Ενημερωτικό Portal του Ράδιο Γάμμα 94 FM, Πάτρα
 

Βαθύ σκοτάδι με την επιστρεπτέα προκαταβολή

Στο «σκοτάδι» για το λογαριασμό της επιστρεπτέας προκαταβολής παραμένουν χιλιάδες επιχειρήσεις καθώς η φορολογική διοίκηση δεν έχει εκδώσει ακόμα τα νέα εκκαθαριστικά με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν εάν θα πρέπει να επιστρέψουν ή όχι στο κράτος τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η καθυστέρηση στην αποστολή του σημειώματος από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ οφείλεται στο γεγονός ότι σε χιλιάδες περιπτώσεις έχουν εντοπισθεί παραλείψεις και λάθη που δεν διορθώνονται με την τελευταία απόφαση του υπουργείου Οικονομικών το Νοέμβριο του 2022 με την οποία τροποποιήθηκαν οι όροι της επιστρεπτέας προκαταβολής για τη ρήτρα διατήρησης που προσωπικού προκειμένου να καλύψει επιχειρήσεις με τυπικές παραβάσεις για να μην υποχρεωθούν να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης. Ωστόσο από τον έλεγχο προέκυψαν νέα προβλήματα με αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας διορθωτικής απόφασης.

Πάντως με βάση το χρονοδιάγραμμα η ΑΑΔΕ θα πρέπει έως τις 31 Ιανουαρίου να ζητήσει από χιλιάδες επιχειρήσεις που εντοπίσθηκαν να μην πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος να επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως το σύνολο του ποσού που έλαβαν σε έναν ή περισσότερους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Την ίδια ώρα η φορολογική διοίκηση ελέγχει την εγκυρότητα η μη των δικαιολογητικών που απέστειλαν οι επιχειρήσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 και πριν τις 31 Ιανουαρίου θα αποστείλει το εκκαθαριστικό σημείωμα στον προσωπικό λογαριασμό κάθε επιχείρησης και επαγγελματία προκειμένου να ξεκινήσει η πληρωμή του επιστρεπτέου τμήματος του κρατικού δανείου.

Παράλληλα οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχουν χιλιάδες αιτήσεις επιχειρήσεων που αν και επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και υπέβαλλαν αίτηση για ένταξη στους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής έμειναν εκτός των ενισχύσεων. Στο πλαίσιο αυτό η γενική διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών θα επανεξετάσει τις «κομμένες» αιτήσεις έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 και εφόσον προκύψουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που αδίκως αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα θα δοθεί εντολή να πιστωθούν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Η εξόφληση της οφειλής από την επιστρεπτέα προκαταβολή θα πρέπει να γίνει σε 96 άτοκες δόσεις αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2023 ενώ τα ποσά θα είναι «κουρεμένα» έως 75%, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έλαβαν το κρατικό δάνειο.

Επισημαίνεται ότι το ισχύον πλαίσιο προβλέπει ότι σε περίπτωση που από την επανεξέταση προκύπτει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος, ο φάκελος αποστέλλεται από τη αρμόδια ΓΔΟΥ στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση. Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις αυτές περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου. Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται από τη ΓΔΗΛΕΔ συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό. Η ενίσχυση καταβάλλεται από τη ΓΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικών.

Μοιραστείτε το άρθρο
Χωρίς σχόλια

Δυστυχώς, η φόρμα σχολίων είναι ανενεργή αυτή τη στιγμή.