Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Ο κατώτατος μισθός «γονατίζει» τα νοικοκυριά

Εν αναμονή της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2023, τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τη μέση στην κατάταξη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παρά τις δύο αυξήσεις που έγιναν το 2022, κατά 2% τον Ιανουάριο και κατά 7,5% τον Μάιο, η Ελλάδα είναι σήμερα 13η μεταξύ 22 χωρών της ΕΕ ως προς το ύψος του κατώτατου μισθού.

Τον υψηλότερο κατώτατο μισθό έχει το Λουξεμβούργο με 2.387 ευρώ και τον χαμηλότερο η Βουλγαρία με 399 ευρώ.

Για την Ελλάδα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 713 ευρώ και με τον συνυπολογισμό των δώρων σε 831,83 ευρώ και είναι λίγο χαμηλότερος από αυτόν της Λιθουανίας.

κατώτατος μισθός

Σύγκριση της αγοραστικής δύναμης των κατώτατων μισθών

Αν, όμως, ο κατώτατος μισθός υπολογισθεί με βάση μονάδες αγοραστικής δύναμης, αν δηλαδή ληφθεί υπόψη το επίπεδο τιμών, τότε η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση με 947,26 μονάδες.

Με τη σύγκριση αυτή, χώρες που έχουν μικρότερο κατώτατο μισθό σε ευρώ, όπως η Ρουμανία, ξεπερνούν την Ελλάδα, επειδή το επίπεδο τιμών τους είναι σημαντικά χαμηλότερο.

Με βάση τις μονάδες αγοραστικής δύναμης, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι υψηλότερος μόνο από της Βουλγαρίας (717,14 μονάδες), τη Λετονίας (776,38 μονάδες) και της Σλοβακίας (779,96 μονάδες).

Στα ίδια επίπεδα με της Ελλάδας κινείται ο κατώτατος μισθός στην Τσεχία (947,91 μονάδες) και της Ουγγαρίας (947,91 μονάδες).

Πρέπει να σημειωθεί ότι πέντε χώρες της ΕΕ – Ιταλία, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία και Σουηδία – δεν έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό. ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.