Μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπερψηφίστηκε η μετατροπή των παιδογκολογικών τμημάτων των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), που οδηγεί στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους, δηλαδή στην ιδιωτικοποίησή τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε να απέχει της ψηφοφορίας, ενώ καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25.
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”, εκσυγχρονισμός του δικαίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημοσίας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις», συνάντησε την σκληρή αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, την ώρα που, έξω από τη Βουλή, οι οργισμένοι υγειονομικοί διαδήλωναν, προειδοποιώντας ότι αυτός ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη, γιατί υγεία είναι κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ισχυρίστηκε πως «είχαμε διάσπαρτες κλινικές ουσιαστικά μέχρι την εμφάνιση του Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ», μέσα από το οποίο τώρα «δημιουργείται μία Ογκολογική Μονάδα σε μια σχέση με τα δύο Παιδιατρικά Νοσοκομεία παρέχοντας της μια σχετική αυτοτέλεια, με τη δική του διοίκηση, ώστε να μπορεί αυτομάτως το ίδιο να συνδέεται και να αναπτύσσεται. Δεν αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις του υφιστάμενου προσωπικού ή ότι ο πολίτης θα πληρώνει».
Υποστήριξε επίσης ότι το νομοσχέδιο «διευκολύνει την σύνδεση του Ογκολογικού Κέντρου με κέντρα του εξωτερικού και γιατρών που δεν θέλουν να είναι στο ΕΣΥ αλλά να έρχονται να πληρώνονται και να παίρνουν υπηρεσίες οι ογκολογικοί ασθενείς».
«Δεν ανέχομαι να παρασύρετε γονείς που έχουν τα παιδιά τους και να πηγαίνετε να τους λέτε ξαφνικά ότι από τον άλλο μήνα θα πληρώνετε» είπε για να προσθέσει ότι όλες οι υπηρεσίες «θα παρέχονται δωρεάν, γι’ αυτό και επιλέγεται να παραμείνει ο ίδιος κρατικός προϋπολογισμός».
Η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, υποστήριξε ότι το υπουργείο προχώρησε μιλώντας με όλους, με τις ενώσεις ασθενών, με τους γιατρούς, με το νοσηλευτικό προσωπικό.
Το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του παιδοογκολογικού είναι φτιαγμένο με τα ίδια σαθρά υλικά της εμπορευματοποίησης της Υγείας, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Όπως σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν με τους κανόνες της αγοράς και της κερδοφορίας, δηλαδή με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Για να έχουν ίδια έσοδα τα νοσοκομεία πρέπει να πουλάνε υπηρεσίες υγείας, όπως τα απογευματινά ιατρεία που θεσπίστηκε επί ΠΑΣΟΚ και διατηρήθηκαν όλες οι κυβερνήσεις, ενώ η ΝΔ εισήγαγε και τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Ακόμα, έγιναν κλεισίματα και συγχωνεύσεις στο όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και εντατικοποίηση της εργασίας. Την περίοδο της πανδημίας τα δημόσια νοσοκομεία ανέλαβαν την προστασία του λαού, ενώ τα ιδιωτικά ανέλαβαν τα ακριβοπληρωμένα «φιλέτα», επισήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος.
Όσο για τη μορφή των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, όπως μετατρέπεται το παιδοογκολογικό, αυτή προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και σύμφυση με τα ιδιωτικά συμφέροντα στα νοσοκομεία. Ωστόσο, αντίθετο με το νομοσχέδιο είναι το σύνολο του προσωπικού των κλινικών και των γονέων των παιδιών που νοσούν, γι’ αυτό και απαίτησαν να αποσυρθεί.
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι η αιτία του κέρδους βρίσκεται πίσω και από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Το κράτος, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ανέλαβε τα βάρη της απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων και οι ιδιώτες το κερδοφόρο τμήμα.
Η αποκρουστική λογική κόστους – οφέλους ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι υποδομές προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού, είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος και επισήμανε ότι το ποτήρι της οργής και αγανάκτησης που ξεχείλισε, τώρα μετατρέπεται σε οργανωμένη πάλη και αυτό είναι ελπιδοφόρο.
«Στερείστε νομιμοποίησης. Ήρθε η ώρα να διαλύσετε τη Βουλή, να κάνετε εκλογές, να φύγετε από την κυβέρνηση» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε παρέμβασή του στη συζήτηση απορρίπτοντας την άποψη ότι η νέα νομική μορφή θα παρέχει περισσότερη ευλυγισία, στο να πάρει χορηγίες, να ξοδέψει πιο πολλά χρήματα, να επενδύσει πιο πολλά χρήματα στην παιδική υγεία.
Αντίθετα, είπε, όταν η κατεύθυνση είναι βρες χορηγίες «τόσο μεγαλύτερη γίνεται μελλοντικά η εξάρτησή του από αυτές τις χορηγίες και όσο μεγαλύτερη η εξάρτηση από αυτές τις χορηγίες, τόσο μεγαλύτερα τα κίνητρα για τον επόμενο υπουργό, να παγώσει την κρατική επιχορήγηση και τόσο μεγαλύτερη η πίεση στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο να βρει χορηγίες δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο».
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 σημείωσε ότι ανοίγει «η κερκόπορτα και μπαίνει αυτός ο δούρειος ίππος για να επέλθει η πλήρης κατάργηση οποιασδήποτε αίσθησης δημόσιου αγαθού, οποιασδήποτε αίσθησης δημόσιου λειτουργήματος μέσα σε αυτές τις κλινικές».
Και αυτός «είναι ο χειρότερος συνδυασμός του δημόσιου και του ιδιωτικού αυτό που κάνετε, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης. Το αμερικανικό σας ιατρικό όνειρο είναι ένας εφιάλτης, όπως το ζουν οι Αμερικανοί πολίτες, οι Αμερικανοί νοσοκομειακοί, οι Αμερικανοί γιατροί και θέλετε να το φέρετε εδώ. Μάλιστα, θέλετε να το φέρετε και υποστελεχωμένο με ακόμα λιγότερα χρήματα σε μια χώρα που έχουμε πολύ λιγότερους πιθανούς χορηγούς. Είναι οι γνωστοί πέντε-έξι «νταβατζήδες» αυτής της χώρας» και «αυτό δεν είναι ένα θεωρητικό πρόταγμα. Μιλάτε για συγκεκριμένη κυρία, την κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, στην οποία θέλετε να δώσετε αυτή τη σημαντικότατη δομή» όπως την βάλετε και στο ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης, «λόγω του πορτοφολιού της και όχι λόγω των επιτευγμάτων της».