Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

ΤΑΖ: «ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΝ τον (νεοναζί) Κασιδιάρη οι ψηφοφόροι, όχι τα δικαστήρια…»

Του Φέρρυ Μπατζόγλου*


 Επιστρέφουν οι νεοναζί στο κοινοβούλιο της Αθήνας; 

Με τροπολογία η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να εμποδίσει τον Ηλία Κασιδιάρη να εισέλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο με το κόμμα του. Αλλά όλα τα αριστερά κόμματα είναι εναντίον του

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, πάντα με βλοσυρό πρόσωπο, εξωτερικά τύπος αιώνιου εφήβου και πίσω από τα κάγκελα από τον Οκτώβριο του 2020 για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, μιλάει με ένταση. Στο κανάλι του στο Youtube με 124.000 συνδρομητές, βροντοφωνάζει σε ένα ηχητικό μήνυμα που ανέβηκε την περασμένη Παρασκευή από τη φυλακή του Δομοκού, στην κεντρική Ελλάδα: “Αυτό δεν θα με σταματήσει. Θα μπορείτε να με ψηφίσετε!”

Το θέμα για τον ιδρυτή του κόμματος “Έλληνες” είναι μια αμφιλεγόμενη αλλαγή του νόμου, την οποία ο Κασιδιάρης αποκαλεί “πραξικόπημα της κυβέρνησης στην Αθήνα” στο Youtube. Την Τετάρτη, η συντηρητική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα καταθέσει τη τροπολογία προς ψήφιση στη Βουλή των Αθηνών.Αν και δεν αναφέρεται ονομαστικά, η τροπολογία στοχεύει κυρίως στο κόμμα των “Ελλήνων” του Κασιδιάρη. Ο Μητσοτάκης θέλει να εμποδίσει το κόμμα του Κασιδιάρη να είναι υποψήφιο στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι “Έλληνες” θα μπορούσαν τότε να ξεπεράσουν το όριο του 3% για να εκλεγούν στη “Βουλή των Ελλήνων”.

“Δεν θα καταφέρουν να με αποκλείσουν από την επόμενη Βουλή”, είναι σίγουρος ο Κασιδιάρης στο Youtube. Με εξώδικη επιστολή θα “προειδοποιήσει” και τους 300 βουλευτές της Αθήνας να μην ψηφίσουν την “πολλές φορές αντισυνταγματική” τροπολογία του νόμου, ανακοίνωσε με αυστηρή φωνή ο 42χρονος.

Πολλοί προειδοποιούν ότι οι “Έλληνες” θα εισέλθουν στο κοινοβούλιο. Ο Κασιδιάρης είναι καθαρά ένας νεοναζί, υποστηρίζουν. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θα το επιβεβαίωνε αυτό.Ότι ο Κασιδιάρης ήταν τουλάχιστον ένας από αυτούς, ο ίδιος δύσκολα θα μπορέσει να το αρνηθεί. Ως γεωπόνος έγραψε από νωρίς στα σχετικά έντυπα του διαβόητου ακροδεξιού κόμματος Goldene Mörgenröte (Chrysi Avgi/XA). Αρνήθηκε ευθέως το Ολοκαύτωμα, λάτρεψε τον Αδόλφο Χίτλερ, εκπαίδευσε μέλη του κόμματος στις πολεμικές τέχνες ώστε να μπορούν να κυνηγούν καλύτερα τους μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, παρακολούθησε συναυλίες νεοναζιστικών ροκ συγκροτημάτων και εμφανίστηκε με τον χιτλερικό χαιρετισμό μπροστά από την πολεμική σημαία του Ράιχ. Συν τοις άλλοις, είχε τατουάζ με τη σβάστικα φαρδιά πλατιά στον αριστερό του ώμο, γι’ αυτόν “ένα αρχαίο και αιώνιο σύμβολο της ελληνικότητας”.

Με την ακροδεξιά ΧΑ, ο Κασιδιάρης κατάφερε να εισέλθει στο ελληνικό κοινοβούλιο στις εκλογές του 2012 και του 2015. Έγινε μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της. Έγινε διεθνώς γνωστός αφού πρώτα πέταξε ένα ποτήρι νερό σε έναν πολιτικό του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική τηλεόραση και στη συνέχεια χαστούκισε μια κομμουνιστή βουλευτή.

Η πολιτική καριέρα του Κασιδιάρη φαινόταν να έχει τελειώσει, ωστόσο, μετά από μια δίκη-μαμούθ σε δικαστήριο της Αθήνας εναντίον του ίδιου και άλλων 68 ατόμων για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Έληξε στις 7 Οκτωβρίου 2020 σε πρώτο βαθμό. Το θέμα ήταν η δολοφονία του αριστερού τραγουδιστή χιπ-χοπ Παύλου Φύσσα και άλλα ξενοφοβικά εγκλήματα. Ο Κασιδιάρης καταδικάστηκε σε 13 χρόνια και έξι μήνες και πήγε αμέσως στη φυλακή.

Τον Μάιο του 2020 ίδρυσε το νέο κόμμα “Έλληνες”. Πρίν είχε έρθει σε ρήξη με τον ηγέτη της ΧΑ, ο οποίος επίσης βρισκόταν στη φυλακή, όταν είχε ζητήσει ανεπιτυχώς την αποκήρυξη του φασισμού και του ναζισμού σε ένα κείμενο θέσεων για τον επαναπροσανατολισμό της ΧΑ, όπως αποκάλυψε τότε η αριστερή εφημερίδα της Αθήνας ΕΦ.ΣΥΝ.

