Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Σβήνουν οι ελπίδες στα συντρίμμια, πάνω από 33.000 τα θύματα του σεισμού

Μια εβδομάδα μετά το τρομακτικό χτύπημα του Εγκέλαδου στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βόρεια Συρία, με τουλάχιστον 33.000 νεκρούς και στις δύο χώρες και άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό εγκλωβισμένων, οι διασώστες συνέχισαν να ανασύρουν κάποιους επιζώντες την Κυριακή, κόντρα στις πιθανότητες.

Μέσα στην ανυπολόγιστη τραγωδία που χτύπησε τις δύο χώρες υπήρξαν κάποιες συγκινητικές σκηνές διάσωσης, που μοιάζουν με θαύμα.

Ο τελευταίος απολογισμός σεΤουρκία και Συρία κάνει λόγο για 33.179 θύματα. Εξ αυτών ο 29.605 στην Τουρκία και 3.574 στη Συρία.

«Παράθυρο» Άσαντ για άνοιγμα κι άλλων συνοριακών περασμάτων για βοήθεια

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ έδειξε ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει το άνοιγμα νέων συνοριακών σημείων διέλευσης για να προωθηθεί η βοήθεια στα θύματα του σεισμού στη βορειοδυτική Συρία, περιοχή που ελέγχεται από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

«Σήμερα το απόγευμα, συνάντησα την Αυτού Εξοχότητα τον πρόεδρο Άσαντ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στην ιδέα να εξετάσει διασυνοριακά σημεία πρόσβασης γι’ αυτήν την έκτακτη ανάγκη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Το Μπαρ αλ-Χάουα, το μόνο λειτουργικό σημείο διέλευσης από την Τουρκία προς τις κατεστραμμένες από τον σεισμό περιοχές που ελέγχονται από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια του σεισμού. Ωστόσο, η βοήθεια μεταφέρεται ξανά από εκεί ήδη από την Πέμπτη, αλλά αυξάνονται οι εκκλήσεις για άνοιγμα και άλλων συνοριακών σημείων διέλευσης προκειμένου να επιταχυνθεί η παράδοση της βοήθειας.

Ο Τέντρος χαιρέτισε επίσης «την έγκριση που δόθηκε πρόσφατα από τη συριακή κυβέρνηση για τις διασυνοριακές αυτοκινητοπομπές του ΟΗΕ», ώστε να μπορούν να μεταφέρουν τη βοήθεια στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι δέχθηκε η διεθνής βοήθεια που προορίζεται για τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές να μεταφερθεί μέσω των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχό της.

Ωστόσο ο ΠΟΥ συνεχίζει να περιμένει το πράσινο φως από τις αρχές των βορειοδυτικών αυτών περιοχών για να μεταβεί εκεί.

«Είμαστε σε ετοιμότητα», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. «Μπορούμε να κινηθούμε ανά πάσα στιγμή προς τα βορειοδυτικά, χάρη στην εξουσιοδότηση που έχουμε (…) από αυτήν την πλευρά. Τώρα περιμένουμε νέα από την άλλη πλευρά. Όταν θα τα έχουμε, θα κατευθυνθούμε βορειοδυτικά».

Η βορειοδυτική Συρία βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη βοήθεια για επιβίωση, αλλά η μετασεισμική διεθνής βοήθεια άργησε να φτάσει στην περιοχή. Η πρώτη αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ που έφτασε στην περιοχή από την Τουρκία ήταν την Πέμπτη, τρεις ημέρες μετά τον σεισμό.

Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς, επισκεπτόμενος τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας την Κυριακή, αναγνώρισε σε δήλωσή του ότι οι Σύροι έχουν αφεθεί «να αναζητούν διεθνή βοήθεια που δεν έχει φτάσει». «Έχουμε απογοητεύσει μέχρι στιγμής τους ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.