Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ξεσπάθωσε η Κατσέλη για το νόμο της που καταργήθηκε

Ξεμπρόστιασε η πρώην υπουργός Οικονομικών, Λούκα Κατσέλη, την απόφαση του Αρείου Πάγου, που αλλάζει το καθεστώς του νόμου 4354/2015 και επιτρέπει στις εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων (servicers) να βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτια που αποτελούν πρώτη κατοικία και να προβαίνουν σε πράξεις εκτέλεσης ως δικαιούχοι διάδικοι για λογαριασμό των funds, αλλά και όλο το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Η Ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών επέκρινε τον πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα χρόνο έκδοσης της επίμαχης απόφασης τονίζοντας παράλληλα ότι αυτή είχε προαναγγελθεί από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Η οικονομολόγος σημείωσε πως η απόφαση της Ολομέλειας ανατρέπει προηγούμενη Τμήματος του Αρείου Πάγου, που είχε κρίνει ότι οι servicers δεν μπορούν να εκπλειστηριάσουν, γιατί ο νόμος 3156/2003 προβλέπει ότι πρέπει να καλέσουν τον οφειλέτη και να διαπραγματευτούν χωρίς όμως να έχουν τη δυνατότητα πλειστηριασμών.

H κ. Κατσέλη αναφέρθηκε στις δραματικές επιπτώσεις της νέας απόφασης, η οποία φέρνει χιλιάδες πλειστηριασμούς σε μία περίοδο με οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα για χιλιάδες οικογένειες.

  • Το Δημόσιο θα χάσει περίπου 59 δισ. από φόρους και τέλη, που έπρεπε να πληρωθεί, εξήγησε η κ. Κατσέλη εκτιμώντας ότι αυτός είναι ο λόγος που οι εταιρείες χρησιμοποιήσαν τον παραπάνω νόμο
  • Ο οφειλέτης μπορεί να χάσει το σπίτι του χωρίς να κληθεί να διαπραγματευτεί με την τράπεζα ή να προσφέρει ένα αντάλλαγμα προκειμένου να το κρατήσει
  • Μεγάλη ανακατανομή πλούτου από ευάλωτους συμπολίτες μας και φορολογούμενους προς τις εταιρίες διαχείρισης, που έχουν έδρα στο εξωτερικό και πολύ μικρό κεφάλαιο
  • Αγοροπωλησία με όρους μη διαφανείς με δεδομένο ότι δεν είναι υποχρεωμένες οι εταιρίες να αναφέρουν ούτε την τιμή αγοράς του ακινήτου και του δανείου ούτε της πώλησης

Ως εκ τούτου η πρώην υπουργός υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για τη θεσμοθέτησης ενός δεσμευτικού, εποπτικού, πλαισίου για τις εταιρείες διαχείρισης με στόχο τη διαφάνεια, την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και των ίδιων των οφειλετών.

Και πρότεινε να αλλάξει, για πολλούς λόγους, ο τελευταίος πτωχευτικός νόμος 4738/2020, που δεν προστατεύει τα δικαιώματα του οφειλέτη και κατά τα λόγια του κ. Σταϊκούρα περιλαμβάνει έναν αναποτελεσματικό εξωδικαστικό μηχανισμό.

Η κ. Κατσέλη υποστήριξε πως ο νόμος 3869/2010 και ο νέος πτωχευτικός του 2020 αποτελούν δύο εντελώς «διαφορετικούς κόσμους», γιατί, όπως ισχυρίστηκε, ο πρώτος έδινε ευκαιρία με όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ ο δεύτερος εξυπηρέτηση πιστωτών με ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

Τέλος, επεσήμανε πως μεταξύ 2010 και 2020 έγιναν τροποποιήσεις του νόμου Κατσέλη, που όμως αλλά δεν είχαν αλλάξει δύο βασικές προβλέψεις, όπως έγινε με τον πτωχευτικό της κυβέρνησης της Ν.Δ. που αφαίρεσε τη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας και για παρουσία δικαστή ως επιδιαιτητή ανάμεσα στα δύο μέρη.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.