Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η διπλή επίθεση των ΗΠΑ – Ξεχάστε την επιστροφή στην κανονικότητα

Του Δημήτρη Χρήστου

Η ενοποίηση των στόχων (Ρωσία και Κίνα μαζί) που αμφισβητούν την μονοκρατορία των ΗΠΑ στον κόσμο, λαμβάνει κάθε μέρα όλο και πιο επικίνδυνες διαστάσεις. Τα στρατιωτικά επεισόδια με πτήσεις drones και αεροπλάνων στα σύνορα της Ρωσίας, τόσο στο νότο στην Κριμαία, όσο και στο βορά στη Bαλτική θάλασσα, αποκαλύπτουν τις προθέσεις. Η ειρήνη, είναι φανερό πως δεν συμφέρει τα αμερικανικά σχέδια που έχουν επενδύσει και ξοδέψει πολλά για την στρατιωτική ήττα της Ρωσίας και την περικύκλωση της Κίνας.

Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας των πραγμάτων, η απάντηση Πούτιν πως η Δύση πολεμάει στην Ουκρανία «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», κατηγορώντας την ότι αναπτύσσει όπλα με «πυρηνικό συστατικό», ενώ τόνισε ότι η Ρωσία θα «αναγκαζόταν να αντιδράσει» εάν το Ηνωμένο Βασίλειο στείλει οβίδες που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία. Και αυτό δεν ήταν υπερβολή, καθώς η υφυπουργός Άμυνας της Βρετανίας Άναμπελ Γκόλντι μιλώντας τη Δευτέρα στο Λονδίνο, παραδέχτηκε ότι μερικά από τα πυρομαχικά για τα άρματα μάχης Challenger 2 που η Βρετανία στέλνει στην Ουκρανία, περιλαμβάνουν βλήματα που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Σε ό,τι αφορά το πεδίο της πολιτικής απομόνωσης της Μόσχας, φτάσαμε στο σημείο να επικηρυχθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν ως εγκληματίας πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο ιδρύθηκε το 2002 για να εξετάσει εγκλήματα που αφορούσαν τον εμφύλιο πόλεμο στη Βοσνία. Η ιδρυτική του συνθήκη τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου του 2002 και ονομάζεται Καταστατικό της Ρώμης.

Οι ΗΠΑ υπέγραψαν το καταστατικό αναγνώρισης επί προεδρίας Κλίντον, αλλά απέσυραν την υπογραφή τους επί προεδρίας Μπους τζούνιορ για μην μπορούν να διωχθούν Αμερικανοί για όσα συνέβησαν στο Ιράκ. Αλλά τώρα μπορούν να διωχθούν Ρώσοι και μάλιστα ο πρόεδρος της χώρας, παρότι και η Μόσχα δεν έχει επικυρώσει το “καταστατικό της Ρώμης”. Μονά ζυγά δικά τους, σύμφωνα με το δίκαιο του ισχυρότερου. Και σα να μην αρκούσαν όλα αυτά, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε όλα(!) τα μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να συμμορφωθούν με το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το δικαστήριο για τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Το μήνυμα της συνάντησης Πούτιν-Σι

Και όλες αυτές οι απειλές και οι πιέσεις, οδήγησαν τελικά στην επισφράγιση της συμφωνίας συνεργασίας και αλληλεγγύης σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο Κίνας-Ρωσίας που υπεγράφη στη Μόσχα στις αρχές της εβδομάδας. Που σημαίνει, ότι το σενάριο πρώτα αντιμετωπίζουμε τη Ρωσία και μετά την Κίνα, γίνεται και οι δύο μαζί απέναντι στις ΗΠΑ και τους ακολούθους τους.

Και να θυμίσουμε, ότι η Κίνα εδώ και χρόνια έχει πολλαπλασιάσει με οικονομικά μέσα την επιρροή της στην Ασία και όχι μόνο. Ο κόσμος αλλάζει πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να φανταστεί η Δύση: Σαφής ένδειξη, η αποκατάστασή διπλωματικών σχέσεων με παρέμβαση της Κίνας μεταξύ δύο αρχαίων εχθρών, του σιιτικού Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, της “καρδιάς” του σουνιτικού κόσμου. Και η συμφωνία Πούτιν-Σι όπως ανακοινώθηκε, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου από τη Σιβηρία στην Κίνα μέσω Μογγολίας. Αυτό σημαίνει ότι παραγωγικά η Κίνα αποκτά επιπλέον πλεονεκτήματα, εξασφαλίζοντας αυτά που έχασαν οι Ευρωπαίοι από τη βίαιη διακοπή προμήθειας του φτηνού ρωσικού φυσικού αερίου.

Σε σχόλιό του για τη συμφωνία Πούτιν-Σι ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι τόνισε πως ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «παρακολουθεί πολύ, πολύ προσεκτικά τις ρωσοκινεζικές σχέσεις». Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, θα «απορρίψουν κάθε έκκληση για κατάπαυση του πυρός που ευνοεί τη Μόσχα να προετοιμαστεί καλύτερα για τη συνέχεια του πολέμου» Και, επέμεινε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας είναι «ένας γάμος συμφέροντος». Φυσικά δεν δέχτηκε την ερώτηση, πώς ευνοεί η συνέχιση του πολέμου την Ουκρανία και τους πολίτες της, ούτε για το περιεχόμενο των “γάμων” στη Δυτική οικογένεια.

Δονήσεις στην οικονομία της Δύσης

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που στην οικονομία της Δύσης οι αναταραχές φουντώνουν και οι κίνδυνοι για την φτωχοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών πολλαπλασιάζονται από την παρατεταμένη ύφεση που μπορεί να βυθίσει το ΑΕΠ των χωρών της ΕΕ έως και 10% τα προσεχή χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Oxford Economics. «Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», τόνισε ο διάσημος Γερμανός οικονομολόγος, Μάρτσελ Φράτσερ και δεν άφησε περιθώρια για παρερμηνείες τονίζοντας: «Δεν θα ξαναζήσουμε κανονικές στιγμές. Αυτός ο πόλεμος, αυτή η σύγκρουση, αυτή η ενεργειακή κρίση θα αλλάξουν θεμελιωδώς τη δομή της ευημερίας μας, της οικονομίας μας, των θέσεων εργασίας».

Ακούει κανείς; Σίγουρα όχι, αν κρίνουμε από τις επιλογές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Κι αυτό, παρά την έμπρακτη οργή των Γάλλων κατά του –κατασκευασμένου από τις χρηματοπιστωτικές ελίτ– προέδρου Μακρόν, ο οποίος στέλνει τους Γάλλους εργαζόμενους για να επιβιώσουν σε συμπληρωματική ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα. Σύντομα, η Γαλλία δεν θα είναι εξαίρεση…

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.