Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα εφάπαξ επιδόματα – ψίχουλα στους συνταξιούχους

Με την καταβολή των επιδομάτων στους συνταξιούχους να μοιάζει περισσότερο με «βασανιστήριο της σταγόνας» και καθόλου με την αναγκαία ανταπόδοση των όσων τους οφείλουν οι ελληνικές κυβερνήσεις από το συνολικό χρέος των 7 δισ. ευρώ (περικοπές και μη καταβολή αναδρομικών) που κατέβαλαν από την επιβολή των μνημονίων μέχρι σήμερα αναμένεται σήμερα η εξειδίκευση των χθεσινών εξαγγελιών Μητσοτάκη από τους τρεις συναρμόδιους υπουργούς (Σταϊκούρα, Βεζυρόπουλο και Χατζηδάκη).

Πάντως με ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση για την κατηγοριοποίηση των συνταξιούχων που θα λάβουν το εξαγγελθέν επίδομα 200-300 ευρώ, καθώς βάσει του κριτηρίου της προσωπικής διαφοράς ενδέχεται να ευνοηθούν περισσότερο από τους συνταξιούχους που έλαβαν μέρος της αύξησης του 7,75%.

Χθες οι συνταξιουχικές οργανώσεις πραγματοποίησαν μαζικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, να συγκεντρώνει εκ νέου την έντονη κριτική λόγω της άρνησής του να συναντηθεί έστω και μία φορά με την αντιπροσωπεία των φορέων, αλλά και τον Χρ.Σταϊκούρα να επικρίνεται εντόνως για το 0,20 ευρώ που παρακρατείται από τις συντάξεις υπέρ των οργανώσεων, αλλά δεν καταβάλλεται με ευθύνη του υπ. Οικονομικών.

«Δεν ξέρουμε την καταγωγή του, αλλά φαίνεται ότι ο υπουργός Εργασίας έχει απέχθεια στο πόπολο, τους συνταξιούχους. Εχει χρόνο να γυρίζει στα κανάλια από το πρωί μέχρι το βράδυ και να λέει τι αυξήσεις θα πάρουν οι συνταξιούχοι. Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο και έχει υποχρέωση να συναντάται με τους κοινωνικούς φορείς» δήλωσε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του πρώην ΙΚΑ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Προεκλογικά

«Η “άρση των αδικιών” του νόμου Κατρούγκαλου και των άλλων αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, δεν γίνεται μέσα από προεκλογικά επιδόματα φτώχειας κι εξαγοράς. Αμεση και πραγματική ανακούφιση μπορεί να αποτελέσει αυτό που ζητούν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ: Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες κι επικουρικές» σημειώνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Ο κ. Μητσοτάκης τάζει στους συνταξιούχους για ακόμα μία φορά λαγούς με πετραχήλια. Αφού επί τριάμισι χρόνια τους εξαπάτησε, τώρα προεκλογικά ανακοίνωσε ένα εφάπαξ μικρό επίδομα που έχει ήδη φάει η ακρίβεια. Οι συνταξιούχοι εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την κατάργηση της 13ης σύνταξης και την περικοπή των αναδρομικών έχουν χάσει πάνω από 7 δισ. ευρώ καθώς και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Το μη μόνιμο επίδομα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες των συνταξιούχων από τις κυβερνητικές πολιτικές και είναι πλήρως αναντίστοιχο με τις πραγματικές ανάγκες τους. Οι μόνες αυξήσεις που είδαν οι συνταξιούχοι φέτος οφείλονται στον νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ του 2017!» ανέφερε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεσμεύεται για την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, την επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις, τη μόνιμη αποκατάσταση της αδικίας της προσωπικής διαφοράς, την αύξηση του αφορολόγητου για τους συνταξιούχους στα 10.000 ευρώ και την κατάργηση του ΤΕΚΑ – του κεφαλαιοποιητικού συστήματος που έχει παραδώσει την επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα» συμπλήρωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.