπροσδιόρισε το 2022, έγινε εκ των ων ουκ άνευ.

Και αυτή η ύφεση, παιδιά, έρχεται ολοταχώς.

Δεδομένου ότι κανένα έθνος στην ιστορία δεν έχει ξεπεράσει ύφεση με ισχυρό νόμισμα ή αυξανόμενα επιτόκια, αλλά και του γεγονότος ότι η τρέχουσα αγορά ομολόγων κυριολεκτικά ουρλιάζει για τρισεκατομμύρια ρευστότητας, δεν υπάρχει εναλλακτική τους επόμενους μήνες και χρόνια για να αποτραπεί αυτή η κρίση…από ένα νέο QE ή μηχανισμούς τύπου QE (π.χ. παιχνίδια repo, τραπεζικές διασώσεις/ins, δάνεια παραθύρων εκπτώσεων, ανταλλαγές μετρητών κ.λπ.).
Eπίσης, θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερο έλεγχο…

Το CBDC, δηλαδή τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών, ανοίγουν την πόρτα για εκείνη τη στιγμή που στο όνομα μιας «κρίσης» θα χρειαστεί να σας πάρουν «λίγο χρήμα ή να το ελέγξουν» για να σωθείτε.

«Αλλά για όσους επιδιώκουν να προωθήσουν την προσωπική ματαιοδοξία τους, την κληρονομιά, την εξουσία και τα κατεστραμμένα αφηγήματα, τις ελευθερίες… Je t’accuse (“κατηγορώ”).

Για εκείνους τους κεντρικούς τραπεζίτες που πιστεύουν ότι τα πρωτοφανή επίπεδα χρέους μπορούν να λύσουν μια ήδη άνευ προηγουμένου κρίση χρέους που δημιούργησαν οι ίδιοι: Je t’accuse!

Σε εκείνους τους μη εκλεγμένους μεσίτες εξουσίας που πετούν με περιβαλλοντικώς τοξικά ιδιωτικά τζετ από και προς την Ελβετία για να εκμεταλλευτούν τα αφηγήματα της κλιματικής αλλαγής για να εδραιώσουν περισσότερη προσωπική δύναμη και πολιτική επιρροή: Je t’accuse!

Σε εκείνους τους λομπίστες των όπλων, τα κρυμμένα νεοσυντηρητικά γαϊδούρια που υποκινούν τον πόλεμο και οδηγούν νεαρά λιοντάρια στον θάνατο, αντί να αναζητήσουν επιθετικά και ειλικρινά ειρηνευτικές λύσεις: Je t-accuse!

Σε εκείνα τα μέσα ενημέρωσης που διευθύνονται από συμβούλια των οποίων οι υπερπληρωμένοι αλλά υπομορφωμένοι “ηγέτες» προωθούν προπαγανδιστικές πολιτικές αφηγήσεις και όχι αντικειμενικά γεγονότα: Je t’accuse!

Σε αυτούς που θα θυσίαζαν τις προσωπικές ελευθερίες στο όνομα της ασφάλειας, που λένε ψέματα για τα πάντα, από τον παροδικό πληθωρισμό, τον ορισμό της ύφεσης, τα ειλικρινή μέτρα του πληθωρισμού, την ανεργία, ακόμη και την πραγματική προέλευση ενός παγκόσμιου ιού ή την πραγματική αποτελεσματικότητα των big pharma: Je t’accuse!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσο για εμάς τους υπόλοιπους.
Μείνετε ενημερωμένοι, αλλά μην μένετε σιωπηλοί, απελπισμένοι, μουδιασμένοι ή φοβισμένοι» καταλήγει η Gold Switzerland.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.