Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η «οργή» των πολιτών θα κρίνει τις εκλογές – Τα «SOS» που δίνει ο Δημ. Μαύρος

Του Mr Don’t Look Up

Ποιος τελικά θα κερδίσει τις εκλογές; Μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις; Είναι δυνατόν να ανατραπεί στις κάλπες η διαφορά που διαφαίνεται να είναι παγιωμένη από τις δημοσκοπήσεις υπέρ της ΝΔ του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Αλέξη Τσίπρα; Πόσες ψήφους θα συγκεντρώσουν τα «άκρα» και δη προς τα δεξιά; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά τα οποία απασχολούν τους πολιτικοποιημένους πολίτες, έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των τοποθετήσεών του, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα πάντα είναι ανοικτά, δεδομένης της οργής που εμφανίζει να έχει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων κατά της κυβέρνησης αλλά και άλλων κομμάτων.

Ο κ. Δημήτρης Μαύρος, κατά τη διάρκεια πρόσφατης τηλεοπτικής συνέντευξης του στην εκπομπή «Kontra24» με τη δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη, κληθείς να σχολιάσει τα όσα ευρήματα παρουσιάζονται στις έρευνες της κοινής γνώμης, τόνισε ότι ο παράγοντας που θα καθορίσει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, είναι οι πολίτες που μέχρι στιγμής απαντούν είτε ότι θα απέχουν ή θα «ρίξουν» άκυρο ή λευκό, είτε αυτοί οι οποίοι τοποθετούνται στην κατηγορία «Δεν ξέρω / Δεν απαντώ». Το ποσοστό αυτής της κατηγορίας των «αδιευκρίνιστων», όπως τους χαρακτήρισε ο πολιτικός αναλυτής και επικεφαλής της MRB, πολιτών, στις έρευνες της δικής του εταιρίας (παρόμοια ποσοστά παρουσιάζονται και στις υπόλοιπες) κυμαίνεται στο 16%! Διαμορφώνουν δηλαδή ένα «μέτωπο» ικανό να φέρει τα πάνω κάτω στις εκλογές και να προκαλέσει εκπλήξεις, ακόμη κι απρόβλεπτες.

Πώς θα ψηφίσουν οι «αδιευκρίνιστοι» πολίτες;

Πώς, όμως, προβλέπεται να ψηφίσουν οι περισσότεροι από τους «αδιευκρίνιστους» – αναποφάσιστους μέχρι στιγμής ψηφοφόρους; Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, παραδοσιακά οι πολίτες που συμπεριλαμβάνονται σε αυτές τις κατηγορίες των ερευνών κοινής γνώμης είναι θυμωμένοι. Στην προκειμένη, παρουσιάζονται έως και οργισμένοι. Ένα ποσοστό αυτών είναι οργισμένο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά υπάρχει και ένα τμήμα το οποίο είναι θυμωμένο με όλα τα κόμματα και, βάσει της ερμηνείας των δηλώσεων του διευθύνοντος συμβούλου της MRB, μοιάζει να οδηγείται στα άκρα δεξιά.

Πού θα «ρίξουν» τελικά τις ψήφους τους οι «αναποφάσιστοι» – «αδιευκρίνιστοι» μέχρι στιγμής ψηφοφόροι; Αρκετοί θα «μαυρίσουν» την κυβέρνηση και κάποιοι θα πάνε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλα κόμματα που σήμερα είναι στη Βουλή. Υπάρχει, όμως και ένα τμήμα αυτών, «θηριώδες» κατά τον κ. Μαύρο, το οποίο δεν αποκλείεται να στηρίξει κόμματα στα δεξιότερα της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι τελικές αποφάσεις τους, δεδομένου ότι δεν αποσαφηνίζονται από τα δημοσκοπικά ευρήματα, θα φανεί μόνο όταν… κλείσουν οι κάλπες και αρχίσει η καταμέτρηση.

Δε μπορεί καμία ανατροπή να αποκλειστεί – Μη ξεχνάμε τι συνέβη το 2012

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο συμπεραίνεται από όσα ο κ. Μαύρος υποστήριξε, με βάση τη δική μας ανάλυση, είναι ότι τα πάντα είναι ανοικτά ενόψει εκλογών. Ακόμη και η παγιωμένη δημοσκοπικά πρωτιά της ΝΔ μπορεί να ανατραπεί, όπως φυσικά αρνητικές εκπλήξεις μπορούν να έχουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα.

Έτσι κι αλλιώς, η «ψαλίδα» ανάμεσα στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα δείχνει τους τελευταίους μήνες να «κλείνει» ελέω της ακρίβειας και των σκανδάλων τύπου Πάτση και υποκλοπών ενώ τα σημάδια ενίσχυσης ακροδεξιών έως και φασιστικής ιδεολογίας σχηματισμών είναι ορατά σε όσους κινούνται μέσα στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη εκλογική «μάχη» του 2012 πρέπει να παραμένει στη συλλογική μνήμη, για να υπενθυμίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι όταν η κοινωνία συνθλίβεται οικονομικά στο μεγαλύτερο ποσοστό της, όπως συμβαίνει αυτή την εποχή, τότε μπορεί να οδηγήσει σε μια εκλογική «γκιλοτίνα» ακόμη και όσους θεωρούν εαυτούς τους αδιαμφισβήτητους, ισχυρούς νικητές.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.