Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Η Κίνα απαντά σε Μπάιντεν και Ζελένσκι: «Με την Ρωσία είμαστε ένα και θα τους βοηθήσουμε» «Αγγίζουμε νέους ορίζοντες» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος

Η σχέση της Ρωσίας με την Κίνα «σταθεροποιεί τη διεθνή κατάσταση» δήλωσε σήμερα Τετάρτη (22.2.2023) ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τις ξεκάθαρες θέσεις που ουσιαστικά έδειξε η κινεζική πλευρά δια του ΥΠΕΞ της και όλοι πλέον τονίζουν ότι η συνάντηση σήμερα ήταν η απάντηση του Πεκίνου σε Μπάιντεν και Ζελένσκι που θέλησαν να στοχοποιήσουν την χώρα της Ασίας.

Η σημερινή συνάντηση συνιστά ρελάνς του Κρεμλίνου απέναντι στην φαντασμαγορική περιοδεία του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία και την Πολωνία, με το οποίο επιβεβαίωσε τη σταθερή στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι το Πεκίνο απλά της έκανε την χάρη.Η Κίνα γνωρίζει ότι αν καταρρεύσει η Ρωσία στην Ουκρανία θα είναι πλέον ο επόμενος στόχος της Δύσης και αυτό είναι κάτι που δεν θα το επιτρέψει. 

Και αυτή η στήριξη δεν φαίνεται ότι θα μείνει μόνο στα λόγια αλλά θα αφορά και την αποστολή κάθε όπλου που θα απαιτήσουν οι ρωσικές δυνάμεις (ήδη πυρομαχικά, ελαφρά υλικά, στολές και άλλα στέλνονται στις ρωσικές δυνάμεις) και έτσι πλέον μπορεί να δούμε νέας γενιάς πυραυλικά και drones να εντάσσονται στις τάξεις των πολεμιστών που μάχονται τον Ζελένσκι.

«Οι διεθνείς σχέσεις είναι σήμερα περίπλοκες (…) Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία (…) ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία έχει μεγάλη σημασία για τη σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος υποδεχόμενος στο Κρεμλίνο τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι.

«Αγγίζουμε νέους ορίζοντες», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο Πούτιν και πρόσθεσε πως περιμένει να επισκεφθεί τη Ρωσία ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινιπίνγκ, κάτι που ενδέχεται να γίνει την άνοιξη.

Ο  Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε πως η σινορωσική σχέση «σταθεροποιεί τη διεθνή κατάσταση», την ώρα που αναμένεται ένα κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, το οποίο υποτίθεται ότι θα δημοσιοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο Ουάνγκ Γι εξέφρασε τη βούληση του Πεκίνου να «ενισχύσει τη στρατηγική σύμπραξη (…) και κάθε συνεργασία» με τη Μόσχα, σύμφωνα με τη ρωσική μετάφραση των δηλώσεών του. 

Οι σινορωσικές σχέσεις «δεν στρέφονται εναντίον των τρίτων χωρών και αντιστέκονται στις πιέσεις τους», υπογράμμισε. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας έγινε δεκτός στο Κρεμλίνο αφού είχε συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Οι σχέσεις μας αναπτύσσονται με τρόπο ασφαλή και δυναμικό. Και παρά τις ισχυρές αναταράξεις στη διεθνή σκηνή, εμείς επιδεικνύουμε ενότητα, βούληση να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα ο ένας του άλλου», δήλωσε κατά τη συνάντηση αυτή ο Λαβρόφ.

Ο Ουάνγκ Γι έφθασε χθες, Τρίτη, στη Μόσχα αφού είχε συναντηθεί την περασμένη εβδομάδα με τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στη διάρκεια της διάσκεψης για την ασφάλεια που οργανώνεται στο Μόναχο, όπου του παρουσίασε, σύμφωνα με το Κίεβο, «στοιχεία κλειδιά του κινεζικού ειρηνευτικού σχεδίου» για την Ουκρανία.

Η Κίνα υποσχέθηκε να δημοσιοποιήσει την πρότασή της για «πολιτική λύση» αυτή την εβδομάδα.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.