Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Επανέρχεται η ρύθμιση των 120 δόσεων

Νέα ρύθμιση 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, υπό το βάρος του οικονομικού αδιεξόδου και των πιέσεων από την αγορά και τις επιχειρήσεις για νέες ανάσες.

Την ίδια ώρα, η εκτόξευση των «κόκκινων» οφειλών από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από τα 143 δισ. ευρώ και η ανάγκη για φρένο υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο στο άνοιγμα των παλιών ρυθμίσεων, δίνοντας νέα ευκαιρία σε πληττόμενους επαγγελματίες και φορολογούμενους να επανέλθουν στις 100 -120 δόσεις. Ωστόσο, θα υπάρξουν αυστηρές προϋποθέσεις που θα προβλέπουν την πληρωμή τουλάχιστον δύο δόσεων, προκειμένου οι οφειλέτες να πιάσουν το νήμα της ρύθμισης από εκεί που το άφησαν.

Το σήμα για τις νέες ρυθμίσεις έδωσε χθες ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας νέες διευκολύνσεις για όσους χρωστούν, με έμφαση στους συνεπείς φορολογούμενους, οι οποίοι θα μπορούν να μεταπηδήσουν και σε άλλα προγράμματα τμηματικής εξόφλησης για τις οφειλές που δεν είναι στο «κόκκινο».

Ωστόσο, τα κίνητρα, ο ορίζοντας κάλυψης και ο ακριβής αριθμός των οφειλετών θα ξεκαθαρίσουν στη σημερινή εξειδίκευση από το οικονομικό επιτελείο. Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρώτο κύμα μέτρων του πρωθυπουργού, καθώς θα ακολουθήσουν και άλλα μέχρι τις εκλογές, προωθούνται τα εξής:

  1. Αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους από την ενεργειακή κρίση φορολογούμενους. Η νέα ευκαιρία αφορά μισό εκατομμύριο οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στα σχήματα των 100-120 δόσεων από το 2014 και μετά, αλλά σταμάτησαν να πληρώνουν, με αποτέλεσμα να πεταχτούν εκτός. Το υπουργείο Οικονομικών τούς ανοίγει την πόρτα να συνεχίσουν την πληρωμή από εκεί που σταμάτησαν, εφόσον εξοφλήσουν δύο δόσεις μαζεμένες. Οι υπόλοιπες που εκκρεμούν θα προστεθούν στο τέλος της κάθε ρύθμισης.
  2. Νέα συνολική ρύθμιση εξόφλησης των χρεών της ενεργειακής κρίσης σε 36 και 72 δόσεις. Με τη ρευστότητα να αποτελεί το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα για τις επιχειρήσεις, προωθείται πρόγραμμα τμηματικής αποπληρωμής των χρεών που δημιουργήθηκαν από το καλοκαίρι του 2021 που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν σκέψεις να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ που έμειναν απλήρωτοι αυτό το διάστημα. Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που επίσης διογκώνονται μήνα με τον μήνα, αφού στο τέλος Δεκεμβρίου σημειώθηκε αύξηση χρεών 5,6 δισ. ευρώ. Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να διατηρηθούν οι 24 άτοκες δόσεις, ενώ, στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει περισσότερες δόσεις, αυτές θα επιβαρύνονται με χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%. Η νέα ρύθμιση θα «τρέξει» από τον Απρίλιο ή τον Μάιο, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουνίου.
  3. Επέκταση ρύθμισης 36-72 δόσεων για τα πανδημικά χρέη. Ουσιαστικά, αναβιώνει και διευρύνεται η ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας, που είχε καλύψει τις οφειλές από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, μόνο όμως για όλους όσοι ήταν συνεπείς στις καταβολές τους.
Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.