Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Δημοσκόπηση: Οργή και απογοήτευση για το έγκλημα στα Τέμπη

Το έγκλημα στα Τέμπη έφθειρε σημαντικά την εικόνα της Νέας Δημοκρατίας, όπως καταγράφεται σε ακόμα μια δημοσκόπηση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας. Η Ν.Δ. αξιολογείται αρνητικά από τους πολίτες, κάτι που αποτυπώνεται και στην πρόθεση ψήφου, με συνέπεια η ψαλίδα της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει ακόμα περισσότερο.

Την ίδια στιγμή, αρνητικά συναισθήματα κυριαρχούν στους πολίτες που πήραν μέρος στη συγκεκριμένη έρευνα (που έγινε το διάστημα 13-17 Μαρτίου και είχε δείγμα 1.000 ατόμων).

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση του Αlpha και της ALCO για τον Μάρτιο, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του καναλιού, το 83% των ερωτηθέντων δηλώνει πως το τραγικό δυστύχημα έχει επηρεάσει αρνητικά τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης: το 44% απάντα πολύ, το 27% αρκετά και το 12% λίγο.

Παράλληλα, η πλειονότητα (52%) θεωρούν μη ειλικρινή τη «συγγνώμη» του πρωθυπουργού για το έγκλημα στα Τέμπη, ενώ το 36% έχει αντίθετη άποψη.

Για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες, ο «κανένας» (36%) υπερτερεί του Κυριάκου Μητσοτάκη (33%), όσον αφορά το ποιος είναι πιο κατάλληλος να κυβερνήσει (ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 26%).

Σε αυτό το κλίμα, η διαφορά Ν.Δ. με ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, μειώνεται στο 3,6% από 7% που ήταν σε προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας. Μάλιστα, το κυβερνών κόμμα χάνει περίπου 3,7%, καθώς από το 32,1% βρίσκεται στο 28,4%. Πολύ μικρότερες οι απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ: από 25,1% πέφτει στο 24,8.

Παράλληλα, ενισχύονται κόμματα όπως το ΜέΡΑ25, οι Έλληνες (του Ηλία Κασιδιάρη), καθώς και μικρότερα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα.

Χαρακτηριστική είναι και η… αποσυσπείρωση της Ν.Δ. Συγκεκριμένα, το ποσοστό συσπείρωσης πέφτει από το 77% στο 68%, ενώ την ίδια ώρα οι αναποφάσιστοι ανεβαίνουν από το 12% στο 18%.

Σε κάθε περίπτωση, τα ποσοστά της Ν.Δ. βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο (τουλάχιστον) από τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν συγκέντρωνε 30,6%.

Όσο για τα συναισθήματα των πολιτών, κυριαρχούν η οργή (33%), η απογοήτευση (32%) και η ανασφάλεια (20%): συναισθήματα που εκφράζονται ηχηρά και στις μεγάλες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.