Ο Κασιδιάρης αρνείται σήμερα ότι οι “Ελληνες” του είναι νεοναζιστικό κόμμα. Στην πραγματικότητα, όμως, οι δέκα πολιτικές θέσεις στο καταστατικό της περιλαμβάνουν θέσεις όπως “η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης” – κάτι που έχει αναλάβει και το συντηρητικό κυβερνών κόμμα του Μητσοτάκη – ή “η υπεράσπιση του ελληνικού πολιτισμού και της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης”.

Αλλά αναφέρει επίσης: “Το κόμμα των “Ελλήνων” καταδικάζει απερίφραστα τη βία από όπου κι αν προέρχεται. Αντιτίθεται σε όλες τις μορφές αρνητικών διακρίσεων και μισαλλοδοξίας και υπερασπίζεται σθεναρά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υποστηρίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των ιδεών, την ελευθερία της έκφρασης και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας σε μια κοινωνία που σέβεται τις δημοκρατικές αξίες και την ανθρώπινη ελευθερία”.

Αλλά μήπως όλα αυτά είναι απλώς διακοσμητικά στοιχεία από αδιόρθωτους ναζί που θέλουν να κοροϊδέουν;

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: ο Έλληνας νομοθέτης θέτει πολύ υψηλά εμπόδια, τα οποία είναι κατοχυρωμένα στο Σύνταγμα, για τη μη αποδοχή υποψηφίων και κομμάτων στις εκλογές. Σύμφωνα με αυτό, ο νόμος “δεν μπορεί να περιορίσει το δικαίωμα εκλογιμότητας, εκτός εάν ο υποψήφιος δεν έχει συμπληρώσει το κατώτατο όριο ηλικίας, είναι ανίκανος για εκλογή ή έχει αμετάκλητη ποινική καταδίκη για ορισμένα αδικήματα”, όπως ορίζει το άρθρο 51 του ελληνικού Συντάγματος.

Καμία από τις τρεις αυτές προϋποθέσεις δεν συντρέχει στην περίπτωση Κασιδιάρη. Ο Κασιδιάρης έχει ασκήσει έφεση στη δίκη της “Χρυσής Αυγής”, και πιθανότατα θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να εκδοθεί ετυμηγορία. Αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει να περιμένει τόσο πολύ. Στην τελική φάση πριν από τις εκλογές, αυτό γίνεται κυρίως για ψηφοθηρικούς λόγους. Ο Μητσοτάκης θέλει η Νέα Δημοκρατία του (ΝΔ) να κυβερνήσει και πάλι μόνη της την Αθήνα, όπως έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει. Ως εκ τούτου, η ΝΔ δεν μπορεί να αντέξει στα δεξία της ένα δεύτερο κόμμα στο μελλοντικό κοινοβούλιο. Ειδικά αφού το εθνικοσυντηρητικό κόμμα Ελληνική Λύση μπήκε πρόσφατα στη Βουλή με 4% και αυτή τη φορά του δίνεται η ευκαιρία για ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.

Ο Μητσοτάκης λοιπόν έχει βρει κάτι για να σταματήσει τον Κασιδιάρη και τους συν αυτώ. Στο μέλλον, ο αρχηγός και η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος, αλλά και η “πραγματική ηγεσία” ενός κόμματος, δεν πρέπει να έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα “σε κανέναν βαθμό” (αντί αμετάκλητα), προκειμένου να μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα, σύμφωνα με την προτεινόμενη τροποποίηση του νόμου. Η ρήτρα της “πραγματικής ηγεσίας” αποσκοπεί επίσης στο να βάλει τέλος στην εισδοχή του κόμματος Έλληνες, σε περίπτωση που ο Κασιδιάρης, ο οποίος μαραζώνει πίσω από τα κάγκελα, δεν εκπροσωπείται ο ίδιος στα κορυφαία όργανα του κόμματος ή δεν θέτει υποψηφιότητα για εκλογές. Αντ’ αυτού, θα μπορούσε να στείλει αθώους ανθρώπους.

Αλλά δεν είναι μόνο ο Κασιδιάρης που έχει ξεσηκωθεί εναντίον της τροπολογίας. Τα τρία αριστερά κοινοβουλευτικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ΜέΡΑ25 υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και το ΚΚΕ (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας) δεν θέλουν να εγκρίνουν την τροπολογία στη Βουλή την Τετάρτη – αν και όλα είναι αυστηροί πολέμιοι του ναζισμού. Φοβούνται ότι ο Μητσοτάκης θέλει να ανοίξει το δρόμο για τη “θεωρία του πετάλου”, δηλαδή την εξίσωση αριστερών και ακροδεξιών κομμάτων, από την πίσω πόρτα. Ένας παραλογισμός, όπως επισημαίνουν.

Όσον αφορά τον Κασιδιάρη, συμφωνούν με την πλειοψηφία των Ελλήνων: “Μια φορά Ναζί, πάντα Ναζί”. Αλλά θα πρέπει να τον κρίνουν οι ψηφοφόροι, όχι τα δικαστήρια.

*Πηγή: https://taz.de/!5910772/

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.