Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Αυτά είναι τα προεκλογικά “δωράκια” της κυβέρνησης

Πανσπερμία διατάξεων με «δωράκια» της τελευταίας στιγμής σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους και οφειλέτες προβλέπει νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί μετά την Καθαρά Δευτέρα στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο πρόκειται να ενσωματωθούν μεταξύ άλλων οι τελευταίες εξαγγελίες για τις νέες ρυθμίσεις και την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, στα σινεμά, στο τουριστικό πακέτο, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, αλλά και μια σειρά από άλλες διατάξεις όπως το μέτρο των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα και πιθανότατα η αύξηση του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τους συνεπείς οφειλέτες και η μονιμοποίηση της επιτροπής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών κ.ά.

Ειδικότερα:

 Ρυθμίσεις: Αναβίωση των ρυθμίσεων των 100-120 δόσεων και ένα νέο σχήμα 36-72 δόσεων για τους φορολογούμενους οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν από την ενεργειακή κρίση προβλέπει το νέο πλαίσιο εξόφλησης παλαιών και νέων οφειλών προς το Δημόσιο, που θα ενεργοποιηθεί από τον Απρίλιο. Οι φορολογούμενοι που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα νέα προγράμματα τμηματικής εξόφλησης των χρεών κρύβουν τσουχτερά επιτόκια έως 5,87% και πέναλτι.

 ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση, καφέ, εισιτήρια κινηματογράφων: Παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2023 η ισχύς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ 13% για τις μεταφορές προσώπων, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια των κινηματογράφων, τα γυμναστήρια, τα κολυμβητήρια και τις σχολές χορού. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ισχύουν και στο τουριστικό πακέτο.

 Τέλη κυκλοφορίας: Επισπεύδεται η εφαρμογή του μέτρου των «τελών κυκλοφορίας με τον μήνα» για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν υποβάλει δήλωση ακινησίας. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αρχές Απριλίου, επιτρέποντας έτσι σε περισσότερους από 120.000 οδηγούς να λύσουν το χειρόφρενο που έχουν τραβήξει στα οχήματά τους πληρώνοντας αναλογικά τέλη μόνο για το χρονικό διάστημα που αυτά βρίσκονται σε κυκλοφορία και όχι για το σύνολο της χρονιάς. Ετσι αν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για έναν μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής. Για παράδειγμα ιδιοκτήτης με αυτοκίνητο 2.000 κυβικών εκατοστών που έχει ταξινομηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 το συνολικό κόστος των τελών κυκλοφορίας ανέρχεται στα 615 ευρώ. Εάν ο συγκεκριμένος προβεί σε άρση ακινησίας για 4 μήνες θα καταβάλει 205 ευρώ και για 7 μήνες θα πληρώσει 358,75 ευρώ.

 Ακατάσχετο: Βγαίνει από το ψυγείο ο ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για τους συνεπείς οφειλέτες με στόχο να μπει ένα φρένο στην αλματώδη αύξηση των «κόκκινων» οφειλών από φόρους, που μέσα στην ενεργειακή κρίση έχουν σπάσει το φράγμα των 113 δισ. ευρώ. Η ρύθμιση, η οποία έχει ψηφιστεί από το 2019, προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι που διακανονίζουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο θα έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν προοδευτικά έναν ακατάσχετο λογαριασμό. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει προηγουμένως να έχουν πληρώσει δύο δόσεις της ρύθμισης και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης. Ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα ο περιορισμός της κατάσχεσης θα χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.

Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για κάθε οφειλέτη ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ για τα ποσά των καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει μόνο σε ένα τραπεζικό ίδρυμα. Αν ο μηνιαίος μισθός ή η μηνιαία σύνταξη ή άλλο βοήθημα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ αλλά δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση ποσοστού 50% του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ αν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.

 Εξώδικη επίλυση φορο-διαφορών: Μονιμοποίηση της επιτροπής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για την αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων από χιλιάδες εκκρεμείς προσφυγές και την ταχεία επίλυση των διαφορών μεταξύ της φορολογικής διοίκησης και των φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Οσοι ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση κερδίζουν έκπτωση έως 75% στις προσαυξήσεις και αποπληρωμή των φόρων και προστίμων μέχρι και 24 δόσεις.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.